De Heilige Geest wil jou graag helpen – vraag jij om zijn hulp?

16

sep

Gastblogger

Als de Heilige Geest een persoon is, wat voor karaktereigenschappen heeft Hij dan? Toen ik met die vraag in mijn hoofd de Bijbel ging lezen, kreeg de Heilige Geest als helper een nieuwe betekenis voor mij. Ik dacht al goed te weten wat dat betekent. Namelijk dat de Heilige Geest ons helpt, omdat we Hem nodig hebben. En dat is zeker zo. Tegelijkertijd denk ik een diepere laag te hebben ontdekt, die ik graag met je deel.

Laten we eerst samen lezen over waarom de Heilige Geest naar de aarde kwam. Het zijn woorden van Jezus die je wellicht bekend voorkomen:

Maar geloof Mij: het is beter voor jullie dat Ik wegga. Want als Ik niet wegga, kan de Helper niet naar jullie toe komen. Maar als Ik wel wegga, kan Ik Hem naar jullie toe sturen.
– Johannes 16:7 (BB)

De Heilige Geest is onze helper

Jezus is in Johannes 16 in gesprek met Zijn leerlingen en beschuldigt hen ervan dat ze verdrietig zijn, omdat Jezus vertelt dat Hij weer weggaat. Die droefheid lijkt mij best op zijn plaats. Hun Jezus gaat weer weg?! Voor Hem hadden ze alles achter gelaten: familie, bezittingen en werk. Dat is best verdrietig toch? Volgens Jezus niet. Het is nodig zodat de Heilige Geest kan komen.

De reden dat ik de tekst uit Johannes 16 uit de Basisbijbel heb genomen, is dat ik denk dat ‘helper’ de beste uitleg is van de Heilige Geest. Het Griekse woord is namelijk ‘parakletos’ en betekent ‘de erbij geroepene’. De Heilige Geest is dus de persoon die er bij geroepen wordt als er hulp nodig is. Soms staat er ‘pleitbezorger’, een advocaat die ons verdedigt. Dat lezen we echter vooral over Jezus, die bij God de Vader voor ons pleit (Romeinen 8:34). De Heilige Geest is de persoon die ons onderwijst en leidt.

Omdat jullie bij Mij horen, zal de Vader jullie straks de Helper sturen. Hij is de Heilige Geest. Hij zal jullie alles leren en alles helpen herinneren wat Ik tegen jullie heb gezegd.
– Johannes 14:26 (BasisBijbel)

De Heilige Geest als bereidwillig persoon

Tot zover gaat het eigenlijk nog veel over wat de Heilige Geest doet. Daar bestond mijn beeld van de Geest ook vooral uit: de dingen die Hij doet. Ik had op de achtergrond gezet dat de Heilige Geest ook een persoon is. Hij heeft bijvoorbeeld gevoelens (Efeze 4:30) en verstand (1 Korinthe 2:10-12). De dingen die de Heilige Geest doet, komen dus vanuit een wil. Hij doet de dingen die Hij doet omdat Hij dat wil.

Denk dan nog eens na over de Heilige Geest als helper. Hij helpt niet, omdat dat is wat Hij doet. De Geest helpt jou, omdat de Geest dat wil! Denk eens aan de meest behulpzame persoon die je kent. Iemand die altijd klaar staat om te helpen vanuit liefde en niet uit eigen belang. Een vriend of vriendin die het beste met jou voor heeft. Die niets terug verwacht voor gegeven hulp. De Heilige Geest is zo’n persoon. Bereidwillig. Vol onvoorwaardelijke liefde. Hij verheugt zich in het kunnen helpen.

Het was voor mij echt een openbaring om je die behulpzaamheid voor te stellen in een mens. Daardoor besefte ik namelijk dat de Heilige Geest niet degene is ‘die we zouden moeten inroepen’. Dat we Hem maar om hulp vragen omdat dat hoort. Nee, Hij is als persoon gewoon bereidwillig. Daarom vragen we Hem om hulp. Het is niet gênant om hulp te vragen bij de Heilige Geest. Hij geniet er alleen maar van.

De Heilige Geest in je dagelijks leven

De gelovigen in de eerste gemeente na Pinksteren zagen dat werken. Wanneer zij God om hulp vroegen in gebed, werden zij vervuld met de Heilige Geest en ontvingen zij wat ze vroegen.

Nu dan, Heere, (..) geef Uw dienstknechten met alle vrijmoedigheid Uw Woord te spreken, doordat U Uw hand uitstrekt tot genezing en er tekenen en wonderen gebeuren door de Naam van Uw heilig Kind Jezus. En toen zij gebeden hadden, werd de plaats waar zij bijeenwaren, bewogen. En zij werden allen vervuld met de Heilige Geest en spraken het Woord van God met vrijmoedigheid.
– Handelingen 4: 29-31 (HSV).

Als kind van God heb je de Heilige Geest ontvangen (Romeinen 8:9). Hij is dus beschikbaar voor jou! Het enige wat je hoeft te doen, is te bidden als je zijn hulp nodig hebt. Van vrijmoedigheid tot wonderen. Van het kiezen van een kerk tot het zoeken van iets wat je kwijt bent. De Heilige Geest staat klaar om jou te helpen, Hij wacht alleen totdat je het vraagt.

Aan de slag!

Ik wil je uitdagen om een ding te kiezen waar je vandaag specifiek de hulp van de Heilige Geest voor vraagt. Misschien wil je graag een goed gesprek met je collega hebben over het geloof. Vraag dan of de Heilige Geest daar een opening voor geeft. Ik vind het fijn om God in gebed ook specifieke vragen te stellen, zoals help me met X in situatie Y. Als het dan gebeurt, is het makkelijker om dat te bestempelen als gebedsverhoring. Ik geloof dat God jouw hulpvraag wil beantwoorden vandaag!

Bron: Geïnspireerd door de Zij Lacht cursus ‘Zij is vervuld’ door Jannica van Barneveld, over het leren kennen van de Heilige Geest.

Deze overdenking verscheen eerder bij Zij Lacht en is geschreven door oud-schrijfster Elise de Vries.

Deel deze overdenking

  1. Kim schreef:

    Wow ontzettend mooi ✨🙏❤️ Dankjewel!! ❤️

  2. Hilliante schreef:

    Geweldig. Het heeft mij geholpen in mijn zoektocht van Wie de Heilige Geest is, en hoe ik mijn relatie met Hem “ levendig” maak en houd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap