Druk, busy, tryk, druck

03

mrt

Dorine

Herken je dat moment dat de stress opeens toeslaat? ‘Schiet nou toch eens op, we zijn te laat!’ Of het moment dat je spontaan je vriendin op straat tegen komt: ‘Hoe gaat het met je?’ ‘Ach je kent het wel, druk, druk, druk,’ is vaak het standaard antwoord. Het volgende moment schiet jij of je vriendin in de stress: ‘Sorry, ik moet er echt vandoor ik heb het veel te druk! Spreek je snel weer.’ Hoe komt het toch?! Vanaf het moment dat we opstaan zijn we moe, wanneer we naar bed gaan zijn we uitgeput, de hele dag rennen we, vol stress, van hot naar her. Elke taal kent het woord ‘druk’. Als je op zoek gaat naar de betekenis, vind je het woord ‘pressie’. In gewone taal: onder druk staan, oftewel: stress hebben. Dat is iets wat we allemaal kennen en wat ons vaak veel energie kost.


Er zijn veel boeken en overdenkingen geschreven over het fenomeen ‘druk zijn’, zowel binnen de christelijke wereld als daarbuiten. Een populair boek op dit moment is ‘Nooit meer te druk’ van Tony Crabbe. In een interview met het NRC staan een aantal uitspraken van Tony Crabbe, één daarvan bleef bij mij erg hangen:

“Drukte leidt de aandacht weg van wat van waarde is.”

En dit is zo waar! Vaak kost drukte ons veel energie, negatieve energie: we worden ongeduldiger, vooral naar degenen van wie we houden. We hebben niet genoeg energie, dus niet genoeg tijd voor de mensen om ons heen.

Als ik alleen al denk aan vanochtend: ik schoot uit naar mijn dochter, omdat ik dacht dat ze brutaal was, bleek ze een heel grappig woordgrapje te hebben gemaakt. Dan schaam ik me echt even heel erg. Mijn hoofd zat te vol met alle plannen, zorgen en stress voor deze dag. Dat soort grappige momenten ontnemen we onszelf en de mensen om ons heen door alsmaar druk te zijn. Als we dan eindelijk even een rustmomentje hebben, pakken we onze mobiel of tablet om even Facebook, Instagram of Snapchat te checken. Op dat moment missen we weer een moment om onze hersens even rust te gunnen.

“Dit zegt de HEER:
Ga op de kruispunten staan, denk na,
kijk naar de oude wegen.
Welke weg leidt naar het goede?
Sla die in, en vind rust.”
(Jeremia 6:16, NBV)

Aan de slag!

Ik daag je uit om na het lezen van de blog nog even op je bank of op je stoel te blijven zitten. Gewoon even een paar minuten niks doen. Denk eens na over wat voor jou van waarde is. Hoe kun je daar vandaag aandacht aan besteden?

Lieve Vader in de hemel,
Dank u wel dat U een geduldige Vader bent, dank u wel dat U blijft wachten als we het te druk hebben om naar U toe te komen, dank u wel dat u op de uitkijk staat om ons te kunnen ontvangen met open armen. Vandaag wil ik ervoor kiezen om bij U te komen en al mijn zorgen bij U te brengen, zodat ik de dag van vandaag onbezorgd tegemoet kan gaan.
Uw dochter

Deel deze overdenking

 1. Sjannetta schreef:

  Zo herkenbaar en waar!
  Dank voor de mooie gedeelde uitspraak: “drukte leidt de aandacht af van alles wat van waarde is….”

 2. Kim schreef:

  Amen :’) Dankjewel!

 3. Edwin Luiten schreef:

  Deze tekst heb ik 3 april 2020 op mijn hart gekregen om naar mijn vriendin Muriel te sturen. Ze is momenteel zwanger van een andere man, meent ze. God heeft mij diverse teksten met baarmoeder of moederschoot gegeven. Vandaag heb ik haar aan de telefoon gesproken, en vorige week reed ze( met deze man) 2 of 3 X langs 2 X stopte ze en we hebben gezwaaid naar elkaar. Zij denkt dat het beter is om bij hem te blijven omdat ze zwanger van hem is. Maar ik denk dat dot kindje ook van ons zou kunnen zijn. Ze is iig in de war. Hij wilde dat ze abortus zou plegen..Maar gelukkig is ze christen en weet dat God elk kind lief heeft. Maar deze verbondenheid is niet ok.. dat krijg ik sterk op mij. Hij manipuleert en heeft vaak gelogen tegen haar en had Haar zelfs bij haar keel gegrepen. Ik ben ook niet goed met Muriel omgegaan, maar altijd in de waarheid gebleven en nooit gelogen tegen haar. Nu dat ik weer deze tekst ziet, is mijn gebed dat ze op de kruispunt gaat staan… Ze heeft gevraagd om voor Geoffrey en Dirk te bidden, wat ik eerst niet begreep…Maar Jezus zei dat we voor onze vijanden moesten bidden.
  Ik hoop dat jullie ook voor haar willen bidden, ze heeft heel wat stormen in haar leven doorstaan en God heeft mij al 7 jaar gevraagd om te blijven bidden en niet te verlaten. Mijn hart en huis staan altijd voor haar open. Dat heb ik vandaag iig tegen haar gezegd.
  Groeten Edwin Luiten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap