De woestijn in geleid of geleid in de woestijn?

09

dec

Nienke Alblas

Het Woord van God kan ons eindeloos inspireren en nieuwe dingen leren. Zo werd ik pas stilgezet bij een bijzondere woordkeuze in het Mattheüs-evangelie. Na de doop van Jezus waarbij de Heilige Geest van God op Hem neerdaalt, wordt de geliefde Zoon van God de woestijn in geleid, ofwel ‘meegevoerd’. Wacht even, geleid? Waarom nam de Geest Jezus mee de woestijn in? Waarom zou Hij Hem brengen naar een gevaarlijke plek vol hitte, honger en dorst? Ik sta stil bij deze vragen en bedenk me dat het zo misschien ook is in onze levens nu. In jouw leven word je soms door God de woestijn in geleid. Het klinkt in mijn oren toch een beetje gek dat een liefdevolle God zijn kind de droogte in stuurt. En dit was niet de eerste keer dat Hij dit deed. Denk aan het volk van Israël in het Oude Testament. Ook daar leidde God zijn kinderen de woestijn in. Waarom zou Hij dat doen?

Uiteraard kan ik niet precies de beweegredenen van God invullen, formuleren of doorgronden. Toch denk ik dat we in dit verhaal een aantal mooie eigenschappen van God en zegeningen voor ons nu kunnen herkennen.

Toen werd Jezus door de Geest weggeleid naar de woestijn om verzocht te worden door de duivel. En nadat Hij veertig dagen en veertig nachten had gevast, kreeg Hij ten slotte honger. En de verzoeker kwam bij Hem.
– Mattheüs 4 : 1-3a (HSV)

De woestijn in geleid

Het Griekse woord dat voor ‘weggeleid’ wordt gebruikt is het woord ‘anagô’. Dit betekent dat er iets van een lagere naar een hogere plaats wordt gebracht. Het heeft iets mysterieus en wordt bijvoorbeeld ook gebruikt om de hemelvaart van Elia te omschrijven. Letterlijk stak Jezus de Jordaan over om naar de hoger gelegen wildernis te trekken, maar ook figuurlijk steeg Jezus op. Hij was in de woestijn in de aanwezigheid van Zijn hemelse Vader. Hij zocht het letterlijk en figuurlijk hogerop.

Het kan gek op ons overkomen dat God zijn Zoon de woestijn in leidt. Dat is niet per se iets wat je je kind toewenst. Ik geloof dat God ons soms ook woestijnen inleidt. Het zijn vaak overgangsperiodes. Het zijn tijden waarin God zegt: Zie ik ga iets nieuws verrichten (Jesaja 43:19).
Toch kan dit onwijs eng zijn. De woestijn is in eerste instantie dor en droog. Op het eerste oog kijk je honger in de ogen en misschien ook wel eenzaamheid. Dat is de plek waar we leren te vertrouwen op God. Waar we bouwen op zijn Woord, zijn trouw. Hij leidt ons. Ook in de woestijn.

De HEERE ging vóór hen uit, overdag in een wolkkolom om hun de weg te wijzen, en ‘s nachts in een vuurkolom om hun licht te geven, zodat zij dag en nacht verder konden trekken. Hij nam de wolkkolom overdag en de vuurkolom in de nacht niet weg voor de aanblik van het volk.
– Exodus 13: 21-22 (HSV)

In de woestijn geleid

Wanneer God ons de woestijn in leidt, is dit nooit de eindbestemming. De woestijn is een plaats waar je voor iets wordt voorbereid, zoals Jezus werd voorbereid op zijn bediening. Het kan ook een reis zijn naar het beloofde land, zoals de leiding door de woestijn was voor Israël. Maar ook hier loopt Israël langer in de woestijn, om te leren vertrouwen op God. Misschien klinkt dit in jouw oren niet liefdevol, maar het is één van de meest liefdevolle dingen die Hij doet. Hij verlangt naar een relatie met jou, waarin je alles van Hem verwacht en Hem volgt. Ook de woestijn in.

Israël blijft ook in de woestijn in beweging. Ik hoorde eens in een preek de vergelijking met een auto. “Een stilstaande auto kan je wel besturen, maar gaat geen kant op.”
Stel je voor: het volk Israël zou dit niet hebben gedaan, dan waren ze nooit in het beloofde land aangekomen. Dag en nacht trokken zij verder. In de tijden dat het licht was en alles misschien wel duidelijk leek, maar ook in de nacht, de donkere periodes. Zowel in de donkere en lichte periode sluit God aan op de situatie. Hij geeft het volk de leiding in de woestijn die zij nodig hebben en laat hen niet aan hun lot over. En het volk? Israël bleef in beweging.

Aan de slag!

Zit jij momenteel in een woestijn in jouw leven? Of kom je net uit de woestijn? Stel God de volgende vragen:

– Heer, wat wilt U mij leren in deze woestijn? Wat is de bestemming?

– Vader, op welke manier leidt U mij?

Deel deze overdenking

  1. Rebecca schreef:

    God leert je zo ontzettend veel!
    De laatste 1/ 2 jaar laat Hij zoveel zien en veranderd Hij zoveel in mij en in mijn leven. En dat gaat inderdaad gepaard met veel woestijn tijd! Maar wat prachtig beschreven dit🙌

  2. Hannie schreef:

    Onze emigratie naar Kaapverdië werd begeleid door Jes. 43:19
    Dat gaf moed. Snel begon het besef van de woestijn waar we mentaal iig in terecht kwamen. Wat een eenzaamheid!!! Nu 3,5 jaar verder is God (Met z’n 3-en) en de Bijbel mijn levende water. Mijn enige houvast is Jezus nu. Ik ben ook nog chronisch pijnpatiënt geworden in deze tijd hier… het doet mij alleen maar verlangen naar nog meer vrede van God. Ik zoek t nauwelijks nog in iets anders. Ik denk wel dat ik van mezelf mag zeggen dat ik een erg goede vriendin ben geworden voor meer mensen dan daarvoor. Dat is prachtig om mee te maken. Ik ben dankbaar!
    Dit was de hele korte versie van mijn verhaal na geleid te zijn in de woestijn 😉

  3. Maartje schreef:

    D woestin van deze ziekte wordt alsmaar dorrer en ik ervaar totaal geen richting waar die zo hardv nodig is

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap