Hoe pak jij je werk aan? 3 praktische tips uit het scheppingsproces

08

jan

Anna-Carina

In het Bijbelboek Genesis lees je dat God in zes dagen de wereld heeft geschapen. In het begin was er helemaal niets, nothing, nada. Elke dag schiep God een nieuw onderdeel van de wereld en maakte elk detail, van de golven tot aan de mug. Na deze zes dagen was het werk afgerond. Op de zevende dag keek God naar alles wat Hij had gemaakt en zag dat het zeer goed was. De zevende dag rustte Hij uit van het werk. Uit Gods aanpak kunnen we lessen halen voor onze dagelijkse werkzaamheden.

In het begin maakte God de hemel en de aarde. De aarde was helemaal leeg. Er was nog niets. De aarde was bedekt met water en het was er helemaal donker. De Geest van God waaide over het diepe water. En God zei: “Ik wil dat er licht is!” Toen was er licht. En God zag dat het licht goed was. God scheidde licht en donker van elkaar. Het licht noemde Hij ‘dag’ en het donker noemde Hij ‘nacht.’ Toen werd het avond en weer ochtend: de eerste dag was voorbij.
En God zei: “Ik wil dat al het water zich in tweeën verdeelt.” Toen verdeelde het water zich in water boven in de lucht en water beneden op de aarde. Zo gebeurde wat Hij zei. Het bovenste deel noemde Hij ‘hemel.’ Toen werd het avond en weer ochtend: de tweede dag was voorbij.

En God zei: “Ik wil dat het water beneden op de aarde naar één plek stroomt, zodat er ook droge grond tevoorschijn komt.” Wat Hij zei, gebeurde. De droge grond noemde Hij ‘aarde’ en het samengestroomde water noemde Hij ‘zee.’ En God zag dat het goed was.
(Genesis 1:1-10, BasisBijbel)

En God keek naar alles wat Hij gemaakt had en het was heel goed. Toen werd het avond en weer ochtend: de zesde dag was voorbij. Zo maakte God de hemel en de aarde en alles wat daarop leeft en groeit. Op de zevende dag was alles af en maakte God niets meer. Op de zevende dag rustte God uit van al zijn werk. God zegende de zevende dag en maakte er een heilige dag van, omdat Hij toen uitrustte van het maken van de hemel en de aarde.
(Genesis 1:31 – 2:3, BasisBijbel)

Kijkend vanuit het perspectief van werk, zijn er verschillende tips uit het scheppingsproces die we kunnen gebruiken in ons werk of studie-leven. Eerst zoomen we in op Gods aanpak op werk.

Het scheppingsproces: Gods aanpak

In het bovenstaande Bijbelgedeelte is het project waar God aan werkt de schepping. Dit is, vanuit menselijk perspectief, een gigantisch megaproject. In Genesis lees je dat God elke dag een ander deel van de wereld schiep; de ene dag was het lucht en water, de andere dag was het planten en bomen, enzovoort. Op de zesde dag schiep Hij de mensen. Wat ik hieruit opmerk is dat God dit ‘project’ opdeelt in subonderdelen. Ook had God een duidelijk plan. Hij wist precies hoe Hij alles zou gaan maken tot in de kleinste details; kijk maar naar bloemen of kleine insecten.
Na dag zes in het scheppingsproces zie je dat God de tijd neemt om naar zijn werk te kijken. God neemt als het ware de tijd om het resultaat te evalueren. Hij kijkt naar de schepping en ziet dat het heel goed is. Project geslaagd!
Op de zevende dag neemt God de tijd om te rusten van al het werk. Het scheppingsproces is afgerond en geëvalueerd, nu is het tijd om te rusten.

3 lessen voor onze aanpak

Toen ik dit Bijbelgedeelte vanuit het werk of studie perspectief las, sprongen er drie praktische tips uit op basis van het voorbeeld van Gods aanpak.
1. Plan en verdeel
2. Evalueer en contempleer
3. Rust en ontspan

Aan de slag!

Pas de 3 lessen toe in jouw werk of studieleven. Wat staat deze week op je to-do lijst?
1. Plan en verdeel
Plan momenten om aan deze taken te gaan werken.
Is het een grote klus? Verdeel het in kleine (realistische) onderdelen.
Vraag God om hulp bij het stellen van realistische verwachtingen en het uitvoeren van deze taken.

2. Evalueer en contempleer
Heb je een onderdeel of de hele taak af? Neem dan de tijd om te kijken naar het resultaat en geniet van het feit dat je het hebt afgerond. Dank God voor de kwaliteiten die Hij je hiervoor heeft gegeven en voor zijn hulp bij de taak.

3. Rust en ontspan
Neem tijd om te rusten en te ontspannen. Tip: stel één dag(deel) van de week standaard in als ontspanmoment.

Deel deze overdenking

  1. Hans schreef:

    Wat een onzin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap