Een échte powervrouw

21

jan

Debora

Wie wil het niet? Krachtig zijn. Een échte powervrouw, die elke situatie trotseert met dankbaarheid en opgeheven hoofd. Een vrouw die altijd vol dank kijkt naar haar gezin, haar huis, haar man,  haar carrière, haar vriendinnen, haar lichaam, haar rol in het leven … Tuurlijk. Geen probleem toch? Dankbaar zijn is vast wel het uitroepteken in jouw leven. Maar misschien is het puntje “dankbaarheid” ook even onduidelijk of zelfs helemaal niet te zien in de zin van je leven.

Om eerlijk te zijn, ik heb er soms wel moeite mee. Zeker als mijn leven geleefd wordt in een strak programma (Of is dit juist een gewone, doordeweekse dag?). Je kent het vast wel. Veel te laat opstaan. Snel ontbijten om zo de kids toch nog op tijd naar school te brengen, als een wervelwind door het huis trekken – opruimen, wassen, stofzuigen, die vervelende tandartsafspraak eindelijk eens maken, rekeningen betalen, en zo voorts. De tijd vliegt. Inmiddels is het namiddag. Mijn kinderen zijn lief samen aan ’t spelen. Ik besluit om van dit moment rust in mijn drukke mama-bestaan te genieten… het is stil, heel stil in huis. Heerlijk. Vredige stilte. Of stilte voor de storm? Want kinderen – mijn kinderen – die stil zijn, dat voelt best verdacht. Ik besluit om toch maar eens te kijken bij mijn twee boefjes. Ik stap naar boven en terwijl ik hun kamer binnenloop valt mijn blik gelijk op dit: 

Laura en Silas zijn dus letterlijk aan het “GENIETEN VAN DE KLEINE DINGEN” zoals tekenen op schilderdoek, oftewel bedlaken. Ik zeg op een hele duidelijke manier dat DIT niet de bedoeling is. Er klinkt een lief jongensstemmetje: “Mama, ben je boos?” en twee paar prachtige kinderogen kijken me verwachtingsvol aan. Oef! Hoe ga ik hiermee om? Ergens in mijn hoofd komt een gedachte boven die ik onlangs van een befaamde spreekster Holly Wagner gehoord heb: Be grateful! Wat een simpele uitspraak, maar met zo veel kracht! De kracht om elk moment van de dag te kiezen om dankbaar te zijn.

Wees altijd blij. Dank God altijd, wat er ook gebeurt. Want dat is wat God van jullie wil nu jullie bij Jezus Christus horen.
(
1 Tessalonicenzen 5:16, 18)

Maak je nergens zorgen over, maar vertel in gebed aan God wat je nodig hebt. Dank Hem ook voor alles. Dan zal de vrede van God, die wij met geen mogelijkheid kunnen begrijpen, jullie hart en jullie gedachten beschermen in Jezus Christus.
(
Filippenzen 4:6,7)

Ik haal even diep admen en probeer van dat wat ik zie, dankpunten te maken.. het klinkt stuntelig, maar toch: “Ik ben dankbaar voor het witte bedlaken, inktpennen, de wasmachine, mijn creatieve kinderen.” Wauw. Dat voelt eigenlijk best goed. Ik merk hoe er zich langzaam een glimlach in mijn hart vormt en uiteindelijk ook zichtbaar in mijn gezicht. Vrede neemt de plaats in van ergernis. Mijn gedachten zijn niet langer meer boos en ik kan nu vanuit pure liefde naar mijn kinderen toe reageren. 

Aan de slag!
Lieve mama, lieve koningsdochter, lieve zus,
Ik wil je bemoedigen. In welke situatie je ook zit op dit moment – studente, oma, carrière-vrouw, werkzoekend, (alleenstaande) moeder, net getrouwd, op vakantie, ziek thuis… druk bezig met leven en geleefd worden – neem je situatie, je zorgen, je angsten, je baalmomenten en benader ze vanuit dankbaarheid en ontdek Gods bovennatuurlijke vrede. Rust. Kracht. Blijdschap. 
Let’s do this. Every single day.

Ik daag je uit. Nodig die onvriendelijke, arrogante buurvrouw eens uit voor een kopje koffie of thee. Wie weet is ze gewoonweg verlegen en fleurt ze helemaal op dat jij haar aandacht geeft. Of je kindje dat het al voor de zoveelste keer weer vertikt om voor zijn muziekles te oefenen. Geef hem of haar een liefdevolle, bemoedigende schouderklop en maak er samen een goede gewoonte van om op vaste tijden te oefenen en neem de tijd om te luisteren naar het groeiende talent.

Probeer het. Je gaat ontdekken hoe verrijkend het is. Terwijl jouw hart een blij sprongetje maakt over die bijzondere momenten die ontstaan door simpelweg God in te ademen en dankbaarheid uit te ademen, creëer je een (on)zichtbare ruimte voor God om te doen wat alleen hij kan doen. Situaties veranderen, genezing schenken, liefde geven, slechte gedachtes wegnemen, rust brengen, zichzelf laten zien. Het is echt meer dan de moeite waard.

Ik kan alle dingen aan, dankzij Christus die mij kracht geeft.
(Filippenzen 4:13)

Deel deze overdenking

 1. Renee schreef:

  Wow! Bedankt Deborah, ik ga het oefenen!!

 2. LIZ schreef:

  Wow Bo! Wat kun jij geweldig goed schrijven…
  Ik moet eens nadenken hoe ik dat liefdevol en dankbaar kan doen als de boys ruzie hebben.

  • Debora schreef:

   Thnx… en je kan het! ?
   SAMEN met Papa gaat het je lukken!
   En oefenen moeten we allemaal, hihi. Ben ook nog steeds aan’t “oefenen”.
   Gelukkig hebben we de beste leermeester die er is ?

 3. Betty schreef:

  Prachtig Debora, dank je wel!

 4. carola schreef:

  Dankbaar voor het feit dat ik vroeg uit mijn bed moest om te werken en het ijs van mijn autoramen moest krabben. Terwijl half Nederland dan nog lekker op 1 oor ligt. ?maar het betekend wel dat ik werk heb en een auto onder mijn komt. En weer gezond ben opgestaan. Hihi.
  Dankbaar dat ik dit mooie blog mocht lezen en ik zo heerlijk kon giechelen om jouw kids??
  Dankbaar voor Zij lacht! ?
  thanxx

  • Debora schreef:

   ?Thnx voor je spontane voorbeld! Zo precies is het bedoeld! Het voelt best beetje gek… en als je het toch doet merk je op hoe het je kijk op dingen veranderd. MOOI, hé?

   God heeft ons mensen echt bijzonder gemaakt…
   Wij snappen soms niet zo goed hoe het werkt, daarom heeft hij ons de handleiding ook maar gelijk gegeven – de bijbel ? en elkaar.

   Helemaal mee eens, 100% dankbaar voor ZIJ LACHT ?

 5. Annemieke schreef:

  Mooi geschreven maar ook soms een hele uitdaging…vannacht heel de nacht wakker en gebeden om slapen rust maar nee…vandaag een hele uitdaging om de dag aan te kunnen maar ik ben dankbaar voor de zon die heerlijk schijnt, mijn lieverd, al onze kinderen en alle kleine dingen. Hoop dat die dankbaarheid overheerst vandaag!

  • Debora schreef:

   Lieve Annemieke!
   Ik bid, dat je vandaag ondanks je slaapgebrek momenten van dankbaarheid mag zien en voelen ??
   Het is zeker een hele uitdaging! En het lukt ook echt niet altijd maar probeeer het gewoon … met vallen en opstaan (net als wij allemaal) en je zult zien dat het je leven verrijkt: DANKBAARHEID.
   Veel kracht! ?
   ______________________
   Note:
   KRACHT EN WAARDIGHEID ZIJN MIJN KLEDING EN IK LACH DE KOMENDE DAG TOE – spreuken 31:25

 6. Renske schreef:

  Wat een ontzettend leuke blog Debora! Dankbaar voor jouw input in Zij Lacht 🙂

 7. Melanie schreef:

  Superleuke blog Debora! Erg fijn om te lezen 🙂

 8. Janneke schreef:

  Lovely! ?

 9. Sarah Groen schreef:

  Mijn leven is soms best zwaar. Wij hebben een ernstig meervoudig beperkte dochter.
  Maar juist daardoor heb ik geleerd dankbaar te zijn voor alles! Vooral voor de kleine dingen.

  Dankbaar ben ik. Dankzij God

  • Debora schreef:

   Hallo Sarah,
   Wat goed om te lezen, dat je ondanks de extra zorgen die je hebt, je er toch bewust voor kiest om de kleine dingen van het leven niet als “gewoon of vanzelf sprekend” te zien maar d a n k b a a r te zijn. DANKZIJ GOD. ?
   Ik bid, dat je elke dag weer de kracht voor een leven uit dankbaarheid hebt. En dat zal soms echt moeilijk zijn maar samen met Papa ben je een onverwinnar! ?? Gods zegen voor je, KONINGSDOCHTER!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap