4 tips om God te volgen met jouw rijkdom en geld

07

mei

Irene Poot

Veel mensen dromen ervan om veel geld te verdienen, mooie, dure spullen te hebben en te wonen in een luxe huis. Toch zijn er ook vaak discussies of al die rijkdom wel eerlijk is en rijke mensen niet worden voorgetrokken. Ook waarschuwt de Bijbel voor geld en de hebzucht die daar vaak bij hoort. Hoe zou je dan toch jouw rijkdom en geld kunnen gebruiken om God te volgen?

Negatief beeld van rijk zijn

Rijk zijn heeft vaak twee kanten. Aan de ene kant willen veel mensen veel geld verdienen. Rijkdom, mooie spullen en luxe zijn tegenwoordig echte statussymbolen waar veel mensen naar verlangen. Maar tegenwoordig roepen ook steeds meer mensen hoe oneerlijk de rijkdom verdeeld is. Dat de allerrijksten bijvoorbeeld veel minder belasting hoeven te betalen.

Ook de Bijbel waarschuwt ons dat geld en rijkdom niet iets is wat zonder gevaren is. Paulus schrijft aan zijn leerling Timotheüs dat echte rijkdom van het geloof komt. Echte rijkdom is tevreden zijn met wat je hebt.

Maar wie rijk willen worden, vallen in verzoeking en in een strik en in veel dwaze en schadelijke begeerten, die de mensen doen wegzinken in verderf en ondergang. Want geldzucht is een wortel van alle kwaad. Door daarnaar te verlangen, zijn sommigen afgedwaald van het geloof, en hebben zich met vele smarten doorstoken.
– 1 Timotheüs 6: 9-10 (HSV)

Maar wat nou als je wel veel geld hebt? Is rijkdom dan echt alleen maar negatief? Nee, zeker niet! Paulus schrijft gelukkig meer dan dit.

Hoe kan je God volgen met je rijkdom

Beveel de rijken in deze tegenwoordige wereld dat zij niet hoogmoedig zijn, en hun hoop niet gevestigd houden op de onzekerheid van de rijkdom, maar op de levende God, Die ons alle dingen in rijke mate verschaft om ervan te genieten; ook om goed te doen, rijk te zijn in goede werken, vrijgevig te zijn en bereid om samen te delen. Zo verzamelen zij voor zichzelf een schat: een goed fundament voor de toekomst, opdat zij het eeuwige leven verkrijgen.
– 1 Timotheüs 6: 17-19 (HSV)

Paulus gaat door en zegt tegen Timotheüs dat hij de rijke mensen in de gemeente vier dingen moet meegeven: (1) Wees niet hoogmoedig, (2) vertrouw op God, niet op je geld of spullen, (3) geniet van je rijkdom en (4) deel uit.

1. Wees niet hoogmoedig

Paulus zegt dat je niet hoogmoedig, of trots, moet zijn. Natuurlijk mag je trots zijn op de dingen die je hebt bereikt. Of het werk dat je hebt moeten doen om rijk te worden. Maar word niet hoogmoedig dat je nu alles aan kan. Dat je boven anderen staat en beter zou zijn dan zij. Dat je door je rijkdom alles zelf wel kan zonder de hulp van anderen of van God.

2. Vertrouw op God, niet op je geld of spullen

Het is heel makkelijk om heel veel vertrouwen in je geld en rijkdom te stellen. Geld kan natuurlijk heel veel zekerheid geven. Maar God vraagt ons juist te vertrouwen op Hem. Omdat God pas echte zekerheid kan geven. En als je vertrouwt op God en niet op je rijkdom, kan je pas echt je rijkdom gaan inzetten voor God.

3. Geniet van je rijkdom

Natuurlijk mag je ook genieten van je rijkdom, zonder schuldgevoel. God heeft je dit alles gegeven, dus geniet daarvan! Maar geniet er ook van om deze gekregen rijkdom ook weer uit te delen.

4. Deel uit

Als laatste advies zegt Paulus dat we onze rijkdom ook moeten uitdelen. Je rijkdom delen kan op twee manieren. Allereerst door ‘rijk te zijn in goede werken’, oftewel goede dingen te doen voor anderen. Denk aan zorgzaam zijn, een luisterend oor bieden, anderen helpen of jouw talenten delen.

Daarnaast kan je uitdelen door ‘vrijgevig te zijn en bereid om samen te delen’. Dit kan je doen door gul jouw rijkdom en geld weg te geven. Soms kan dit uitdelen pijn doen, omdat je misschien meer geeft dan je van nature zou doen. Maar je zult merken dat, hoe vaker je dit doet en hoe meer je op God vertrouwt, des te makkelijker het zal gaan.

“Zo verzamelen zij voor zichzelf een schat: een goed fundament voor de toekomst, opdat zij het eeuwige leven verkrijgen.”

Aan de slag!

 • In welke van de vier tips zou jij kunnen groeien met je rijkdom? Ga daar deze week mee aan de slag!

Deel deze overdenking

 1. Petra Makkink schreef:

  Hallo,
  Toch jammer dat velen het moeilijk vinden om te geven. Mijn man en ik komen net rond financieel, maar met giften van vrienden en familie en een stukje Inbreng van onszelf, mogen we in onze woon plaats enkele gezinnen helpen. Boodschappen, gesprek, Afval wegbrengen, helpen opruimen, enz.
  De vreugde en voldoening die de Heer ons hiervoor in de plaats geeft is ONBETAALBAAR!
  We zijn dankbaar dat we dit kunnen en mogen doen!

 2. Harry schreef:

  Aangrijpend

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap