De vrede van God – 4 stappen voor meer rust in je leven

09

mei

Iona van den Dries

Rust. Het lijkt soms zo onbereikbaar. In deze overdenking over rust zoeken staat het volgende gedeelte uit de Filippenzen-brief centraal: Wees over niets bezorgd, maar vraag God wat u nodig hebt en dank hem in al uw gebeden. Dan zal de vrede van God, die alle verstand te boven gaat, uw hart en gedachten in Christus Jezus bewaren.  
– Filippenzen 4:6-7 (NBV) 


Eigenlijk biedt deze passage een stappenplan aan voor een vrediger hart en gedachten door te leven dichtbij God. Het stappenplan bestaat uit vier onderdelen, waarvan wij er drie uitvoeren en de vierde aan God is: 

1. Wees over niets bezorgd 

2. Vraag God wat je nodig hebt 

3. Dank God in elk gebed 

4. De vrede van God bewaart ons hart en onze gedachten in Christus Jezus 

Wees over niets bezorgd 

Als we ons ergens zorgen over maken, vrezen wij iets. Angst is onze instinctieve reactie op gevaarlijke situaties. Stel dat je je zorgen maakt over een presentatie, dan kan het zijn dat je bang bent voor een slechte beoordeling of dat je jezelf teleurstelt. En dat is het fascinerende aan zorgen: soms ligt het helemaal niet zo voor de hand waarom we ons zorgen maken, welke angst daaronder ligt. We kunnen stellen dat we bang zijn dat de presentatie slecht gaat, maar daaronder ligt de reden waarom het niet slecht mag gaan, bijvoorbeeld dat we (te) hoge eisen aan onszelf stellen en bang zijn die niet waar te maken. 

Als we ons zorgen maken, klampen we ons vast aan een probleem en geven we daarmee angst ruimte in ons denken en ons hart. We focussen op onze zorgen, keren naar binnen en vergeten soms helemaal dat we hulp mogen vragen aan de machtigste persoon die er bestaat! Als we ervoor kiezen te geloven dat God groter is dan al onze problemen en zorgen, dat Hij alles kan, dan mogen we onze angst inruilen voor vertrouwen. Daarin ligt een keuze voor ons: klampen we ons vast aan onze zorgen of geloven we wat God heeft beloofd, dat Hij voor ons zal zorgen en ons nooit loslaat? 

Vraag God wat je nodig hebt 

Filippenzen 4:6 vertelt ons hoe we de bezorgdheid kunnen bestrijden. Dit praktische advies bestaat uit twee delen. Ten eerste moeten we God vertellen wat we nodig hebben, wat ook wel wordt vertaald met “verlangens”. (HSV) Wij vertellen God wat we verlangen, wat we nodig hebben. We leggen Hem dit voor en leggen het in Gods handen. We mogen onze zorgen hieromheen loslaten, want Hij zorgt voor ons. In de praktijk kan dit heel moeilijk zijn. 

Juist als het zwaar is om zorgen los te laten, mogen we erop vertrouwen dat God goed is. 

Hoe we hierna omgaan met ons verlangen, zal per situatie verschillen. We mogen ermee bezig zijn, maar het verschil is dat we dit doen vanuit het vertrouwen dat God ons bijstaat: het hangt niet alleen van ons af. We zitten dan niet langer vast in de tunnelvisie van zorgen en angst: wij mogen als vrije mensen weten dat alles in Gods handen ligt. 

Dank God in elk gebed 

Het tweede dat we moeten doen in plaats van ons zorgen te maken, is: God danken. Het is zo belangrijk om God te danken voor alles wat Hij doet voor ons en wie Hij is. Dit is niet alleen waardevol voor God, maar ook voor onze relatie met Hem en voor onszelf. Als we Hem danken, verschuiven we onze aandacht: we richten onze harten op uit de situatie waarmee we worstelen naar de persoon die daarboven staat en belooft dat Hij ons zal bijstaan. Bij Hem mogen we onze zware rugzak vol zorgen afdoen, want Hij wil ons helpen deze te dragen. Jezus zegt het volgende in Matteüs dat hierbij kan aansluiten: 

Kom naar mij, jullie die vermoeid zijn en onder lasten gebukt gaan, dan zal ik jullie rust geven. Neem mijn juk op je en leer van mij, want ik ben zachtmoedig en nederig van hart. Dan zullen jullie werkelijk rust vinden, want mijn juk is zacht en mijn last is licht.
– Matteüs 11: 28-30 (NBV)

Door wat Jezus heeft gedaan voor ons, mogen we als vrije mensen wandelen met God! Hoe meer we leren onze zorgen te delen met God en ze zo af te leggen, hoe lichter we mogen wandelen en hoe meer ruimte er mag zijn voor dankbaarheid in ons denken en ons hart. 

De vrede van God 

Dan zal de vrede van God, die alle verstand te boven gaat, uw hart en gedachten in Christus Jezus bewaren. Dit is best een ingewikkelde zin en dat is juist het mooie eraan: het laat zien waarvan het getuigt, namelijk dat de vrede van God alle verstand te boven gaat. Zelf begreep ik het als volgt: als wij ons richten op God, Hem vragen wat wij nodig hebben en Hem danken, dan beschermt zijn vrede onze gedachten en ons hart door onze relatie met Jezus. Zo helpt zijn vrede ons te leven zoals Jezus dat ons voordeed: om met God te wandelen. Ik vind het zo mooi dat deze zin zich moeilijk laat begrijpen, juist omdat het laat zien hoeveel groter God en zijn wegen zijn dan wij ooit kunnen bevatten. 

Door de Bijbel heen laat God zien dat wij op Hem mogen vertrouwen. Wat er ook gebeurt, ga naar Hem toe en leg Hem je zorgen voor. Zeg wat er speelt, wat je nodig hebt, vraag om zijn hulp. Dank God voor wie Hij is en hoeveel Hij van je houdt. Nodig Hem en zijn vrede uit in je leven. En weet: je wandelt nooit alleen, Hij is bij je! 

Aan de slag! 

Als je dieper in wilt gaan op wat de Bijbel zegt over angst, vrijheid en rust, lees dan eens het leesplan Angst & Bezorgdheid (Love God Greatly – Nederlands), bijvoorbeeld in de Bijbelapp van YouVersion. 

Deel deze overdenking

 1. Renee schreef:

  Dankjewel voor deze mooie blog Iona, de uitleg die je geeft over het wandelen met God, Hem vertrouwen, Hem danken voor wie Hij is en wat Hij wil doen in ons leven en daardoor rust ervaren die alle verstand te boven gaat, dat werkt merk ik in mijn eigen leven!
  Ons gevoel kan op en neer gaan, maar gaan staan op de beloften die in Gods Woord staan geeft rust! Hij is in controle🙌🏻

 2. Charissa schreef:

  Wat een mooie blog! Bedankt voor de bemoediging. We hebben het zo nodig om elke keer bij Gods Woord bepaald te worden.
  Dank je voor het noemen van de bijbelstudie van Love God Greatly! We voelen ons verbonden met jullie missie!

  • Iona schreef:

   Dankjewel Charissa! Helemaal mee eens, het is God die ons bijstaat in alles wat meemaken en door het Woord leert Hij ons zoveel. Ik ben zo dankbaar voor hoe Hij ons als Zijn volgelingen met elkaar verbindt en dat we zo van elkaar mogen leren en elkaar mogen bemoedigen! Ik wens je een gezegende dag toe!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap