De beste Bijbelse zin als je huis een bende is – en meer mooie lessen uit Prediker

26

jul

Marianne de Bart-van der Lee

Als je het boek Prediker leest weet je niet of je er blij of verdrietig van moet worden. Het hele Bijbelboek vertelt dat wie je ook bent en wat je ook doet, het uiteindelijk allemaal geen zin heeft. Hoe je het ook went of keert en wat je ook najaagt; sterven gaan we allemaal. Ook goedemorgen! Voordat je afhaakt, en het je een beetje te negatief in de oren klinkt, wacht dan nog even! Er is mooi nieuws vandaag: Prediker roept ons op om te genieten in ons dagelijkse leven. Laten we kijken wat hij zegt in Prediker 9!

Geniet van de kleine dingen

Ga uw weg, eet uw brood met blijdschap, drink uw wijn met een vrolijk hart, want God schept al behagen in uw werken.
– Prediker 9:7 (HSV)

God wil dat je geniet van alles wat je op een dag meemaakt. En dat zit in hele kleine dingen. We zoeken vaak naar vreugde of erkenning in ons werk of in onze carrière. Denkend dat die ene reis ons het allergelukkigst gaat maken. Maar wat heeft dat écht voor zin? Uiteindelijk vind je het goede van het leven al in het brood op je bord en de wijn in je glas. Eet en drink dat met vreugde! Zelfs daar is God al. Denk dus klein. Niet groot. 

Draag vrolijke kleren 

Laat uw kleding te allen tijde wit zijn en laat op uw hoofd geen olie ontbreken.
– Prediker 9:8 (HSV)

Wit is het tegenovergestelde van zwart. Zwart staat voor rouw en droefheid. Wit voor reinheid en zuiverheid. Je kunt vanuit het boek Prediker denken dat je zwart zou moeten dragen, omdat het hele leven geen nut heeft. Maar dat zegt de schrijver niet. Draag juist wit: tot vreugde van je huidige leven. Iedere dag is een geschenk!

Gods loon voor jou 

Geniet van het leven met de vrouw die u liefhebt, al de dagen van uw vluchtige leven die Hij u gegeven heeft onder de zon, al uw vluchtige dagen. Want dit is uw deel in het leven en bij uw zwoegen waarmee u zwoegt onder de zon.
– Prediker 9:9 (HSV)

Nogmaals: wat is nu écht belangrijk in het leven? Je carrière? Je huis? Zelfontplooiing? Dat staat er allemaal niet. Juist niet. Nee; geniet van het leven dat je hebt gekregen. En al is het leven moeilijk vandaag, maak het dan heel klein. De zon op je gezicht. Die ene kleurrijke bloem tussen het onkruid. Lachende kinderen. Een knuffel van een geliefde. Voor je het weet is het allemaal voorbij, dus geniet van elke dag: ‘Het is het loon dat God je heeft gegeven.’ (Prediker 9:9, NBV)

Doe wat je hand vindt om te doen – die ene les als je huis een bende is.

Alles wat uw hand vindt om te doen, doe dat naar uw vermogen, want er is geen werk, geen overleg, geen kennis of wijsheid in het graf, waar u naartoe gaat.
– Prediker 9:10 (HSV)

Op dagen dat ik geen overzicht meer heb, mijn huis een bende is en aan mijn to do lijst geen einde komt, komt deze zin nogal vaak naar boven. In de NVB21 staat het begin van deze tekst geschreven als: ‘Doe wat je hand vindt om te doen’. ‘Begin gewoon ergens’, zegt het mij. En doe dat dan zo goed mogelijk. Uiteindelijk is het allemaal niet zo belangrijk. En toch heb ik met deze zin in mijn hoofd aan het einde van de dag het meeste wat ik wilde wel gedaan. En lukt dat niet? Dan mag je met dit bijbelgedeelte milder naar jezelf kijken. Want je best doen, is al goed genoeg. 

Als er iets is dat je kunt leren van deze verzen uit Prediker: Leef ten volle! Heb je veel om van te genieten? Doe dat dan! Ga je momenteel door een diep dal en is het moeilijk om ergens dankbaar voor te zijn? Probeer dan vandaag eens de vreugde te vinden in iets kleins. Geniet van de kleine dingen. Juist daar is God. 

Aan de slag!

Van welk kleins (of groots) ga jij genieten vandaag?

Deel deze overdenking

  1. Pieternlla schreef:

    Goedemorgen. Wat een bemoediging zo stil gezet te worden in mijn moeilijke situatie. De troost die Prediker bied van uit Gods Woord.
    Dank Marianne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap