Durf jij om hulp te vragen?

20

mrt

Hanneke van der Galiën

Om hulp vragen kan best lastig zijn. Misschien vind je het lastig om je kwetsbaar op te stellen tegenover anderen of misschien wil je anderen niet met jouw problemen lastig vallen. Misschien denk je dat je er uiteindelijk zelf wel uit zult komen of misschien ben je bang om ‘nee’ te horen. Misschien zie je hulp vragen als zwakte of misschien denk je dat anderen je niet kunnen helpen. Toch kan het heel mooi zijn om hulp te vragen aan God en de mensen om je heen. Wil je weten waarom? Lees maar mee!

Hulp vragen aan God

In de Psalmen wordt God veelal om hulp gevraagd. De psalmist van Psalm 121 vraagt tijdens zijn pelgrimstocht om de hulp van God.

Ik sla mijn ogen op naar de bergen, vanwaar mijn hulp komen zal. Mijn hulp is van de HEERE, Die hemel en aarde gemaakt heeft.
– Psalm 121:1-2 (NBG51)

De psalmist richt zich tot God, omdat hij weet dat zijn hulp van God afkomstig is. Hij weet dat God hem zal beschermen tijdens de zware en gevaarlijke reis die hij moet maken.

Net zoals de schrijver van de Psalm zich richt tot God, mag ook jij je richten tot God. Hij hoort je (Psalm 18:7). Hij zal je helpen in je benauwdheden (Psalm 46:2). Je hoeft het niet in je eentje te doen, je mag om hulp vragen. Je mag God om hulp vragen en Zijn uitgestoken hand vastpakken.

Onze hulp is in de Naam van de HEERE, Die hemel en aarde gemaakt heeft.
– Psalm 124:8 (NBG51)

Hulp vragen aan elkaar

Naast dat je God om hulp mag vragen, mag je ook de mensen om je heen om hulp vragen.

Twee zijn beter dan één, want samen krijgen zij een goede beloning voor hun zwoegen. Want als zij vallen, helpt de één zijn metgezel overeind. Maar wee die ene die valt, terwijl er geen tweede is om hem overeind te helpen.
– Prediker 4:9-10 (NBG51)

Samen staan we sterker dan alleen. Wat de één niet weet, weet de ander misschien wel. Wat de één niet lukt, lukt de ander misschien wel.

Ook Mozes is iemand die werd geholpen door de mensen om hem heen. In Exodus 17 streed hij samen met de Israëlieten tegen de Amalekieten. Op een gegeven moment werden zijn handen echter zwaar en begonnen Aäron en Hur de handen van Mozes te ondersteunen, de een aan de ene en de ander aan de andere kant. Zo bleven de handen van Mozes onbeweeglijk en konden de Israëlieten de Amalekieten verslaan.

Het is een mooi voorbeeld van een manier waarop mensen elkaar kunnen helpen. Het lukte Mozes niet om zijn handen omhoog te houden, maar doordat Aäron en Hur hem ondersteunden, lukte dat wel. Zo mogen ook wij elkaar ondersteunen. En zo mogen ook wij om ondersteuning durven vragen.

Aan de slag!

Durf jij om hulp te vragen? Weet dat je het niet alleen hoeft te doen en je God altijd om hulp mag vragen, wat er ook speelt in je leven. Al is het enkel met de woorden: “God, ik heb Uw hulp nodig, want alleen lukt het me niet.”

Deel deze overdenking

 1. Francisca schreef:

  Wat mooi! Het is zo moeilijk om God overal bij te betrekken. Ik durf het gewoon niet, maar ik ga het weer proberen meer te doen.

  Liefs,
  Francisca

 2. Anoniem M schreef:

  Moeilijk.
  Ik bid al zolang om richting en herstel en contact, zeg mmar Hem verstaan en ik ga alleen maar achteruit….

  Jaren geleden had ik hulp moeten vragen dan was ik nu misschien gezond en gelukkig

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap