Drie manieren om een seizoen af te sluiten volgens Prediker 

04

jun

Mandy

Gisteren namen we drie redenen door die erop kunnen wijzen dat een seizoen in je leven voorbij is. Of je het einde van het seizoen nu zelf bepaalt, dat het voor je bepaald wordt,of dat het een natuurlijk verloop is. ,  seizoenen die eindigen kunnen hoe dan ook zwaar vallen. Wat doe je als een seizoen eindigt? Hoe ga je daar op een goede manier mee om?  

Een tijd om te huilen
en een tijd om te lachen,
een tijd om rouw te bedrijven
en een tijd om te huppelen;
– Prediker 3:4 (HSV) 

Een tijd om te zoeken
en een tijd om verloren te laten gaan
– Prediker 6a (HSV) 

Prediker zegt het hier in een notendop: een eindigend seizoen behandel je op drie manieren. Je rouwt, je viert en je kijkt uit.  

Rouw om het seizoen dat je achterlaat 

Het is gezond om te rouwen om iets dat afgelopen is. Niet ieder seizoen eindigt even leuk, bijvoorbeeld als het niet je eigen keuze was. Maar zelfs als je weet dat het onontkoombaar is, is het goed om bij dit punt stil te staan. Neem de tijd om bewust af te ronden wat je achterlaat, om  te beseffen dat het iets met je doet. Hoe meer je daar de tijd voor neemt, hoe beter het je in staat stelt om de stap naar het volgende seizoen te zetten.  

Vier en/of wees dankbaar voor wat je afgesloten hebt 

Zo goed als het is om bewust af te ronden, zo goed is het ook om te vieren wat iets je gebracht heeft. Is vieren een te groot woord voor dat seizoen? Probeer dan je dankbaarheid ervoor te uiten. Zelfs als het een moeilijk seizoen was, zijn er waarschijnlijk wel dingen geweest die het je gebracht heeft. Beseffen welke dingen dat zijn, hoe weinig ook, maakt dat je het beter kunt afsluiten.  

Kijk uit naar iets nieuws 

Een seizoen afsluiten geeft ook ruimte voor iets nieuws. Dat mag hoopvol zijn: welke mogelijkheden geeft het je? Misschien zijn er dingen waar je nooit tijd voor had, maar je nu de ruimte aan kunt geven? Misschien is er niets om de ruimte mee op te vullen, maar mag je gewoon even genieten van de lucht en vrijheid die het geeft om nergens aan vast te zitten. Op welke manier geeft het afsluiten jou lucht?  

Drie manieren om een seizoen, leuk of minder leuk, bewust mee af te sluiten. Zoals Prediker zegt: het is goed om je bewust te zijn van je emoties en de tijd eraan te geven die het nodig heeft. Alleen dan kun je verder met het volgende seizoen, en kun je bovendien leren van de seizoenen die je afsluit.  

Aan de slag! 

Heb jij net een seizoen afgesloten of sta je op het punt dat te doen? Hoe kun jij met deze punten van Prediker aan de slag om dit seizoen zo goed mogelijk achter te laten? Aan welk punt mag jij nog wat meer aandacht geven?  

Deel deze overdenking

  1. Anoniem schreef:

    Dank voor de handreiking. Ik zit midden in een heel moeilijke
    periode van levend verlies. Kan dit nog niet afsluiten het is een moeilijk rouwproces. Ik mag weten en ervaren dat God mij nooit een TE ZWARE periode geeft. Ik mag schuilen onder Zijn vleugels.

    • Nadine schreef:

      Wauw wat een mooie overdenking. Het voelt als een verhoging op mijn gebed naar God. Sinds een week is mijn relatie uit en wat heb ik daar veel om gehuild en boos op God geweest. Dit geef mij houdvast om ermee om te gaan. Dankjewel Mandy!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap