De jongste zoon die zich niet geliefd voelde – deel 1

09

okt

Marleen Wieringa

Een van de bekendste verhalen uit de Bijbel is denk ik wel de gelijkenis van de verloren zoon. De zondaren en tollenaren kwamen naar Jezus om te luisteren naar de verhalen die Hij ging vertellen. De Farizeeën en Schriftgeleerde kwamen ook maar niet om te luisteren maar om kritiek te geven. Jezus begon met het vertellen met drie gelijkenissen, het verloren schaap, de verloren zoon en de verloren penning. In twee blogs wil ik het met jullie hebben over de gelijkenis van de verloren zoon. Het verhaal heeft namelijk drie hoofdpersonen, de vader, de oudste en de jongste zoon. Het is een verhaal waarin iedereen zich wel met iemand kan vergelijken. In deze blog wil ik het hebben over de jongste zoon en in de volgende blog over de oudste zoon en de vader. Lees je mee?

De jongste zoon

En Hij zei: Een zeker mens had twee zonen. En de jongste van hen zei tegen zijn vader: Vader geef mij het deel van de goederen dat mij toekomt. En hij verdeelde zijn vermogen onder hen. En niet veel dagen daarna maakte de jongste zoon alles te gelde en reisde weg naar een ver land en verkwistte daar zijn vermogen in een losbandig leven. Lees zelf het hele verhaal verder in Lukas 15:11-24 (HSV).

De weide wereld in

De jongste zoon wilde graag weg van het land, hij wilde de weide wereld in om te gaan reizen. Hij vraagt zijn vader om geld. Het was in die tijd een grote schande om te vragen naar de erfenis. Dit betekent namelijk dat je, je vader dood wenst. Hij gaat op reis, maakt zijn geld op aan een losbandig leven, en verlangd vanwege een hongersnood naar de schillen die de varkens gevoerd krijgen. Hij denkt terug hoe het was bij zijn vader waar hij geen honger hoefde te lijden. De jongste zoon gaat terug. Hij dacht dat op reis gaan zijn leven beter zou worden, maar hij heeft alles vergooid. Hij komt terug zonder geld, zonder nieuwe waardevolle vriendschappen, zonder zelfrespect. Met helemaal niets. Dan komt hij terug bij zijn vader en hij wordt met open armen ontvangen.

Waarom ging de zoon op reis?

Wat zou de reden geweest zijn waarom hij vertrokken is? In de Bijbel staat niet de exacte reden.

Misschien wilde hij ontdekken wie hij was als persoon of voelde hij zich niet geliefd genoeg bij zijn broer en vader, en ging hij zoeken naar mensen die meer om hem gaven. Of wilde hij gewoon de weide wereld in om te ontdekken wat dat de bieden heeft.

Je geliefd voelen

De liefde die de jongste zoon kon ontvangen was heel dichtbij namelijk gewoon thuis bij zijn vader. Soms probeer je om geliefd te zijn voor mensen en doe je je best om aardig gevonden te worden en ben je constant op zoek naar bevestiging. Je bent alleen maar druk om wat andere mensen van je vinden, terwijl de mensen die van je houden thuis zitten.

Iedereen wilt zich geliefd voelen en soms heb je het gevoel dat er voorwaarden aan zitten om geliefd te worden. Ben ik wel goed genoeg? Ben ik wel leuk genoeg? Stemmen in je hoofd die je kapot willen maken en die je in onzekerheid brengen. Je voelt God niet omdat je laag over jezelf denkt. De zoon raakte echt alles kwijt, hij zat op zijn dieptepunt te verlangen naar de schillen die de varkens gevoerd kregen. De zoon is het voorbeeld dat ondanks je alles kwijt raakt en echt op je dieptepunt zit en niet meer weet waar je heen kunt of wat je moet doen, terug mag gaan naar de vader. Zijn terugkeer ging anders dan hij dacht, hij kreeg een heel feestmaal en het allerbelangrijkste een vader die hem met open armen ontvangt. En waarom? Omdat hij zo ontzettend geliefd is.

Jij mag terugkeren

Zo mag ook jij net als de jongste zoon terug keren naar de Vader, naar God. Het maakt voor hem niet uit hoe je verleden er uitzag wat voor keuzes je gemaakt hebt, of je te laag over jezelf denkt.

Jij mag terugkeren naar het huis van de Vader, naar God in de Hemel, die op jou wacht, tot jij thuiskomt, omdat Hij van jou houdt en niet zonder jou kan.

Want deze, mijn zoon, was dood en is weer levend geworden. En hij was verloren en is gevonden.

Aan de slag!

Luister het nummer ‘Thuis’ van Sela.

Deel deze overdenking

 1. Isabella schreef:

  Dank je wel.
  Live in love van Wilkin vd Kamp is een prachtig boek hierover.

 2. Petra schreef:

  Goedemiddag,
  Wat een toeval! Nee, dit is Gods leiding! Onze zoon is weggelopen en wil nu niet bij ons liefdevolle gezin wonen. Wat worstel ik daarmee! En dan kom ik per “toeval” vandaag, dit gedeelte tegen op internet. Wat een bemoediging!, ik wil geloven, dat hij terugkomt. Bedankt! Gods zegen met je leven en als hij terugkomt, mail ik je.

 3. Plien schreef:

  Thanks! Mooi stuk. Nog een kleine tekstuele tip: volgens mij is het ‘de wijde wereld’ ingaan ipv ‘ de weide wereld’ 😉 groetjes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap