Vechten met God

21

jun

Jacomien van Urk

Vechten met God? Misschien denk je: ‘Nou, dat durf ik niet aan hoor. God is toch sterker!’ Of misschien staat er bij jou vanbinnen juist een leeuwtje op. Kom maar op! Jacob raakt in een droom in gevecht met God. We lezen dit in Genesis 32. En het eind van deze worsteling is nogal bijzonder. Ik ben benieuwd of jij na het lezen van deze blog het gevecht met God aan durft te gaan!

Jacob is op de vlucht. Voor zijn broer, Ezau. Jullie herinneren je vast wel waarom. Jacob had door een listig plan zijn vader bedrogen, waardoor niet Ezau maar Jacob de zegen voor de eerstgeborene had gekregen. Ezau was woedend en dat beloofde wraak! Nou, alle reden voor Jacob om op de vlucht te slaan. Onderweg trekt Jacob zich een paar keer terug, en zo ook aan eind van Genesis 32.

“’s Nachts stond hij op en bracht zijn twee vrouwen, zijn twee slavinnen en zijn elf kinderen naar de overkant van de beek de Jabbok. Daarna bracht hij zijn dieren en alles wat hij had naar de overkant. Jakob was als enige nog aan de andere kant van de beek.”
(Genesis 32:22
-24, BasisBijbel)

Aan het begin van Genesis 32 lezen we dat Jacob bad tot God toen hij hoorde over de achtervolging van Ezau. Ik kan me zomaar voorstellen dat Jacob deze nacht ook weer bidt. Maar dit wordt wel een bijzondere nacht van gebed. Jacob raakt in een worsteling met een Man. De hele nacht door! Het is blijkbare een lange en spannende strijd. Op een gegeven moment lijkt de Man het op te geven. Maar niet voordat Hij met kracht de genadeslag aanbrengt.

Toen Hij merkte dat Hij Jakob niet kon overwinnen, sloeg Hij hem op zijn heupgewricht. Daardoor schoot het gewricht uit de kom tijdens de worsteling.”
(Genesis 32:25, BasisBijbel)

De reactie van de Man is een opvallende. Het is geen overwinningskreet, of een vernederende opmerking na. Nee. Het is een nederige vraag. ‘Laat me gaan, want het wordt dag!’ Dat is bijzonder. Deze Man heeft in een slag de strijd gewonnen, maar vraagt nu of Hij mag gaan. En kijk eens naar de reactie van Jacob. Hij klemt zich vast aan de Overwinnaar en zegt het: ‘Ik laat U pas los als U mij zegent.’

Daarop volgt een pijnlijke herinnering. De Man vraagt naar zijn naam. Jacob. Bedrieger. Zie je het Jacob zeggen met het schaamrood op zijn kaken? Deze worsteling met de Man herinnert hem aan de oorzaak waarom hij op de vlucht is geslagen. Waarom hij in nood is. Zijn eigen schuld. Maar de Man laat het hier niet bij. Nee, alles behalve dat. Hij zegent hem en geeft hem een nieuwe naam: Israël. Worstelaar met God. ‘Want je hebt op een goede manier met God en met mensen geworsteld en je hebt gewonnen.’ (vers 28)

Worstel jij ook met God? Misschien zit je wel in een lange nacht van worstelingen. Van zorgen. Geef niet op! De dag zal aanbreken en de Overwinnaar zal de overwinning voor jou behalen. Hij zal je zegenen. Hij zal je niet loslaten zonder je te overladen met zijn zegeningen. Zegeningen die gepaard gaan met gebrokenheid. Met barsten en scheuren, maar met het enige doel: een innige relatie met Hem. Een dagelijkse afhankelijkheid van Hem. Bij Jacob was het zichtbaar: hij ging vanaf nu mank door het leven. Maar als een gezegend man! Levend!

Aan de slag!

En? Durf je het gevecht met God aan te gaan? Jacobs angst voor Ezau, en indirect daarmee voor de dood, bracht hem in een worsteling met God.

Over wat in jouw leven worstel jij met God? Over wat in jouw leven denk jij: ‘Dit ga ik niet opgeven. Ik moet dit volhouden. Ik mag niet stoppen’?

Weet dat de dag zal aanbreken. Jezus is de Overwinnaar die je de overwinning zal geven.

Bid je mee?

Jezus, ik weet dat U de Overwinnaar bent. Dat U altijd sterker bent. Maar ik laat U niet gaan, tenzij (…) [vul zelf in waarover jij met God worstelt]. Ik ben moe, doodmoe. En ik wil het opgeven. Maar ik zal doorgaan totdat de dag aanbreekt. Ik zal blijven strijden tot ik het licht zie gloren aan de horizon. Omdat ik weet dat U komt. Met de overwinning. Omdat ik weet dat in Uw Naam alle macht is! In Jezus’ Naam, amen.

Deel deze overdenking

  1. Bep schreef:

    Hallelujah! Maranatha, kom spoedig Heer Jezus!

  2. Lianne Van der Kooij schreef:

    https://m.facebook.com/notes/anne-lies-christelijke-gedichten/vocht/2119242784986721/?_rdr

    Gister de overdenking van het gevecht met God, vandaag een passend gedicht dat voorbij kwam op mijn fb. Wilde ik toch even delen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap