DE TOEKOMST VAN ZIJ LACHT

16

apr

Anne-Saar Kunz

De net gekochte stoelen liggen in delen op de grond, maar het gereedschap ligt al klaar op de nieuwe tafel. Het nieuwe Zij Lacht-logo staat op de muur, het bureau staat onder het grote raam en de kasten zijn zo goed als ingeruimd. Terwijl ik het kantoor binnenstap, komt de geur van verse koffie op mij af. Wanneer ik de ruimte snel scan overkomt me een ‘wauw’-gevoel. Als je Liza de Jonge, oprichter van Zij Lacht, ziet werken achter haar net-gekochte-nieuwe-bureau zou je bijna denken dat ze in dit kantoor, gevestigd in Bink 36 in Den Haag, al maanden zit. Maar niets is minder waar. Wie haar via Instagram een beetje volgde, wist dat ze zich voorbereidde op een reis naar Australië. Ze ging weg, voor een onbepaalde tijd.

Tot ik op een morgen een appje kreeg van Liza. “Kan ik je binnenkort spreken? Ik wil je wat vertellen. Iets met grote veranderingen.” Al snel was de afspraak gemaakt. In haar nieuwe kantoor, gevestigd in Bink 36 in Den Haag, spreek ik haar. Met een stralend gezicht begroet ze mij. Ze oogt blij, ietwat gespannen, maar vol overtuiging om dit avontuur aan te gaan. Wanneer ik haar vraag wat ze hier – in haar nieuwe kantoor – doet, aangezien ze bijna naar het buitenland zou gaan, begint ze te vertellen.

Reizen door Australië

“Tja. Reizen door Australië voor een onbepaalde tijd. Wie wil dat nou niet.” Met een glimlach op haar gezicht kijkt ze naar buiten, terwijl haar vingers wat zenuwachtig op tafel tikken. “En toch, besloot ik halsoverkop om hier te blijven. Het voelt wanneer ik dit zeg ergens nog wat onwennig, maar het is echt de goede keuze. Dit is de weg.”

Halverwege 2016 ontstond bij Liza het idee om Zij Lacht op te zetten. Liza: “Na een periode van nadenken en uitvoeren ging op 1 januari 2017 mijn droom in vervulling. Een online community voor jonge vrouwen met een hart voor God. Wanneer ik terugkijk op de afgelopen twee jaar ben ik echt zó dankbaar. Zij Lacht is gegroeid en maandelijks hebben we ruim 13.000 bezoekers op de website. Daarnaast hebben we twee prachtige evenementen gehad en is de Zij Lacht Bijbel uitgekomen. Een droom, echt!” Op de website verwoordt ze haar drive als volgt: We dromen van een samenleving waarin krachtige vrouwen opstaan die leven vanuit hun relatie met God en de ander, en van daaruit de dag van morgen tegemoet lachen.

En toch, ondanks het harde werken in combinatie met de successen, was er de afgelopen periode een bepaalde onrust bij Liza. “Ik wist niet hoe het verder moest met Zij Lacht. Het ziet er aan de buitenkant allemaal mooi uit, maar de druk van het alleen dragen en de financiële zorgen werd me soms te groot. Maar ik besloot mijn gevoel even te parkeren en mij te storten op de laatste fase van afstuderen. Toen ik ineens nietsvermoedend was geslaagd voor mijn opleiding, bekroop mij te midden van de opluchting het gevoel van onzekerheid. Ik ben afgestudeerd, maar wat nu? Ik kan op zoek gaan naar een goede baan, een fijn salaris verdienen. Maar hoe moet het dan verder met Zij Lacht? De online community waar echt mijn hart in zit?”

Liza besloot om te gaan reizen naar Australië voor een onbepaalde tijd. Daar kon ze gewoon verder werken aan Zij Lacht, dus in principe zou niemand daar last van hebben. Daarnaast wilde ze die tijd gebruiken om na te denken of ze door moest gaan met Zij Lacht of dat ze het over moest laten nemen: “Alle scenario’s vlogen door mijn hoofd.”

Na een korte stilte vertelt ze verder. “Tot ik er op een keer met mijn vader over sprak. De twijfels, de onzekerheid en tegelijkertijd mijn vastberadenheid en wilskracht kwamen op tafel. Ik zat echt met de vraag: maar wat moet ik? Er zijn zoveel kansen en zoveel mogelijkheden. Tot mijn vader aan mij vroeg: ‘Liza, heb je er al voor gebeden?’ Natuurlijk had ik dat wel gedaan, maar toen mijn vader daar specifiek naar vroeg, raakte dat mij. God, die mij op het oog heeft, zal ook hier een plan voor hebben. Ik legde mijn leven bij God neer en vroeg Hem of Hij mij wilde leiden.”

Een periode van vasthoudend bidden brak aan. Vanaf dat moment hoorde ze van meerdere kanten dat ze misschien een kantoor moest gaan huren. Ook haar accountant bevestigde dat: “Ik zie duidelijk groei bij mijn klanten als ze een kantoorpand gaan huren.” Van andere kanten hoorde ze veel verhalen van vrouwen die deelden wat Zij Lacht voor hen betekent. Liza: “Ik hoorde via-via dat een vrouw tot geloof kwam tijdens ons laatste evenement en nu een Alpha-cursus doet! Dat was voor mij zo’n bemoediging.” Toen is het snel gegaan. “Ik heb in verschillende steden offertes opgevraagd voor kantoorpanden. Heel veel keus had ik niet. Het moest een kantoorpand zijn dat precies voldeed aan mijn eisen: ik had nu eenmaal niet veel budget. Waar ik nu zit, kwam toevallig vrij. Het voldeed precies aan mijn eisen en ik heb getekend voor een jaar.” Terwijl Liza dat zegt, knikt ze naar me en al glimlachend, bevestigt ze: ‘Ja, best een stap. Voor een jaar!’

Liza is de uitdaging aangegaan: “Ik heb mezelf een jaar gegeven om een stevig financieel fundament te bouwen. Dit jaar wordt het als het ware ‘make it or break it’. Volgend jaar moet dit staan, ook financieel. Als dat niet het geval is, houd het voor mij op.” Liza’s ogen staan serieus. “Maar dat hoop ik natuurlijk niet,” lacht ze er direct achteraan. “Het is zo bijzonder gelopen met dit kantoor: ik zie dat echt als een dikke knipoog van God. Het was alsof Hij tegen me zei: ‘Liza, doe dit maar. Het is goed, Ik ben erbij.’ En dat geeft rust. Zo mag ik, als een dochter van de Koning, de dag van morgen tegemoet zien met een lach.”


Als Zij Lacht dromen wij van een samenleving waarin krachtige vrouwen opstaan die leven vanuit hun relatie met God en de ander. Elke dag zetten vrouwen zich in om mee te bouwen aan Zij Lacht. Is dat ook jouw droom? Word dan nu vriendin van Zij Lacht en bouw mee.

Meer informatie over vriendin worden? Klik hier!

Steun je Zij Lacht liever met een eenmalige gift? Dat kan! Of heb je een bedrijf en wil je een samenwerking aangaan? Neem gerust contact op via info@zijlacht.nl.

NL70 INGB 0007 7180 20 t.n.v. Zij Lacht o.v.v. ‘gift’

Tekst // Anne-Saar Kunz
Fotografie // Inge Kooiman
Sponsors // Leeff.com & Springstore ‘t Harde

Deel deze overdenking

 1. Samantha schreef:

  Wat een nieuws! Super tof Liza dat je deze stap gezet hebt en God daar zo bij betrokken hebt. Het kantoor ziet er trouwens prachtig uit! Ik ben blij om te horen dat ZijLacht blijft bestaan en ik hoop en bid dat zoiets moois als ZijLacht nog bij veel meer vrouwen bekend mag worden om zo Zijn licht te verspreiden. Veel liefs voor jou 😘

 2. Tof om te lezen Liza! Veel zegen toegewenst. God gaat Zijn weg met mensen en die gaat ons vaak te boven. Zo bijzonder hoe Hij altijd weer voorziet. Liefs!

 3. Christa schreef:

  Gaaf om te lezen! <3

 4. Nadine schreef:

  Tof! Veel zegen gewenst voor dit werk wat je nu doet! Prachtig… het is echt heel waardevol om o.a. een mooie overdenking dagelijks te kunnen lezen. Ik gebruik het veel als openingen op vergaderingen bij mij in de christelijke gehandicaptenzorg!

 5. Elise schreef:

  Prachtig dat je dit, in vertrouwen op Hem, besloten hebt! Ik wens je Gods zegen en leiding toe het komende jaar en kijk uit naar de komende blogs. Ze bieden voor mij altijd een goede bron van positiviteit en hoop. Ik wordt ook blij als ik zie dat er weer een nieuwe zij-lacht groep wordt opgezet. Super!

 6. Esther schreef:

  God wéét al lang wat ZijLacht voor vrouwen uitwerkt! Het is (naast de BijbelApp) het eerste wat ik lees als ik ‘s morgens opsta: wat wil Jezus deze dag tegen mij zeggen? Het zijn voor mij (èn voor vele andere vrouwen!) enorm zinvolle blogs.
  Keep going!

  God zegene het werk van ZijLacht!🙏

 7. Mariska schreef:

  Ik geniet elke dag van jullie overdenkingen dus een hele mooie stap.
  Gods zegen toegewenst.

 8. Emma schreef:

  Hoi Liza,

  Sinds ik ZijLacht ken, ben ik niet alleen zondags in de kerk, maar dagelijks veel bewuster bezig met God. Ik word enorm bemoedigd door de dagelijke overdenkingen en het volgen van de socials. Ik bid zo erg dat je dit jaar die groei mag maken en de stabiliteit en rust mag vinden!

  Liefs

 9. Nelly schreef:

  Gods Zegen in jullie werk.
  Ik ben dan geen jonge vrouw 58 jaar 🤣
  Jullie blogs vind ik erg mooi en bemoedigend.
  Jullie zijn allemaal parels in Gods hand.
  GOD BLESS YOU ALL. 🙏

 10. Rita schreef:

  Goed LIZA, ik ben ervan overtuigd dat God honoreert diegenen die stappen in het geloof zetten! Ik volg ZIJ LACHT al meer dan anderhalf jaar vanuit de uithoek België… met grote vreugde mag ik zeggen, wat jullie doen is in 1 woord SUPER! Geweldig hoe God tot mensen spreekt en Zijn wil kenbaar maakt. Het beste komt nog. GBY😊

 11. Nelleke schreef:

  Na het lezen van deze blog besluit ik vanaf nu vriendin te worden. Wat ongelofelijk moedig wat jij (samen met de andere vrouwen) doet!

 12. Nelleke schreef:

  Elke dag lees ik de overdenking van Zij lacht.
  Krijg op deze manier vaak antwoorden op vragen die bij mij leven. Enorm bemoedigend. Bijzonder ook om jouw verhaal te lezen Liza. Gods zegen toegewenst bij het verdere werk van Zij lacht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap