De belofte van een romance: een nieuwe toekomst voor mens en dier

11

okt

Martina Fraanje

Een kind kan soms zo vrij met een dier omgaan dat je ervan schrikt. Toen onze dreumes voor het eerst een hondje zag, trok het aan zijn oor. Ik denk dat hij dacht dat het een knuffel was en het wilde oppakken. Ik was blij dat het hondje het sportief opvatte. Een zelfde soort scène tussen mens en dier komen we ook tegen in de profetieën in het boek Jesaja. Maar dan is deze situatie niet meer spannend of bedreigend. De profeet ziet een toekomst waarin mens en dier in vrede samenleven.  

Je ziet het voor je als in een film: 

Een zuigeling zal zich vermaken bij het hol van een adder 
en in het nest van een gifslang 
zal een peuter zijn hand steken.

– Jesaja 11: 8 (HSV).

In dit hoofdstuk van het boek Jesaja schemert door dat, als de bevrijder van Israël komt, hij een bevrijder zal zijn van de hele wereld. De perspectieven voor de toekomst gaan veel verder dan alleen het lot van Israël. De hele wereld zal worden veranderd. Volken zullen elkaar niet meer naar het leven staan en dus worden wapens overbodig. Aan de vijandschap die er tussen dieren bestaat, waarin de een de prooi wordt van de ander, lijkt een einde te komen. En ook de relatie tussen mens en dier wordt helemaal op zijn kop gezet.   

Niet alleen rozengeur en schattige poesjes 

Een kind met een slang, in de huidige wereld moet je er echt niet aan denken. Ik denk dat de beschreven situaties met opzet zo extreem zijn neergezet. Sinds de zondeval is de relatie tussen mens en dier niet meer onschuldig. Sommige dieren vormen een bedreiging voor mensen. In Israël zullen ze dat misschien nog wel meer aan den lijve hebben ervaren dan wij nu in Nederland. We lezen bijvoorbeeld over David die moest vechten tegen een leeuw of een beer om zijn kudde te bewaken. De natuur is duidelijk niet alleen maar rozengeur, maneschijn en schattige poesjes. Het zijn ook giftige spinnen en brandnetels. Het is misschien een rare gedachte, maar ik vraag me af of de profeet in deze tijd ook andere beelden zou hebben geschetst. Een jager die huppelt met een hertje? Een slager die slaapt naast een koe… (zonder er hamburgers van te willen maken). Dieren vormen niet alleen een bedreiging voor mensen. Andersom is dat zeker ook het geval. 

Een belofte 

De relatie tussen mens en dier staat onder druk door de aard van dieren, maar misschien nog wel meer door de aard van mensen. Ons eigenbelang telt vaak meer dan het welzijn van dieren. Maar er is een catch. Onze daden zijn niet zonder consequenties. Wat een grauw en somber leven zou het worden als we als mensen alle natuur hebben kapot gemaakt en niet meer kunnen genieten van de veelkleurigheid van Gods schepping die we ook in de dieren zien. Als de schepping uit balans is heeft dat ook gevolgen voor mensen. Is er hoop? In Jesaja zie ik een belofte. Er komt weer een goede tijd aan voor mens en dier. Het is als de belofte van een romance. Er komt een zorgeloze tijd aan van samen leven en samen spelen in Gods mooie wereld. Dat is ook goed nieuws voor de dieren.  

Samen voor God 

Gods redding betekent een nieuwe toekomst voor de hele wereld. Heb je er weleens over nagedacht dat dieren daarin ook delen? Ik was er zelf nooit zo mee bezig en focuste vooral op de relatie tussen God en mensen. Maar als ik dan in de Bijbel lees hoe Gods nieuwe wereld eruit gaat zien, zet me dat aan het denken. Ik heb eigenlijk niet heel veel met dieren maar God kennelijk wel. Hij heeft er zelf voor gekozen om er zoveel te maken in al hun diversiteit. In Gods toekomst leven mens en dier samen voor God. Een toekomst vol vlinders, leeuwen, vissen, vogels, die samen met mensen vrij en vredig in Gods wereld leven. Zie je het voor je? 

Aan de slag! 

  • Luister naar Psalm 148 in de versie van Sons of Korah en bekijk het filmpje. De hele wereld wordt opgeroepen om God te loven!  
  • De schepping zit bijzonder in elkaar, maar wordt bedreigd door de acties van mensen. Jij kunt er ook iets aan doen om de balans weer te herstellen. Als je bijvoorbeeld een tuintje hebt, kun je bloemen planten waar bijen op af komen, of een speciaal plekje maken voor vogels. Zo laat je al iets zien van Gods ideaal.  

Deel deze overdenking

  1. Hannir schreef:

    Prachtig! En zeker ps 148 erbij door Sons of Korah.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap