De troost van de nieuwe hemel en nieuwe aarde

08

mrt

Marije Brandwijk

Ik val maar gewoon met de deur in huis. Het leven hier op aarde kan enorm moeilijk en zwaar zijn, vol met tranen en vragen. Dat je je afvraagt of het ooit nog wel goedkomt, of er ooit nog een einde komt aan alle pijn en tranen die niet lijken te stoppen. Ikzelf heb mij dit de afgelopen weken zeker afgevraagd. Toch is Gods Woord er zeker van dat er een verandering zal komen: een nieuwe hemel en nieuwe aarde – gelukkig! Ik wil je daarom meenemen naar een stukje van troost, want dat is er zeker ook!

De nieuwe hemel en nieuwe aarde geeft troost

Dat we in de Bijbel op meerdere plekken kunnen lezen van een ‘nieuwe hemel en nieuwe aarde’, (bijvoorbeeld Jesaja 65 en Openbaring 7) is voor mij persoonlijk het meeste wat mij troost kan geven. De woorden in de Bijbel nemen in dit leven misschien de pijn en verdriet nooit volledig weg die je kunt voelen, maar het geeft perspectief en wellicht des te meer een intenser verlangen naar die éne dag dat alles wel volmaakt zal zijn en dat je tranen van je ogen gewist zullen worden. Het zijn woorden in de Bijbel die ons iets laten zien van hoe dat later zal zijn. Zo ook in dit gedeelte klinkt er troost:

Ik zag een nieuwe hemel en een nieuwe aarde, want de eerste hemel en de eerste aarde waren voorbijgegaan. En de zee was er niet meer. En ik, Johannes, zag de heilige stad, het nieuwe Jeruzalem, neerdalen van God uit de hemel, gereedgemaakt als een bruid die voor haar man sierlijk gemaakt is. Ik hoorde een luide stem uit de hemel zeggen: Zie, de tent van God is bij de mensen en Hij zal bij hen wonen, en zij zullen Zijn volk zijn, en God Zelf zal bij hen zijn en hun God zijn. En God zal alle tranen van hun ogen afwissen, en de dood zal er niet meer zijn; ook geen rouw, jammerklacht of moeite zal er meer zijn. Want de eerste dingen zijn voorbijgegaan. En Hij Die op de troon zit, zei: Zie, Ik maak alle dingen nieuw. Hij zei tegen mij: Schrijf, want deze woorden zijn waarachtig en betrouwbaar. En Hij zei tegen mij: Het is geschied. Ik ben de Alfa en de Omega, het Begin en het Einde. Wie dorst heeft, zal Ik voor niets te drinken geven uit de bron van het water des levens.
– Openbaring 21:1-6 (HSV)

Ooit zal alles nieuw worden

Johannes heeft in Openbaring een visioen over hoe het zal zijn wanneer Jezus terugkomt, hoe het zal zijn op de aarde de tijd daarvoor en uiteindelijk hoe het zal zijn met de nieuwe hemel en de nieuwe aarde. Hij beschrijft dat de tijd voordat het volmaakt zal zijn, niet zonder moeite en pijn is. Maar het einde van zijn visioen laat duidelijk zien, dat het toch echt wel beter zal worden. Wat een troost!

Momenteel is er op de aarde veel verdriet, ziekte, overlijden. Wanneer je Openbaring volledig leest, zul je ook lezen dat het eerst nog erger wordt, voordat het uiteindelijk volmaakt kan worden. Niet echt bemoedigend, denk je misschien nu wel. En dat snap ik! Maar de Bijbel laat het daar niet bij. Net zoals Jezus niet in de dood bleef, maar dat Hij is opgestaan uit de donkerste plek. 

Dat is enige wat hoop en toekomst geeft. Dat er uiteindelijk geen dood meer zal zijn, die jou scheidt van een geliefde. Dat er geen pijn meer zal zijn. En dat er geen tranen meer van je wangen rollen. Dat er geen duisternis meer is. Dat je niet meer ziek zult zijn. Want het oude is voorbijgegaan, en het nieuwe is gekomen (2 Korinthe 5:17).

Zie, Ik maak alle dingen nieuw

Je vraagt je misschien af, hoe ontvang ik dat leven waar Openbaring over spreekt? 
En dit is het eeuwige leven, dat zij U kennen, de enige waarachtige God, en Jezus Christus, Die U gezonden hebt.
– Johannes 17:3 (HSV)

Dat is dezelfde Jezus, van het Begin en het Einde. De Jezus die voor jouw zonden gestorven is en uiteindelijk uit het graf is opgestaan, om de dood te verslaan.  

Ik bid dat je Hem meer en meer mag leren kennen, dat je troost mag vinden in het feit dat voor de mensen die Hem kennen het leven verder gaat na de dood. Dat, ook al is het momenteel moeilijk in jouw leven, er zal klinken: Zie, Ik maak alle dingen nieuw.

Aan de slag!

 • Luister naar dit lied: When I’m Home – Jonathan Ogden
 • Hoe kijk jij naar de nieuwe hemel en nieuwe aarde? Kijk je er juist naar uit, of denk je ‘nog even niet’? Mooi om vandaag een gesprek hierover te hebben met de mensen om je heen.

Deel deze overdenking

 1. Carola De Jong schreef:

  🤍

 2. Jannie schreef:

  Vol verlangen kijk ik uit naar die dag
  Een nieuwe hemel en een nieuwe aarde
  Geen pijn meer geen verdriet en geen moeite.
  Heer wat een heerlijk vooruitzicht te wonen in uw tent.
  Kom snel Heer ! Ik kijk uit voor verlangen!

 3. Renate schreef:

  Amen, zo is het en dáár mogen we ons aan vasthouden.. hoe moeilijk en zwaar het hier ook is. We kunnen daar niet omheen maar moeten er vaak dwars doorheen.
  Hier op aarde wordt niet alles opgelost of ons bespaard, maar de Here draagt ons dag aan dag en belooft ons een eeuwige toekomst waar alles in orde is. Wát een vooruitzicht!

 4. Hannie v.d.Hoeve schreef:

  Ik kijk uit naar de wederkomst van Jezus .Hetis moeilijk uit te leggen aan mensen die het moeilijk vinden .Daarom vind ik dit stukje erg mooi .Ik neem het mee naar de vrouwen morgen bij ons in de kerk .Lieve Groetjes Hannie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap