De lente is verwachten, ze getuigt van Gods trouw!

20

mrt

Marije Brandwijk

Vandaag begint de lente. Ik kan erg genieten van het eerste warme lentezonnetje op mijn gezicht en de bollen die opkomen uit de aarde. Het geeft perspectief als de winter misschien een tijd voor je was waar geen einde aan leek te komen. De lente geeft hoop. Voor nu, maar ook voor de toekomst!

De lente is verwachten

De lente is denk ik een tijd van verwachten. Het is een seizoen waar je heel lang naar uit kunt kijken, omdat het bijvoorbeeld buiten warmer en groener wordt. Het leven kan er net wat rooskleuriger uitzien wanneer de eerste groene blaadjes aan de bomen komen. Het vraagt dus geduld.  

Heb geduld, broeders en zusters, tot de Heer komt. Denk eens aan de boer, die geduldig blijft wachten op de kostbare opbrengst van zijn land, tot de regens van najaar en voorjaar zijn gevallen.  Wees net zo geduldig en houd moed, want de Heer zal spoedig komen.
– Jakobus 5:7-8 (NBV21)

We lezen hier over een boer die met geduld wacht tot zijn oogst klaar is. Eerst is er regen nodig van de winter en lente; daarna kan hij de oogst binnenhalen. Het kan soms lang duren voor de regens voorbij zijn en de planten echt beginnen te groeien. Maar regen is nodig zodat de gewassen gaan groeien. De boer blijft geduldig. Hij verwacht een opbrengst. 

Voor mij laat de lente ook iets zien van Jezus, Die we nog verwachten. Wanneer Hij terugkomt, zal heel de aarde vernieuwd worden. Ook dat wachten vraagt geduld, want we weten niet wanneer die tijd komen zal. Maar wat een hoop dat het eens zal gebeuren! We worden daarom ook opgeroepen om moed te blijven houden. 

De lente getuigt van Gods trouw

De verschillende seizoenen die ieder jaar terugkomen laten zien wie God is als Schepper en hoe wonderbaarlijk de natuur in elkaar zit. Daar kun je je over blijven verbazen. God blijft trouw in alles wat Hij doet. Hij laat ons niet in de winter zitten, maar laat zien dat we er ook weer uit zullen komen. In Psalm 74:16-17 lezen we over Gods hand in de verschillende seizoenen: ‘De dag is Uwe, ook is de nacht Uwe; Gij hebt het licht en de zon bereid. Gij hebt al de palen der aarde gesteld; zomer en winter, die hebt Gij geformeerd.’ (HSV) Wat een God!

Jezus Zelf heeft lente gebracht toen Hij niet in het graf bleef, maar opstond uit de dood. Wat een opstandingskracht brengt dat met zich mee. Wanneer je Hem mag kennen, mag jij ook dat nieuwe leven wat daarbij komt kijken ervaren, net zoals de groene knoppen die groeien en bloeien. Wat een wonder dat we daar nu al iets van mogen ervaren!

Aan de slag!

Luister naar het lied ‘Springtime’ van Chris Renzema en laat de woorden tot je doordringen: ‘We will sing a new song, ’cause death is dead and gone with the winter.’

Bid het volgende dankgebed: Dank U Vader, dat U de seizoenen in Uw hand heeft en het altijd na een winter weer lente laat worden. Dank U Jezus, dat we dankzij U lente en nieuw leven mogen ervaren, doordat U uit de dood opstond. Dank U Heilige Geest, dat U mijn leven wilt vernieuwen en groei wilt geven, elke dag opnieuw. Amen. 

Deel deze overdenking

  1. Astrid Guillard schreef:

    Heel mooi verwoord en bemoedigend. Dat wij mogen weten dat God altijd met ons is.
    Wat wij ook meemaken, Hij draagt ons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap