De lessen van een hoer: onvoorwaardelijke liefde en trouw in het Bijbelboek Hosea

11

mei

Nienke Alblas

Het Bijbelboek Hosea heeft een bijzonder begin. Hosea wordt door God geroepen met de volgende woorden: “Ga! Neem voor u een vrouw van de hoererijen en kinderen van de hoererijen, want het land wendt zich in schandelijke hoererij van de  HEERE  af.” (Hosea 1:2, HSV) Het boek gaat over Gods trouw aan de mensen van Israël en zijn onvoorwaardelijke liefde voor hen. Daar tegenover gaat Israël steeds ‘vreemd’ met andere goden. Door Hosea wil God zijn trouw laten zien. Hij gebruikt mensen om te laten zien wat zijn hart is. Hosea heeft zijn vrouw Gomer onvoorwaardelijk lief, ondanks haar ontrouw. Wat kun je hiervan leren? God wil ook ons gebruiken om zijn onvoorwaardelijke liefde te laten zien. Hoe kun jij onvoorwaardelijk liefhebben? 

Een bijzondere opdracht 

God noemt Israël in het boek Hosea zijn ‘geliefde’. Wie is jouw geliefde? Houd je van de mensen die van jou houden of ook van je buurvrouw waar je je aan kan irriteren en die ene man die steeds voordringt in de supermarkt? Het liefhebben van de mensen om ons heen is niet gemakkelijk. Toch zijn we hier als christenen toe geroepen, onvoorwaardelijk. Dus niet alleen iemand liefhebben die knap en aardig is. Ik merk zelf dat ik dat niet altijd even makkelijk vind. Toen ik in de Bergrede las over naastenliefde, kwam ik erachter dat dit niet zo makkelijk is als ik dacht. We krijgen hier als christenen namelijk een bijzondere opdracht. Jezus spreekt hier over onvoorwaardelijke liefde als iets dat ons als kinderen van God onderscheid van anderen.  

Want als u hen liefhebt die u liefhebben, wat voor loon hebt u dan? Doen ook de tollenaars niet hetzelfde? En als u alleen uw broeders groet, wat doet u meer dan anderen? Doen ook de tollenaars niet zo? Weest u dan volmaakt, zoals uw Vader, Die in de hemelen is, volmaakt is. 
– Mattheüs 6: 46-48 (HSV) 

Hoewel Hosea natuurlijk niet de Bergrede van Jezus had gehoord, geeft hij wel een goed voorbeeld van het liefhebben van iemand die hem niet liefheeft. Hij trouwt met de hoer Gomer. Gomer krijgt met Hosea verschillende kinderen. Ondanks dat Hosea trouw is aan Gomer en van haar houdt, gaat ze toch terug naar haar minnaars. Ze lijkt niet goed te weten wat écht goed voor haar is. Herkenbaar? Hoe vaak hebben wij wel niet het idee dat iets goed voor ons is, maar houdt het ons eigenlijk weg van de diepe liefde van God. Hoe veel afleiding is er op een dag van het luisteren naar zijn stem?

Vaak kan ik niet begrijpen waarom ik als mens niet lijk te weten wat er echt goed voor mij is. Onze kennis van goed en kwaad lijkt zich vooral te resulteren in een verlangen naar het kwade. Ik geloof dat het daarom zo belangrijk is om Gods Woord te blijven lezen. Daar staat wat er goed voor ons is, onze Hemelse Vader weet dat beter dan wie dan ook. We moeten terugkeren naar onze eerste liefde. Hij is trouw en wacht op ons wanneer we dat doen. Elke keer. 

Tollenaars in de liefde 

In het vers uit Mattheüs worden kinderen van God en tollenaars genoemd. Tollenaars waren mensen die geld en belastingen inden in het volk. Zij stonden niet heel positief bekend onder het volk, omdat ze vaak meer geld inden dan eigenlijk hoorde. Denk bijvoorbeeld aan het verhaal van Zacheüs. In ruil voor het geld mochten mensen vervolgens over een bepaalde weg heen of kregen ze recht op iets anders binnen het Romeinse Rijk. Voor wat, hoort wat. Deze tollenaars haalt Jezus aan als hij spreekt over de liefde.

Als kinderen van God moeten we niet zijn als tollenaars. We moeten niet alleen liefhebben wie ons liefheeft, dan verschillen we niet van de mensen om ons heen. Door ons met onvoorwaardelijke liefde te onderscheiden zullen mensen merken dat we anders zijn en misschien wel vragen: ‘Waarom reageer jij zo liefdevol?’ Dit is een mooie opening voor een gesprek over Jezus’ liefde voor ons. Jij mag die liefde uitdragen. 

Het verhaal van Gomer en Hosea kan worden gelezen als een vergelijking van Israël en God, maar ook als een vergelijking van onszelf met Jezus. Wanneer Gomer terugkeert naar Hosea wordt haar gevraagd alle schatten van haar minnaars achter te laten. Zo mogen wij ook alles uit ons verleden loslaten. God heeft hemelse schatten voor ons klaarliggen. Hij schenkt ons door zijn Geest kostbaarheden zoals: liefde, blijdschap, vrede, goedheid, geduld en trouw, niet te vergeten. Deze geschenken maken jou een mooiere vrouw. 

Aan de slag! 

Vind jij het makkelijk om mensen onvoorwaardelijk lief te hebben? En besef je dat dit kan omdat God jou onvoorwaardelijk liefheeft? 

Schrijf het woord ‘geliefde’ op een blaadje en maak hier omheen een woordveld met synoniemen voor dit woord. Zo mag je naar jezelf en naar anderen kijken! 

Deel deze overdenking

  1. Martine Bals schreef:

    Prachtig! Ik lees jullie bemoedigende en leerzame stukjes altijd heel graag. Wat een goed idee om het ook praktisch te maken dmv een opdracht (woordveld). Ga ik zo gelijk doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap