De wondervraag en de God van wonderen

26

mrt

Alina van Rijn

Stel je voor dat je morgenochtend wakker wordt en er is een wonder gebeurd. Je kunt alles doen wat je wilt, hoe ziet jouw leven er dan uit? Wat is er veranderd? Wat kun je dan wel, wat nu niet lukt? De wondervraag is een gesprekstechniek vanuit de oplossingsgerichte therapie. Een ‘tool’ om de aandacht te verschuiven en je focus te verleggen op mogelijke oplossingen. Ontdek wat deze wondervraag te maken heeft met de God van wonderen!

Ik moest mijzelf van mijn hulpverlener ‘de wondervraag stellen’. In principe dus een vraag die hoop en uitzicht zou moeten geven. Perspectief op betere tijden. Ik vind het vooral een pijnlijke vraag. Want deze vraag, hoe goed bedoeld ook, heeft als doel om je focus te verleggen en niet om ook daadwerkelijk in het wonder te geloven.

De wondervraag; hoe ziet jouw leven eruit na het wonder?

Heb je een ander huis? Een andere baan? Meer geld?

Of zit je wondervraag dieper?

Ik wil zo graag uit deze onhoudbare situatie!

Ik wil zo graag een kindje…

Ik wil gewoon gezond zijn…

‘Onmogelijk’ zegt de wereld. Verleg je focus maar.

Een God van wonderen

Ik ben de Heer, God van al wat leeft. Is er ook maar iets dat voor mij onmogelijk is?
– Jeremia 32:27

Woorden gesproken uit de mond van de God van wonderen. Een antwoord op de wondervraag van Jeremia. De wondervraag hoe het ooit mogelijk is dat een volk in ballingschap weer zal terugkeren naar het beloofde land? Maar Jeremia weet ook; Niets is voor God te wonderlijk. Hij belijdt in Jeremia 32:17 met een rij aan voorbeelden waaruit dit blijkt.

Want God schiep hemel en aarde; wonderlijk!

Hij bewijst zijn goedheid aan duizenden; wonderlijk!

Hij leidde Zijn volk uit de slavernij van Egypte door wonder op wonder te verrichten; wonderlijk!

En Jeremia’s wondervraag was geen goedhoudertje om zijn focus te verleggen. Gods beloftes zijn groter dan dat. Want Hij leidde Zijn volk uit de ballingschap. En nog meer, Hij zond de langbeloofde Messias. De Redder van Israël en de Redder van de wereld.

Niets is voor Hem te wonderlijk

Maar waarom blijft het wonder dan soms uit? Want niet iedereen wordt beter. Niet iedereen ontvangt zijn of haar diepste hartenwens. Maar ondanks dat kan én mag het woord ‘onmogelijk’ dus geen onderdeel uitmaken van ons vocabulaire. Want dat Hij ertoe is staat is, staat los van het feit of Hij daadwerkelijk ingrijpt.

Ja, dat is moeilijk. Dat voel ik ook.

Maar wat hebben we dan wel?

Hoop.

Hoop in een God voor wie niets te wonderlijk is. Een vaste zekerheid dat Hij jou ziet. Jou wil ondersteunen, ook al grijpt Hij niet in. Dat vraagt vertrouwen. Maar Hij is ook te vertrouwen.

Stel je voor dat je morgenochtend wakker wordt en er is een wonder gebeurd. Je kunt alles doen wat je wilt, hoe ziet jouw leven er dan uit? 

Misschien veranderd, want jouw wondervraag werd tegen alle verwachting in waar.

Misschien veranderd er aan de situatie niets. Maar laat je dan troosten door de God van wonderen. Want voor Hem is niets te wonderlijk.

Wonderlijk, niet?

Aan de slag!

Heb jij een wondervraag? Of ken je iemand met een wondervraag? Bedenk het voor jezelf en breng dit in gebed bij God. Leg je vraag bij Hem neer in vertrouwen en met hoop. Hij is de God van wonderen!

Deel deze overdenking

  1. Hanneke schreef:

    Bedankt voor je waardevolle blog!
    Vertrouwen is soms moeilijk, maar wel noodzakelijk.

  2. Annet schreef:

    Vandaag voor de derde keer deze blog gelezen, om hem te begrijpen, te voelen. Zo nodig tijjdens het verlangen naar mijn wonder na het overlijden van mijn lieve dochter, maar vooral het houden van hoop!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap