De vrucht van de Geest: fris en fruitig, of bitterzoet?

21

aug

Matthea van den Berg

Een tijdje geleden sprak ik twee vriendinnen. We praatten elkaar bij over onze levens. Eén van hen vroeg: ‘Kun je niet een keer wat schrijven over de vrucht van de Geest, iets om te bemoedigen?’ Ik zei ‘ja’, maar ik dacht: help (!), dat is toch dat lijstje waar ik niet aan kan voldoen? Het bleef in m’n achterhoofd zitten maar eenmaal getriggerd door de vraag ben ik me gaan verdiepen in de tekst. Wat mij opvalt, is dat Paulus in zijn brief aan de Galaten de boodschap van bevrijding vertelt. Het gaat over (naasten-)liefde (Galaten 5:14), over genade (Galaten 2:29), over geloof (Galaten 2:2) en over leven in vrijheid (Galaten 5:1). Het geeft rust en ruimte.

De vrucht van de Geest is echter: liefde, blijdschap, vrede, geduld, vriendelijkheid, goedheid geloof, zachtmoedigheid, zelfbeheersing.
– Galaten 5:22 (HSV)

Onbereikbaar en perfect

De vrucht van de Geest. Geweldige eigenschappen, prachtig, niks aan toe te voegen, en toch…? Het is soms zo onbereikbaar, zo perfect. Natuurlijk, sommige eigenschappen bezit je van nature, daar denk je niet zo over na. Zo ben je gewoon. Tegelijkertijd heb je ook je minder goede eigenschappen en ook daarvan denk je misschien: ach ja, zo ben ik nu eenmaal. Soms zit je in een situatie waar je de vrucht van de Geest gemakkelijk vergeet.

Wandelen

Als wij door de Geest leven, laten wij dan ook door de Geest wandelen.
– Galaten 5:25 (HSV)

Wat ik zo mooi vind aan deze tekst is het woord ‘wandelen’. Ik houd van wandelen. Regelmatig loop ik in het bos. Soms voordat de dag begint en soms juist als de dag zo’n beetje voorbij is. Wandelen geeft me rust en ruimte om na te denken. Tussen de bomen en het groen voel ik me vrij. Wandelen heeft iets van vallen en opstaan, van dwalen en verdwalen, van doorlopen en struikelen, tot even stilstaan. Wandelen is als het leven van elke dag wat met vallen en opstaan gaat. Daarom vind ik het zo mooi dat er staat ‘wandelen’ door de Geest en niet ‘handelen’ door de Geest.

Wandelen geeft je de tijd, terwijl handelen vraagt om actie. Als je moet handelen is er geen tijd meer om de vruchten die nog niet gerijpt zijn tot volle bloei te laten komen. Terwijl ik dit schrijf, realiseer ik me dat ik steeds over hetzelfde woordje heen lees. Namelijk het wandelen DOOR de Geest. Door de Geest mag ik blijven wandelen. Hij met mij en ik met Hem. Door de situaties heen waarin de vrucht van de Geest soms ver te zoeken is. Hij waait als de wind die trekt aan je haren, je soms de adem beneemt en je jas doet opbollen. Gods Geest doorwaait heel jouw leven.

‘Wandelen geeft je de tijd om de vruchten die nog niet gerijpt zijn tot bloei te laten komen.’

De vrucht van de Geest

Onhaalbaar, zo lijkt het soms, maar je hoeft het niet alleen te doen. Draag elkaars lasten, en vervul zo de wet van Christus (Galaten 6:2). Die weg mogen we samen bewandelen en laten we elkaar daarin bemoedigen. Als familie en vrienden, als broers en zussen of misschien juist als vrouwen onder elkaar. Wat ik moeilijk vind, vang jij voor mij op, en wat voor jou zwaar is, draag ik graag met me mee. Zo ‘wandelen’ we samen de vrucht van de Geest.

Het doet me ook denken aan vele gaven, één Geest en vele leden, één lichaam.
Aan ieder echter wordt de openbaring van de Geest gegeven tot wat nuttig is voor de ander. Al deze dingen echter werkt één en dezelfde Geest, Die aan een ieder afzonderlijk uitdeelt zoals Hij wil.
– 1 Korinthe 12: 7, 11 (HSV)

En verderop in hoofdstuk 12:
Want zoals het lichaam één is en veel leden heeft, en al de leden van dit ene lichaam, hoewel het er veel zijn, 1 lichaam zijn, zo is het ook met Christus. Ook wij allen immers zijn door 1 Geest tot 1 lichaam gedoopt, hetzij dat wij Joden zijn, hetzij Grieken, hetzij slaven, hetzij vrijen, en wij allen zijn van 1 Geest doordrenkt.
– 1 Korinthe 12: 12-14 (HSV)

Zo zijn wij samen, de vrucht, de gaven en de leden van het lichaam, van één Geest doordrenkt.

Aan de slag!

Met welke vrucht van de Geest kun jij vruchtbaar zijn in het leven van een ander? En welke vrucht heb jij van een ander nodig om vruchtbaar te kunnen zijn in je eigen leven? Deel vandaag jouw vrucht van de Geest uit en vraag het morgen aan iemand anders.

Deel deze overdenking

  1. Elly Geers schreef:

    Wowww Matthea, heel mooi ❤

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap