De afgelopen weken volgde ik het programma ‘Bad Habits, Holy Orders’. Vijf jonge vrouwen die zich normaal alleen bezighielden met uitgaan, mannen, hun smartphone, make-up en leuk gevonden worden, gaan voor vier weken een katholiek klooster in. Als ze aankomen bij het klooster, vragen ze zich af waar ze in vredesnaam terecht zijn gekomen. De nonnen vragen zich af waar ze aan zijn begonnen. Terwijl ze er in het begin totaal niet voor openstonden (en stiekem een fles wodka naar binnen probeerden te smokkelen) bleken de ideeën van de nonnen helemaal niet zo heel gek. De meiden leren dienen. Ze dienen onder daklozen, dienen door voor ouderen te zorgen. Prachtig, hoe ze gaan inzien dat het ook heel mooi kan zijn om iets voor een ander te doen. Wat zegt de Bijbel eigenlijk over dienen?
Jezus is het perfecte voorbeeld van Iemand die weet hoe Hij moet dienen. Dat liet Hij zien vlak voor Hij zou moeten gaan sterven, door de voeten van zijn vrienden te wassen. Zijn vrienden, van wie Hij tot het einde hield.
“Maar Hij stond op van tafel, trok zijn bovenkleren uit en deed een linnen doek als schort om zoals een dienaar of een slaaf dat doet. Hij goot water in een waskom en begon de voeten van zijn leerlingen te wassen. Hij droogde ze af met de doek die Hij om had. Toen Hij bij Simon Petrus kwam, zei Simon tegen Hem: “Heer, wilt Ú mijn voeten wassen?” Jezus antwoordde Hem: “Nu begrijp je nog niet wat Ik doe, maar later zul je het begrijpen.”
(Johannes 13:4-7, BasisBijbel)
Het was niet voor niets dat Jezus de voeten van zijn discipelen besloot te wassen. Hij besloot hen te dienen en wilde hen – en indirect ons – er iets mee leren.
“Toen Hij hun voeten had gewassen, trok Hij zijn bovenkleren weer aan. Toen ging Hij bij hen aan tafel zitten. Hij vroeg: “Begrijpen jullie wat Ik heb gedaan? Jullie noemen Mij ‘Meester’ en ‘Heer.’ Dat is goed, want dat BEN IK ook. Ik, jullie Heer en Meester, heb dus jullie voeten gewassen. Daarom moeten jullie ook elkaars voeten wassen. Want Ik heb jullie een voorbeeld gegeven. Jullie moeten hetzelfde doen als Ik. Luister goed! Ik zeg jullie dat een dienaar niet belangrijker is dan zijn heer. En een boodschapper is niet belangrijker dan de man die hem heeft gestuurd. Het is heerlijk voor jullie als jullie dat begrijpen en je ook zo gedragen.”
(Johannes 13:12-17, BasisBijbel)
De manier waarop Jezus hier zegt wie Hij is – IK BEN – is dezelfde manier waarop God zich in het Oude Testament aan Mozes bekend maakte (Exodus 3:14). ‘Ego eimi’ in het Grieks, veel nadrukkelijker dan de normale manier om ‘ik ben’ te zeggen. Jezus is God. En tóch wast Hij de voeten van zijn discipelen, een taak die eigenlijk een slaaf op zich zou moeten nemen. Jezus voelt zich niet te goed om dit werk te doen, dat vind ik zo mooi. Het ultieme dienen. En Jezus roept ons op hetzelfde te doen. Wij zijn niet belangrijker dan onze medemens. Andersom zijn zij ook niet belangrijker dan ons. Het is heerlijk als we dat begrijpen.
We zijn vrije mensen. De meiden in ‘Bad Habits, Holy Orders’ gebruikten deze vrijheid eerst alleen om zichzelf een plezier te doen – en ik betrap mezelf hier ook écht weleens op. Petrus leert ons om deze vrijheid om een andere manier te gebruiken.
“Leef als vrije mensen, maar misbruik die vrijheid niet om te doen wat jullie maar willen, en om slechte dingen te doen. Gebruik die vrijheid om God te dienen.”
(1 Petrus 2:16, BasisBijbel)
Eén van de zusters in het klooster sprak de wijze woorden: “Met je dronken kop kun je de wereld niet verbeteren.” Met andere woorden: misbruik de vrijheid die God je heeft gegeven niet. Dien Hem ermee.
God dienen kan op zoveel verschillende manieren. Eén van die manieren is het liefhebben van anderen en dit te uiten. In woorden of daden. Wanneer je God dankbaar bent, is dat ook een manier van dienen. Bidden, met Hem praten. Er is vrijheid om dit op je eigen manier te doen. Gebruik de vrijheid die God je heeft gegeven ten goede, voor Hem!
Aan de slag!
Kijk hier de afleveringen van ‘Bad Habits, Holy Orders’ terug. Bid vandaag met me mee voor deze jonge vrouwen. Bid dat ze hun enthousiasme voor het dienen niet verliezen.