Dry January: soberheid

13

jan

Nienke Alblas

In januari laten veel mensen alcohol staan. Na het proosten op het nieuwe jaar, is het tijd voor een gezondere periode. Dry January. In januari 2019 deden er meer dan 27.000 mensen in Nederland officieel mee met deze droge, sobere periode. De Bijbel doet verschillende uitspraken over alcohol. Je moet je wijn drinken met vreugde volgens Prediker, Jezus veranderde water in wijn, maar Paulus haalt meerdere malen aan dat dronkenschap iets is wat behoort tot je ‘oude leven’. Je leven vóór Jezus. In 1 Timotheüs schrijft Paulus aan zijn leerling Timotheüs over de eigenschappen van mannen en vrouwen. Hier noemt hij onder andere het woord ‘sober’. Wat betekent dat dan eigenlijk? We zoomen in op wat hij zegt over vrouwen.  

Mooi gemaakt om mooi te maken 

Misschien heb je nog maar net je feestglitters van de decembermaand in de kast opgeborgen terwijl je dit leest. Ik denk persoonlijk dat er niets mis mee is dingen en jezelf soms mooi te maken. Is dat niet waar alles mee begon? God heeft de aarde mooi gemaakt, hij zag dat het goed was. Wanneer we als mensen in zijn evenbeeld zijn geschapen en steeds meer op Hem lijken door zijn Geest in ons, dan geloof ik dat we dus ook mooie dingen mogen maken. We mogen deze dingen alleen niet eren. Net als met mooie spullen en mooie dingen, moet het niet belangrijker voor ons zijn dan de Heer zelf.  

Eerbaar, ingetogen en bezonnen 

In 1 Timotheüs 2:9 spreekt Paulus de vrouwen aan in de gemeente. Hij spreekt over hoe zij er tijdens de samenkomsten van de gemeente uit moeten zien en hoe zij zich moeten gedragen. Nu is het in de huidige, tamelijk feministische maatschappij soms even wennen om Paulus’ ideeën over vrouwen in de gemeente aan te horen. Hij schrijft aan zijn leerling het volgende: 

Evenzo  wil ik  dat de vrouwen zich tooien met eerbare kleding, ingetogen en bezonnen, niet met vlechten van het haar of met goud of parels of kostbare kleren, maar met goede werken, wat bij vrouwen past die belijden godvrezend te zijn. 
– 1 Timotheüs 2: 9-10 (HSV).

Tooi jezelf 

Vrouwen moeten zich tooien met eerbare kleding. Wat een prachtige woordkeuze. Als een kroon op de schepping is de mens geschapen en als een kroon op ons bestaan mogen we ons eerbaar kleden. Maar hoe kunnen we ons dan ‘eerbaar’ kleden? In een andere vertaling wordt ook wel het woord ‘waardig’ gebruikt. Paulus spreekt hier niet in directe woorden over naveltruitjes, rokjes, spijkerbroeken en lange vesten. Hij omschrijft de kleding als ‘ingetogen en bezonnen.’ Ik denk dat we dit kunnen zien als dat het in de kerk niet gaat om hoe wij eruit zien, niet om je nieuwste jurkje of die ene leuke haarband. Ons uiterlijk moet niet afleiden van waar het om draait: de waarheid. En ik geloof dat die waarheid meer tot uiting komt in ons innerlijk dan in ons uiterlijk. 

Binnenstebuiten 

Ondanks dat het draait om je innerlijk, schrijft Paulus wel over het uiterlijk. Een vers later vervolgt hij zijn verhaal dat het niet gaat om mooie accessoires maar om ‘goede werken’. In 1 Petrus 3 wordt er ook wel geschreven over ‘sieraden voor het hart’. Wanneer je met je hart Jezus volgt, geloof ik dat dit ook in je uiterlijk te zien mag zijn. Niet op een overdadige manier, maar juist door ervoor te kiezen om je sober, ingetogen en bezonnen te kleden. ‘Bezonnen’, dus ook wel ‘alsof je erover na hebt gedacht.’ 

Sober van binnen 

In hoofdstuk 3 van de eerste brief aan Timotheüs richt Paulus zich nog eens tot de vrouwen. 

De vrouwen  moeten  evenzo eerbaar  zijn, geen kwaadspreeksters, beheerst, trouw in alles. 
– 1 Timotheüs 3: 11 (HSV).

Dat sobere innerlijk dat zich uit in een bezonnen uiterlijk en goede werken bestaat uit drie punten: niet kwaadspreken, jezelf beheersen, trouw zijn. Ik geloof dat dit kerneigenschappen zijn van Jezus die hier worden genoemd. Hoe mooi is het dat wij onze Redder mogen volgen en hiernaar mogen streven. Niet om uiterlijk vertoon, maar juist om in stilte onze daden te laten spreken. 

Confession 

Zelf ben ik altijd erg gericht op mijn kleding, hoe ik overkom en hoe ik eruitzie. Herkenbaar? Hier heb ik geprobeerd een draai aan te geven door ook in mijn kledingkeuze God te betrekken. Een vriendin van mij kwam een keer op de term ‘waardig’. Net als dat Paulus ons oproept om ons eerbaar te kleden. Nu stel ik mezelf wanneer ik voor de spiegel sta vaak de vraag: ‘Is dit een waardige outfit?’ Ik bedoel met ‘waardig’ niet dat ik het waard moet zijn voor God, maar juist dat mijn kleding mijn waarde moet uitdrukken en mijn waarde niet afhankelijk behoort te zijn van mijn kleding. 

Aan de slag! 

We gaan vandaag opletten dat jouw binnenkant en buitenkant met elkaar matchen. Probeer eens een dag of (als het je lukt) een week jezelf de vraag te stellen bij je kleding: ‘Is dit een waardige outfit?’ Is je kleding representatief voor de waarde die je hebt in Jezus? 

– Nee? Je hoeft jezelf niet te veroordelen. Erken juist de waarde die je hebt en pas je outfit zo nodig een beetje aan. Je bent het waard! 

– Ja? You go girl! 

Deel deze overdenking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap