Doen, durven of de waarheid?

14

jul

Joanne van de Vendel

Ken je het spelletje ‘doen, durven of de waarheid’? Als kind heb je het misschien weleens gespeeld. Tijdens het spelen van dit spel word je door een vriendje of vriendinnetje uitgedaagd om iets te doen, iets spannends te durven, of de waarheid over iets te spreken. Met de wapenrusting van God worden we hierin ook uitgedaagd. Vandaag onderzoeken we het eerste onderdeel van de wapenrusting: De Waarheid. Wat leert de Bijbel ons hierover?

Paulus noemt als eerste stap in het aantrekken van de wapenrusting van God, dat we de gordel van de waarheid om moeten doen.  

Houd dan stand, uw middel omgord met de waarheid.
– Efeze 6:14 (HSV)

Dit is niet een leuk, hip en trendy riempje die we als gordeltje om doen. Nee, het is een brede en stevige gordel om onze (te) zwakke core te verstevigen en te stabiliseren. Door deze stevige gordel wordt het centrum van ons lichaam sterk. 

Het beeld van de gordel is afkomstig van de wapenrusting van een Romeinse soldaat. Deze gordel hield de rest van de wapenrusting op zijn plek. Zo is de waarheid, waar Paulus over spreekt als gordel, nodig voor jou om jezelf te stabiliseren en sterk te maken in de Waarheid van God. 

Doen

Hoe kan ik dat doen? Het omgorden met de waarheid is een stap in vertrouwen. Dat je jouw zwakke core aan Jezus toevertrouwt. 

Jezus zegt tegen jou: ‘Ik ben de Weg, de Waarheid en het Leven.’ (Johannes 14:6, HSV)

Wanneer we de gordel omdoen activeren we de gordel door in gebed te vragen of de Heilige Geest ons wil laten zien op welke plekken we ons mogen omgorden met Jezus. Jezus is de Waarheid en Hij wil niets liever dan de Waarheid zijn waar jij jouw leven op baseert. Dit kan in het leven best een uitdaging zijn. Zeker wanneer je in je leven pijnlijke en kwetsbare momenten hebt gekend.

Hoe mooi is het, dat we juist op die zwakke plek(ken) ons mogen omgorden met Jezus Christus. Hij zal ons sterk maken, en ons de kracht geven om in die zwakheid samen met Hem de overwinning in de strijd te behalen. 

Maar laten we God danken, die ons door Jezus Christus de overwinning geeft.
– 1 Korintiërs 15:57 (NBV)

Durven

Durf je jouw zwakheden te onderzoeken? Weet je waar jouw pijn zit en wat jouw core onstabiel maakt? Het erkennen van onze zwakheden voelt kwetsbaar. Durf je Jezus jouw zwakheid te laten omgorden? Durf je Hem jou sterk te laten maken? Hij is het, die jouw kracht is. Hij is de sterkte waardoor je kunt stand houden. 

Omdat Christus mij kracht schenkt, schep ik vreugde in mijn zwakheid: in beledigingen, nood, vervolging en ellende. In mijn zwakheid ben ik sterk.
– 2 Korintiërs 12:10 (NVB)

Of

Het woordje ‘of’ laat zien dat je kunt kiezen. Je hebt de keuze: of ik kies ervoor om me te omgorden met Gods Waarheid, of ik kies er niet voor.

Deze keuze is niet vrijblijvend. Wanneer je tegen kiest, dan wil je het alleen doen. Zonder Jezus. Zonder zijn Waarheid. 
Wanneer je er wel voor kiest, dan kies je om de strijd (met God) aan te gaan en mede door het omgorden van de Waarheid stand te kunnen houden. Jezus maakt sterk daar waar je zwak bent. 

De Waarheid

Doen, durven of de Waarheid. Speel je mee? Laten we de gordel van de Waarheid omdoen. Daar waar het kwetsbaar en zwak is, daar is de plek waar Jezus wil zijn. Om jou kracht te geven en sterk te maken. Hij is de Weg, de Waarheid en het Leven (Johannes 14:6, NBV) en wil niets liever dan met je meegaan in de (geestelijke) strijd waar we mee te maken hebben. 

Hou je van uitdagingen? Doe je mee met doen, durven of de waarheid? Of zal ik zeggen: doen, durven, de Waarheid?! 

Eén ding is hopelijk duidelijk: Jezus wil met je meegaan in álle uitdagingen van het leven. Daar waar je zwak bent, is Hij sterk. 

Aan de slag!

Luister het volgende lied en ontdek welke waarheden God gebruikt om jou mee te omgorden, zodat je stand kunt houden in de strijd: Opwekking 802 – Hier is mijn hart, Heer (YouTube)

Deel deze overdenking

  1. José Metscher schreef:

    Prachtig Joanne! Er gaat zoveel kracht uit van de wapenrusting. Er is een strijd gaande om ons. Met Gods wapenrusting aan kunnen we al biddende stand houden.

    • Joanne schreef:

      Mooie woorden, José. Zo is het precies! Leuk, dat je het gebed zo expliciet noemt in combinatie met de wapenrusting. Aan het eind van deze maand komt er een blog die over het gebed en de wapenrusting gaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap