Badwater dat beweegt en geneest

11

jul

Nathanja

Misschien ben je net als vele anderen momenteel The Chosen aan het kijken; een serie over het leven van Jezus. Gelukkig kan ik niet per ongeluk spoilers geven in deze blog, want die vind je al terug in de Bijbel zelf! In een tijd waarin we veel in beelden denken, kan de serie je helpen een voorstelling te maken bij sommige alom bekende Bijbelverhalen. Voor mij was dit het geval toen ik de scène zag over de genezing van zieken en het badwater dat beweegt en geneest. Laten we vandaag inzoomen op dit verhaal.

Hierna was er een feest van de Joden en Jezus ging naar Jeruzalem. En er is in Jeruzalem bij de Schaapspoort een badwater, dat in het Hebreeuws Bethseda wordt genoemd, met vijf zuilengangen. Daarin lag een grote menigte van zieken, blinden, kreupelen en verlamden, die wachtten op de beroering van het water. Want een engel daalde van tijd tot tijd neer in het badwater en bracht het water in beweging; wie dan het eerst daarin kwam, na de beweging van het water, werd gezond, aan welke ziekte hij ook leed.

En daar was een man die al achtendertig jaar ziek was. Jezus zag hem liggen en omdat Hij wist dat hij al lange tijd ziek was, zei Hij tegen hem: ‘Wilt u gezond worden?’ De zieke antwoordde Hem: Heere, ik heb geen mens om mij in het badwater te werpen wanneer het water in beroering gebracht wordt; en terwijl ik kom, daalt een ander voor mij af. Jezus zei tegen hem: ‘Sta op, neem uw ligmat en ga lopen’. En meteen werd de man gezond, nam zijn ligmat op en ging lopen. En het was sabbat op die dag.
– Johannes 5:1-9 (HSV)

Huis van barmhartigheid

Johannes omschrijft een bijzondere plek. Een badplaats bij de Schaapspoort, een bekende poort in Jeruzalem. Deze plek heette Bethseda, wat vertaald kan worden als ‘huis van barmhartigheid’. Eén keer in de zoveel tijd was het zover: het badwater bewoog en degene die hier als eerste in stapte, werd genezen. 

Stel je voor hoe Jezus daar binnen stapt. Hij kijkt om zich heen. Hij ziet een blinde man in de hoek, een kreupele vrouw op de trap, een verlamde naast het water, een zieke voor Zijn voeten. Ieder met hun eigen verhaal, verstoten en verworpen. Wanneer wij hier binnen zouden stappen, hebben we enkel oog voor de ellende, maar Jezus kijkt met andere ogen. 

Jezus ziet

De ogen van Jezus vallen op een man die al 38 jaar ziek is. Zoals we vaker terug zien in de verhalen van Jezus begint het hiermee: Jezus ziet. Jezus ziet de nood. Hij ziet de persoon. Hij ziet het wonder. Dit was vast heel bijzonder voor deze man. Niet langer was hij een object van medeleven en barmhartigheid, maar Jezus zág hem.

Jezus spreekt hoop in de uitzichtloze situatie van deze man met de woorden: ‘Wilt u gezond worden?’
In het antwoord van de zieke man klinkt door dat hij de hoop al had opgegeven, maar misschien zou Jezus hem in het water willen tillen wanneer het badwater begint te bewegen. Maar Jezus heeft een veel groter wonder in gedachten. Hij spreekt de woorden: ‘Sta op, neem uw mat en ga lopen’, en de zieke man is genezen. 

De eerste, de laatste en iedereen ertussenin

Best een lastig verhaal ook. Een engel die alleen de snelste wil genezen? Dat klinkt niet helemaal eerlijk. Toch zie je in dit verhaal Gods ontferming over de eerste, de laatste, en iedereen ertussenin. Zijn ontferming over de eerste persoon die het water bereikt en geneest. Jezus’ ontferming over de laatste man, die nooit in dat water kan komen. En Zijn genade voor iedereen die nog niet als eerste in het water is gekomen, of genezen is door Jezus, maar die nog steeds een kans heeft bij het volgende moment dat het badwater beweegt of dat Jezus langsloopt. 

Jezus ziet ook jou. Hij kent jouw diepste verlangens en Hij ziet waar jij op dit moment zo hard een wonder nodig hebt. Hij vergeet niemand en denkt aan de eerste, de laatste, en iedereen ertussenin. De uitnodiging van Jezus aan de zieke man blies hoop in een uitzichtloze situatie. En ook vandaag wil Hij jouw vertrouwen aanwakkeren. He’s not finished yet!

Aan de slag!

Niet alles gebeurt op onze eigen timing. Niet alles gebeurt op onze manier. Wel weten we dat God niet los laat het werk dat Zijn hand is begonnen (Psalm 138:8). Luister vandaag naar het nummer: ‘You’re not finished yet’ (The Belonging Co).

Bron: Online Studiebijbel

Deel deze overdenking

  1. Martine schreef:

    Bedankt!
    Alsof je het stukje speciaal voor mij geplaatst is.
    Zo een gesprek op school en er is een wonder nodig omdat ik eigenlijk volgens de regels moet stoppen. Omdat ik een toets niet gehaald heb.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap