De kracht van de psalmen voor iedere dag

03

feb

Jacomien van Urk

Ik zit op de bank en staar voor me uit. Er gaat zoveel door me heen, maar ik vind geen woorden. Dan klinkt het van binnen: ‘Zo ik niet had geloofd, dat in dit leven mijn ziel Gods gunst en hulp genieten zou…’ Zachtjes stijgt Psalm 27 als een gebed op. De woorden vertolken wat er van binnen leeft en bij het einde van de psalm is mijn hart een stuk lichter. Herkenbaar? Ontdek vandaag hoe je krachtig kunt bidden vanuit de psalmen.

Ik kan me zomaar voorstellen dat Psalmen het meest gelezen bijbelboek is. De schrijvers van de psalmen laten hun hart spreken. Blijdschap, verdriet, vertwijfeling, boosheid, hoop en rouw: het vindt allemaal weerklank in de woorden van de psalmen. En vandaag mogen wij ons hart daarop afstemmen.

Ik stel mij de HEERE voortdurend voor ogen; omdat Hij aan mijn rechterhand is, wankel ik niet. Overvloed van blijdschap is bij Uw aangezicht.
– Psalmen 16:8 en 11b (HSV)

Je hart delen

Deel jij je hart met God? Als je antwoord ‘nee’ is, wat weerhoudt jou ervan om dit te doen? Een vraag die jij vandaag aan jezelf kunt stellen, en die ik ook aan mezelf heb gesteld. Ik vind het soms heel lastig om mijn hart écht te delen met God. Een gevoel van afstand of wantrouwen kan zomaar tussen mij en God in komen te staan. Ik kan geen woorden meer vinden en laat de stilte tussen mij en God bestaan. Soms is het goed om die stilte er te laten zijn, maar soms is het beter om het gesprek met God weer aan te gaan.

De psalmen staan boordevol prachtige woorden en belijdenissen die ons daarbij kunnen helpen. De schrijvers van deze gebeden en liederen kennen en vertrouwen dezelfde God als jij en ik. De God Die betrouwbaar is. De God Die aan je rechterhand is. De schrijvers helpen je om woorden te geven aan wat er vandaag in jouw hart speelt.

Ik stort mijn hart bij U uit. Ik vertel U al mijn moeilijkheden.
– Psalmen 142:3 (HSV)

Een bron om uit te putten

De psalmen spreken niet alleen over emoties, gevoelens en gedachten van mensen. Nee, ze zijn véél meer dan dat. Ze spreken vooral ook over Gods grote daden en over hoe Hij trouw is aan Zijn volk. Ze herinneren aan Gods beloften in het verleden en doen een beroep op Zijn goedheid voor de toekomst. Het zijn gebeden en liederen die Gods macht en grootheid aanbidden. Jezus Zelf is het die regelmatig psalmen citeerde in Zijn leven hier op aarde. De psalmen zijn eigenlijk een bron waaruit we hoop, troost en verwachting kunnen putten.

Dit troost mij […]: dat Uw belofte mij hoop heeft gegeven.
– Psalmen 119:50 (HSV)

Leiding voor je leven

Ik onderwijs u en leer u de weg die u moet gaan; ik geef raad, mijn oog is op u.
– Psalmen 32:8 (HSV)

Naast dat de psalmen ons hart kunnen vertolken en Gods goedheid belijden, kunnen ze ons ook leiden door het leven. De psalmen liggen zo dicht bij de realiteit van het leven van elke gelovige. God belooft dat Hij ons door Zijn woorden wil leiden. Zoals in Psalm 119:105: “Uw woord is een lamp voor mijn voet en een licht op mijn pad.” (HSV)
Je mag de psalmen bidden als vraag aan God om hulp en leiding voor je leven. Het zijn woorden geïnspireerd door de Heilige Geest, waar jij ‘amen’ op mag zeggen.

Aan de slag!

Kies voor de komende week elke dag een psalm om te bidden. Je kunt dit in de ochtend doen, als gebed van verwachting voor die dag. Of juist als afsluiting van de dag zodat je woorden kunt geven aan hoe die dag voor je is geweest. Lees de woorden van de psalm hardop en vertaal ze naar een persoonlijk gebed.  

Deel deze overdenking

  1. A Van Oostrum schreef:

    Wat byzonder,was dit al eerder van plan om te doen om de psalmen te lezen ,mede door een begrafenis en de kerkdienst afgelopen zondag ben ik maandag meteen begonnen zo indrukwekkend herkenbaar ,en ook dat hij al zoveel battels voor mij gedaan heeft ! Liefde ,dankbaarheid ,besef dat je maar een klein mensje bent maar met God aan je zijde alles aan kunt ,als je ogen en oren goed open zeten en God toe laat in je hart zie je echt de zegeningen in jouw en van andere in jou leven ! Een Gezegende dag !Anoesjka van Oostrum

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap