Doe eens romantisch!

07

jan

Eline

Licht uit, kaarsjes aan, een diner voor twee met een goed glas wijn. Tijd om elkaar aandacht te geven in plaats van je telefoon/ Netflix/ sociale media aandacht te geven. Het is een speciale avond waar je naar uitkijkt en waar je van geniet. Dat is romantisch, intiem misschien wel. Maar al deze romantiek is voor je partner, terwijl er iemand in jouw leven is die deze aandacht eigenlijk veel vaker en meer verdient. Dat is jouw Koning! Jezus geniet ook van deze romantiek. Hij geniet van jouw liefde. Hij kijkt uit naar de momenten die jij voor Hem vrij maakt en met Hem doorbrengt. Een avond met Jezus is nog veel romantischer dan een date met je partner.

Een van mijn favoriete boeken om te lezen is Hooglied. Het is zo romantisch hoe de jonge bruid en zijn bruidegom over elkaar spreken, daar kan ik echt van genieten. Maar toen ik leerde over de vergelijking van God als bruidegom en zijn volk als bruid was ik pas echt ondersteboven van het boek. Deze vergelijking lezen we al in Hosea.

De Heer zegt: “Hosea, beschuldig je land. Beschuldig Israël. Zoals de moeder van Jizreël, Lo-Ammi en Lo-Ruchama ontrouw is aan jou, zo is Israël, mijn vrouw, ontrouw aan Mij.” (Hosea 2:1, BasisBijbel)

Nu is dit niet een heel lekker vrolijk stuk, maar God zegt hier wel duidelijk dat Israël zijn vrouw (bruid) is. Ook in Jesaja wordt er al verwezen naar de relatie tussen God en zijn volk als dat tussen man en vrouw.

Want zoals een jongen met een meisje trouwt en voor altijd bij haar blijft, zo zullen je bewoners voor altijd bij je blijven. En zoals een bruidegom blij is met zijn bruid, zo zal je God blij zijn met jou. (Jesaja 62:5, BasisBijbel)

Hoewel het in Hooglied hoogstwaarschijnlijk gaat over koning Salomo en zijn geliefde, is het ook een soort metafoor voor de liefde tussen God en zijn volk. Het is heel duidelijk dat de bruid en bruidegom blij met elkaar zijn. Zo blij als zij met elkaar zijn, is God dus ook met jou! En zo romantisch als de bruid en bruidegom naar elkaar zijn, zo romantisch wil God ook met jou zijn.

Neem me mee! Laten we snel naar je kamer gaan, mijn koning!
Laten we blij zijn en plezier maken!
Dat jij van mij houdt, is heerlijker dan wijn!
Het is geen wonder dat alle meisjes van je houden.
(Hooglied 1:4, BasisBijbel)

De bruid wil met haar koning mee. Ook wij willen met onze Koning mee. Wij willen naar “zijn kamer”, in ons geval het paradijs dat Hij ons belooft. De bruid wil blij zijn en plezier maken met haar bruidegom. Wij willen ook leven in vreugde met God! De bruid vindt de liefde van haar bruidegom zelfs beter dan wijn. Nu word ik wel heel blij van een goed glas wijn, maar dat is niets vergeleken met het gevoel dat ik krijg van de gedachte dat God van mij houdt!

Op dezelfde manier kan je het gedeelte vanuit de bruidegom lezen.

Hij: “Je bent zo mooi als een lelie tussen de distels. Je bent mooier dan alle andere meisjes.
(Hooglied 2:2, BasisBijbel)

Hoe romantisch zou het zijn als iemand dit tegen jou zegt! Onze hemelse Vader zegt dit tegen ons. We zijn zo mooi als een lelie tussen de distels. Wij als Gods volk zijn mooi omdat we als prachtige bloemen bloeien tussen het onkruid wat overal om ons heen groeit. Wij, als bruid van de Bruidegom, zijn mooier dan alle andere meisjes. De andere meisjes zijn in dit geval alle andere volken die God niet volgen. God heeft ons uitgekozen en wil met ons liefdevol en romantisch omgaan. Hij wil dat wij tijd maken voor een date met Hem, net zoals een bruid zou doen voor haar bruidegom.

Aan de slag!

Neem vandaag de tijd voor een romantisch momentje met je Koning. Hij wil dolgraag tijd met jou doorbrengen! Steek een kaarsje aan, schenk een glas wijn in, doe wat jij romantisch vindt, en deel dit moment met God. Maak je stille tijd extra speciaal, alsof het een date is waar jij de bruid bent en God je bruidegom.

Deel deze overdenking

  1. petra schreef:

    Prachtig Eline,
    Ik had deze blog nog niet gelezen en werd er vandaag (1 februari 2018) erg bij bepaald en bijzonder dan ook dat ik ook ontwaakte met verlangen om weer meer te bidden en met God samen te willen zijn. En zie dat is wat deze blog ook verwoord. Thanxxx

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap