De oudste zoon die zich niet geliefd voelde – deel 2

10

okt

Marleen Wieringa

In deze blog deel twee over de verloren zoon. Gisteren mocht je hopelijk lezen over de jongste zoon dat hij teruggekomen is naar zijn vader en dat hij met open armen ontvangen is. Dat hij geliefd is ondanks zijn verleden. Nu wil ik stil staan bij de oudste zoon. Eigenlijk zit hij vol met woede en voelt zich als kind niet gezien, en vindt dat hij oneerlijk wordt behandeld. Hij werkt hard en klaagt nooit. De vader is thuis en wilt heel graag duidelijk maken dat hij evenveel van zijn beide zonen houdt. Er zijn zoals bekend drie hoofdpersonen in dit verhaal en ik denk dat het mooi zou zijn dat het doel is om net te worden zoals de vader. Lees je mee?

De oudste zoon

Zijn oudste zoon nu was op de akker. En toen hij dichter bij huis kwam, hoorde hij muziek en reidans. En nadat hij een van de knechten bij zich geroepen had, vroeg hij wat er aan de hand was. Lees zelf het verhaal verder in Lukas 15:25-32 (HSV).

Vol wrok en woede

In dit verhaal is duidelijk op te merken dat de oudste zoon jaloers is. Hij werkt elke dag hard op het land en deed altijd wat zijn vader hem vroeg. Hij was trouw aan zijn vader. Terwijl hij aan het werk was en de muziek hoorde vraagt hij aan een werknemer wat er aan de hand is. De werknemer gaf aan dat zijn broer thuisgekomen is. De zoon ging kijken en werd woedend toen hij zag dat zijn jongere broer een heel feestmaal kreeg en de mooiste kleding aanhad. Hij werkte dag en nacht en wordt nooit beloond terwijl zijn jongere broer weg gelopen is en het geld van de erfenis van zijn vader verkwanseld heeft.

De vader ziet dat zijn oudste zoon niet aanwezig is bij het feest en vraagt waarom hij niet meedoet. In vers 30 van dit Bijbel gedeelte staat het volgende ‘nu deze zoon van u gekomen is’ dit is erg hatelijk naar zijn jongere broer. De vader reageert niet op het verwijt die zijn zoon maakt. Integendeel hij reageert liefdevol. Hij zegt jij bent altijd al bij mij en het mijne is van jou. Die relatie tussen vader en oudste zoon is altijd al goed geweest. 

De zoon dacht negatief over zijn vader, hij vond dat hij niet eerlijk behandeld werd. Elke keer kun je over jezelf negatief denken maar je kunt er ook voor kiezen om te kijken hoe God jou ziet.

God ziet jou als zijn geliefde kind.

Daar hoef je zelf niets aan te doen, en hoe jij naar jezelf kijkt heeft daar ook niets mee te maken. Blijf tegen jezelf zeggen dat God van je houdt en dat hij jou heel graag thuis wil hebben in het huis van de vader. God houdt van jou en blijft van jou houden want Hij zegt tegen jou: Ik ben altijd bij je en alles wat ik heb is van jou.

De vader

De vader in dit verhaal is te vergelijken met onze Hemelse Vader. Zoals de vader van zijn twee zonen evenveel houdt. Heeft onze Hemelse Vader ons ontzettend lief. Hij zal dolblij zijn als jij terugkeert naar het huis van de vader. Hij kijkt niet naar je verleden, hij kijkt niet naar foute keuzes die je gemaakt hebt. Net als de vader in dit verhaal is hij blij dat zijn jongste zoon teruggekeerd is. Net zo blij is hij met zijn oudste zoon, hij vergelijkt niet. Hij denkt niet mijn jongste zoon is verkeerd geweest en mijn oudste zoon werkt altijd zo hard. Nee, hij denkt daar niet eens over na. Hij houdt net zoveel van zijn beide zonen. Een ding telt voor God en dat is dat jij naar hem toe komt en dat jij verlangt naar een relatie met Hem.

Worden als de vader

Zou het niet mooi zijn om te worden zoals de vader? Liefdevol, barmhartig, vergevend. Een vader die geeft zonder daar iets van terug te verlangen. Lief hebben en liefde geven zonder iets terug te verwachten. Het is een groeiproces om te worden als de vader. We moeten eerst zien dat we net zoals de jongste en oudste zoon verloren zijn, voordat we gered kunnen worden. Pas dan kunnen we groeien naar het karakter van de vader. We hoeven niet van alles te worden. We worden opgeroepen om dicht bij de vader te blijven. Als wij naar Hem toe groeien gaan wij automatisch meer op hem lijken.

Aan de slag!

Een aantal vragen om over na te denken en op te schrijven.

1. Met wie in dit verhaal kan jij je vergelijken? Voel jij je verloren net als de jongste zoon en verlang je naar een thuis. Of voel jij je net als de oudste zoon die zich niet gezien voelt en vindt dat hij veel moeite doet?

2. Hoe kun jij zelf dichtbij de Vader blijven? En zo meer en meer toegroeien naar Hem?

Naar: Eindelijk thuis, Henri Nouwen.

Deel deze overdenking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap