De vijf talen van de liefde én God

10

jul

Gastblogger

De Bijbel staat er vol mee: liefde. Niet voor niets is de samenvatting van de Tien Geboden dat wij allereerst van God moeten houden, van onze naasten én van onszelf. Liefde kent ook meerdere vormen. Zo zal je je partner op een andere manier liefhebben dan dat je je ouders liefhebt. De manier waarop je iemand lief kan hebben, of hoe iemand jou liefheeft, verschilt per persoon. Iedereen spreekt een eigen taal van de liefde.

De vijf talen van de liefde zijn ontdekt door Gary Chapman. Misschien heb je er wel over gelezen in zijn boek. In zijn boek beschrijft hij vijf verschillende liefdestalen die mensen kunnen ‘spreken’. De ene taal spreek je misschien beter dan de andere. Misschien heb je er wel eens van gehoord, het zijn de volgende: positieve woorden, samen zijn, cadeaus geven, dienen en lichamelijk contact.

Het is belangrijk om te weten welke taal of talen van liefde je naasten spreken. Houd jij van samen zijn, maar richt jouw partner zich vooral op cadeautjes, dan kan dat voor wrijving zorgen. Maar hoe rijmen deze vijf talen van liefde met de liefde tussen jou en God? 

Positieve woorden

God gaf, als het gaat om positieve woorden, al het goede voorbeeld.

Hij zorgt voor arme mensen en verdrukte mensen. Hij zal hen redden. Hij redt hen van de mensen die hun kwaad doen. Hun leven is kostbaar voor hem.
– Psalmen 72:13-14 (BB)

Hierin straalt Gods liefde voor ons door in de vorm van positieve woorden: Hij geeft ons hoop! Hij geeft namelijk de hoop dat Hij ons zal redden. Een mooi voorbeeld van hoe Hij deze taal van liefde richting ons uit.

Wij kunnen hetzelfde doen. Hem prijzen. Hem aanbidden. Zingen. Danken. Hem loven met alle positieve woorden die wij in ons hebben. Dit is een van de manieren om onze liefde voor God te uiten.

Samen zijn

God is altijd bij ons. Waar we ook zijn of waar we ook heen gaan. Hij loopt naast ons en Hij draagt ons als we moe zijn. Oftewel: Hij is altijd met ons samen. Maar hebben wij dit ook door? En willen wij ook samen met God zijn?

Juist door tijd vrij te maken om de Bijbel te lezen, over Hem te praten op een Bijbelkring of door naar de kerk te gaan, kunnen wij samen met Hem zijn. Maar niet alleen dat. Deze taal van liefde kunnen wij ook gebruiken door Hem te betrekken in onze dagelijkse struggles en blije momenten. Laat Hem met jou gaan! Hij wil bij jou zijn en tijd met jou doorbrengen. Betrek Hem bij je leven!

Cadeaus geven

God gaf ons een groot cadeau. Groter dan wij ooit kunnen geven. Zijn eigen Zoon. Het was geen tijdelijk cadeau, dat we uit kunnen pakken en in de kast kunnen zetten. ‘Kijken we volgend jaar wel weer naar.’
Nee, zeker niet! Jezus leed voor ons om de weg naar God vrij te maken. Hij kwam op de aarde en werd een mens. Hij leed de grootst denkbare pijn voor ons! En daar mogen wij dagelijks ‘gebruik’ van maken.

Zo’n groot cadeau, dat kunnen wij niet evenaren. Maar ook wij kunnen cadeaus aan God geven. We hoeven ze niet in te pakken, we hoeven er geen strik om te doen. Maar we kunnen heel veel andere dingen aan God geven. Zo kunnen we onze tijd inzetten om onze naasten te helpen, tot eer van Hem. We kunnen meewerken aan Zijn Koninkrijk. Of onze kinderen opvoeden in Zijn Naam. Of… (vul zelf maar in!).

Dienen

Dienen. In een relatie is dit misschien wel heel zichtbaar, door voor elkaar te zorgen. Waar de één zorgt voor het eten op tafel, houdt de ander de deur open. Of misschien dien jij wel door het bad vol te laten lopen voor je geliefde.

God dient ons ook. Door naast ons te staan, ons te ondersteunen. Door Zijn liefde te tonen én door rechtvaardig te zijn. Maar Hij vraagt ons ook Hem te dienen. Door ons te houden aan de Tien Geboden bijvoorbeeld. Of door voor elkaar te zorgen. Én bovenal ook door Hem op de eerste plaats te zetten.

Lichamelijk contact

Lichamelijk contact is natuurlijk heel tastbaar in een relatie met je partner, of met de mensen om je heen. Je slaat eens een arm om elkaar heen, geeft elkaar een knuffel.

Met God is dat anders. Het is minder tastbaar. Toch kun je God prijzen met jouw lichaam. Je kunt je handen naar Hem uitstrekken in aanbidding, of je kunt knielen.

Aan de slag!

Zoals we vandaag hebben gezien, zijn er meerdere manieren om jouw liefde te uiten.

  • Welke taal van liefde spreek jij het liefst?
  • Welke taal van liefde ontvang jij het liefst?
  • Hoe kunnen deze verschillende talen van liefde jou helpen in het uiten van jouw liefde richting naasten én richting God?

Want de Geest spreekt alle talen en doet ons elkaar verstaan. Luister Opwekking 167 (YouTube)

Ben je benieuwd naar het boek van Gary Chapman? Het heet: ‘De vijf talen van de liefde’.

Deze overdenking verscheen eerder op Zij Lacht en is geschreven door oud-schrijfster Belinda Bos.

Deel deze overdenking

  1. Renee schreef:

    Dankjewel voor deze mooie blog Belinda. Ik denk zelf dat één van de grootste talen van liefde nu is dat wij mensen liefde onder elkaar hebben! ‘ Hieraan kunnen de mensen zien dat jullie mijn discipelen zijn door liefde onder elkaar te hebben’ ! Hiermee stralen we Gods liefde uit naar de mensen om ons heen! En vanuit de liefde voor God houd je de 10 geboden , niet als een moeten maar als een vanzelfsprekendheid!

  2. Marije schreef:

    Dag Belinda, toffe blog!! Ik vroeg me echter af, gaat psalm 72 niet over Salomo. In de HSV staat bovenaan expliciet, ‘Gebed voor Salomo’ en daarnaast worden er geen hoofdletters gebruikt om de ‘hij’ aan te duiden over wie het in de psalm gaat. Mocht iemand hier een antwoord op hebben, dan zou ik dat graag horen! Liefs

  3. Evelien schreef:

    Hoi Belinda, mooie blog die zeker tot nadenken zet!
    Gary Chapman heeft over dit specifieke onderwerp een apart boek geschreven:
    De taal van Gods liefde.

    Groetjes Evelien

  4. Alinda schreef:

    Hey Marije,

    ik lees in Het boek; bovenaan een psalm van Salomo en in de verzen 12-13 word ook de koning genoemd i.p.v Hij. Koning is ook met kleine letter.
    in vers 18 word alle lof en eer gegeven aan de Here God. heb het idee dat vers 12-13 inderdaad gaat over de aardse koning Salomo. Of was dat niet wat je bedoelde met je vraag?

    groetjes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap