De noodzaak van het sterven – Deel 2: sterven aan jezelf

07

nov

Hanneke van der Galiën

In de overdenking van gisteren heb je kunnen lezen over de noodzaak van Jezus’ sterven. Vandaag lezen we dat Jezus ons ook oproept om te sterven aan jezelf. Maar wat houdt dat precies in? En hoe kunnen we dat doen?

Hij zei tegen allen: Als iemand achter Mij wil komen, moet hij zichzelf verloochenen, zijn kruis dagelijks opnemen en Mij volgen. Want wie zijn leven wil behouden, die zal het verliezen; maar wie zijn leven verliezen zal omwille van Mij, die zal het behouden. Want wat baat het een mens heel de wereld te winnen en zichzelf te verliezen of zelf schade te lijden?
– Lukas 9:23-25 (HSV)

Jezus is erg duidelijk. Wie haar leven wil behouden, die zal het verliezen. Maar degene die haar leven verliest vanwege Jezus, die zal het behouden. Maar hoe kan je je leven verliezen?

Jezelf verloochenen

De eerste opdracht die Jezus geeft is het verloochenen van jezelf. Je eigen wil loslaten en de wil van God volgen. Niet altijd doen waar je zelf zin in hebt, maar doen wat God van je vraagt. Jezelf geheel in dienst stellen van God. Niet een beetje, maar helemaal. Niet alleen maar ik, ik, ik, maar God, God, God. Dat is nogal een opgave! Ben jij bereid om jezelf te verloochenen? Om jouw wil te veranderen in Gods wil?

Je kruis opnemen

De tweede opdracht die Jezus geeft is het opnemen van je kruis. Jezus volgen, zelfs al leidt dat tot de dood. Je eigen ik vastnagelen aan het kruis, zodat je kan doen wat de Vader van je vraagt. Wat dat ook is en waar je dat ook maar heen zal brengen. Net zoals Jezus Zijn kruis op zich nam en Zich liet kruisigen. Maar… wie laat zich nou gewillig kruisigen? Dat doe je toch niet?! Of wel? Ben jij bereid om je kruis op je te nemen en Jezus te volgen? Ook al zou dat betekenen dat je je comfortabele leven vaarwel zou moeten zeggen? Ook al zou je je vrienden daardoor verliezen? Ook al zou dat betekenen dat je letterlijk zou moeten sterven? Is het je dat waard?

Iedere dag

Jezelf verloochenen en je kruis op je nemen. Het is niet iets dat je eenmalig doet, maar iets wat je dag in, dag uit, mag doen. Iedere dag heb je de keus: volg je Jezus of volg je jezelf? Doe je wat God wil of wat je zelf wil? Verloochen je jezelf of niet? Neem je je kruis op je of niet? Kies je voor jezelf of kies je voor God?

Waar kies jij voor?

Aan de slag!

Sterven aan jezelf. Hoe zit dat in jouw leven? Kies jij er iedere dag voor om jezelf te verloochenen, je kruis op te nemen en Jezus te volgen?

Deel deze overdenking

 1. Hanneke schreef:

  Heel waardevol

 2. Pieternella schreef:

  Elke dag opnieuw een strijd, om achter Hem aan te komen en mijn eigen wil / ik bij Hem neer te leggen, maar ook daar te laten.

  hartelijke groet en Gods Zegen aan allen die hiermee worstelen.
  Pieternella

 3. Jaleesa schreef:

  Dit was weer een bemoediging en reminder, dat ik iedere dag mezelf moet verloochenen en kruisigen wat mijn eigen wil is en nu volgens Gods wil moet gaan leven. De totale controle aan de Heer geven en er ook op vertrouwen dat de Heer mij zal leiden naar het beloofde land. AMEN

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap