Drie dingen die erop wijzen dat een seizoen voorbij is 

03

jun

Mandy

Het hele leven bestaat uit seizoenen: van de jaargetijden tot een schooljaar. Vandaag hebben we het over ander soort seizoenen: die van je leven. Of het nou gaat om je studietijd of de tijd in een huis: dingen beginnen en eindigen. Maar hoe weet je precies wanneer een seizoen voorbij is?  

Hét Bijbelboek dat dit soort seizoenen bespreekt is Prediker. In één van de eerste hoofdstukken gaat het precies over dit onderwerp.  

Voor alles is er een vastgestelde tijd,
en er is een tijd voor elk voornemen onder de hemel.
Er is een tijd om geboren te worden
en een tijd om te sterven;
een tijd om te planten
en een tijd om het geplante uit te trekken;
een tijd om te doden
en een tijd om te genezen,
een tijd om af te breken
en een tijd om op te bouwen
– Prediker 3:1-3 (HSV) 

Prediker: seizoenen horen te eindigen 

Er is een tijd voor alles, zo zegt de schrijver van dit Bijbelboek. Om te planten en om uit trekken, om te breken en om op te bouwen. Seizoenen horen bij het leven, net zoals het eindigen ervan.  

Dat eindigen gebeurt veelal op drie manieren. Een seizoen eindigt op een natuurlijke manier, zoals dat het geval is bij het afronden van een schoolperiode of studie. Een tweede manier is als voor je besloten wordt dat een seizoen voorbij is. Misschien gaat een relatie uit of word je ontslagen. In de overdenking van morgen gaan we in op hoe je omgaat met seizoenen die eindigen. De laatste manier is als je het gevoel hebt dat een seizoen eindigt, maar je die keuze zelf moet maken.  

Drie handvatten die wijzen op het einde van een seizoen 

Prediker maakt het duidelijk: het is normaal dat seizoenen eindigen. Het is oké als je het gevoel hebt dat iets klaar is. Hoe weet je dan dat het zover is? Er zijn een aantal gevoelens die je kan hebben die je erop wijzen dat het misschien tijd is om een seizoen af te ronden.  

 1. Je voelt weerstand tot het seizoen waarin je je bevindt. Het gaat niet meer vanzelf. Waar je eerder veel energie had die je aan een taak kon spenderen, merk je dat het nu aan je gaat trekken. Natuurlijk betekent dat niet dat je daarom direct ergens mee moet stoppen. Maar als dit gevoel langer blijft, kan het een teken zijn dat het tijd is om afscheid te nemen.  
 2. Je voelt afstand tot jouw taak. Waar je ooit toegewijd was en actief meedeed met de eventuele groep waarin je je bevindt, is dat nu voorbij. Je geeft alleen het hoognodige, maar daar blijft het bij.  
 3. Je voelt dat het af is. Je hebt alles gegeven, maar voelt dat er niet veel meer uit te halen is. Het is tijd om jouw taak aan iemand door te geven die er meer aan kan geven dan jij.  

God heeft ons emoties gegeven. Niet om er direct ons handelen door te laten bepalen, maar wel om naar te luisteren. Je te laten leiden in de richting die Hij je wil wijzen. Je hoeft je gevoelens niet af te doen als ‘oneerbiedig’ of ‘zondig’ als je een taak die Hij je ooit gaf naast je neer wil leggen. Luister naar je gevoelens en leg ze vervolgens aan Hem voor.  

Aan de slag! 

Want dat is de allerbelangrijkste stap. Ga met je gevoelens naar God. Bespreek het met Hem. Vraag om duidelijkheid. Leg ze ook aan mensen om je heen voor, zodat zij je advies kunnen geven. Nodig anderen uit in je proces en laat hen je inzichten geven.  

Deel deze overdenking

 1. Mien Woudstra schreef:

  Het is heerlijk om te weten dat God alleen dat geeft wat Hij heeft voor bereid voor mijn leven.
  Vele taken en opdrachten zijn voorbij gegaan.
  En ieder keer kwam dat gevoel het is goed.je mag het stokje doorgeven.
  Gemakkelijk om er afstand van te doen? Absoluut niet.
  Het is een soort van kindje geworden, en die doe je zomaar niet weg.
  Maar door te gehoorzamen, heb ik gemerkt dat er vrede in je hart er voor terug komt.
  Ik ben 72 en nog heb ik een prachtige taak gekregen.
  Ik ben nu vrijwilliger bij de terminale thuishulp.
  God had dit al voor bereid.
  We dienen een geweldige en liefdevolle Vader.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap