De gewaardeerde arbeidsmigrant

26

apr

Eline Verhaar

Wij kunnen soms wat neerkijken op arbeidsmigranten. Tomatenplukkers, vrachtwagenchauffeurs of mensen die netwerkkabels aanleggen. We scheren arbeidsmigranten in Nederland vaak over één kam. Maar dit zijn wel de mensen die het werk uitvoeren dat niemand anders wil doen. Vandaag maken we kennis met Hiram; de arbeidsmigrant uit het Oude Testament. Een vrijwel onbekende man met een hele bijzondere taak. 

Koning Salomo stuurde [een bode] en liet Hiram uit Tyrus halen.
– 1 Koningen 7:13 (HSV)

Salomo liet zijn paleis en de tempel bouwen; de tempel van de Heer. Uiteraard had hij hier de beste mensen voor nodig. Hij liet Hiram halen uit Tyrus, een arbeidsmigrant. Hiram was een ‘dubbelbloedje’. Zijn moeder kwam uit de stam van Naftali en zijn vader was een Tyriër. Maar Hiram was de beste met brons en koper en dat was precies wat Salomo nodig had. Het was super bijzonder voor die tijd dat er een niet-Jood mocht meebouwen aan een Joods Heiligdom. Misschien keken de mensen wel op hem neer en praatte ze erover met elkaar in de buurtshop. 

De arbeidsmigrant met een mega job

Koning Salomo waardeerde Hiram erg. Hij mocht in het huis van de koning slapen en werd goed verzorgd. Hij was een harde werker en een belangrijke man, want er is een heel hoofdstuk over hem geschreven! Eigenlijk gaat heel 1 Koningen 7 over de prachtige voorwerpen en onderdelen die Hiram maakte voor het paleis en de tempel. Als je dit hoofdstuk leest, besef je ook wel hoe bijzonder dit was.

Hij maakte ook tien koperen spoelbekkens. Eén spoelbekken kon veertig bath bevatten. Eén spoelbekken was vier el. Op één onderstel van die tien onderstellen zat één wasvat.
– 1 Koningen 7:38 (HSV)

Het waren enorme objecten; kunst! Het waren mega grote werken en zo gedetailleerd. Daarom noemt Wikipedia Hiram ook wel de eerste kunstenaar van het Oude Testament. 

Mega klus voor de Heer 

Deze ‘onbekende’ buitenlander was van onschatbare waarde voor Salomo en het volk. Hij was de beste in zijn vak en iedereen mocht dat weten. Hij werd gewaardeerd, gezien en genoemd. Hoeveel migranten hebben wij in onze buurt? En kijken wij niet vaak een beetje op ze neer? Omdat ze de taal niet goed spreken, gaan we er soms automatisch van uit dat ze minder slim zijn. Of omdat ze op een andere manier koken of zich kleden. Of omdat… 

Hiram werkte niet voor Salomo, nee, Hiram voerde het werk uit van de Heer, in opdracht van koning Salomo. De inrichting van Zijn tempel werd gemaakt door een niet-Jood. Zijn tempel, Zijn Huis, is vóór iedereen en dóór iedereen. 

Hiram was een super getalenteerde man en hij werd gezien; zijn talent werd opgemerkt en ingezet. Hoeveel mensen hebben wij in onze omgeving met talenten die niet gewaardeerd of gezien worden? Vaak haken wij al af bij het niet herkennen van gedrag, taal of uiterlijk. Salomo is bewonderenswaardig in zijn keuze om juist deze ‘onbekende’ Hiram te gebruiken voor deze mega klus voor de tempel van de Heer. 

Aan de slag!

Denk eens na over iemand in jouw buurt die wel wat meer waardering zou mogen krijgen. Vertel dit aan die persoon. Dank God voor zijn of haar talent. Of maak kennis met die ene migrant uit je buurt, die je al een tijdje ziet lopen maar nog nooit hebt gesproken. Leer ze kennen en ga op zoek naar hoe je elkaar tot zegen kan zijn.

Deel deze overdenking

  1. Niels Hamoen schreef:

    Joods zijn, ben je vanuit geboorte uit de lijn van de moeder.

  2. Marjan schreef:

    Prachtig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap