Het diepe effect van Gods Geest in jouw hart – geen kwestie van geschikt of ongeschikt

12

okt

Natascha de Goey

Wanneer jullie de overdenkingen lezen die ik schrijf, wordt zo langzamerhand vast wel duidelijk dat niets menselijks mij vreemd is. En toch is het voor God blijkbaar nog steeds niet dermate schokkend dat Hij in zijn wijsheid heeft besloten om het hokje “totaal ongeschikt” aan te kruisen. 

Eén van die zwaktes zijn mijn – af en toe onbedwingbare – shopneigingen.  Kleding en schoenen, ik kan er niet genoeg van hebben, en een mooi vest kan mijn gedachten volledig beheersen. Fantasierijk als ik ben, verzin ik allerlei redenen waarom het echt noodzakelijk is dat dít item in mijn kast komt te hangen. En zeg nou zelf: iets met 70% korting kun je toch niet laten hangen? 

Wraak in het pashokje 

Recent stond ik weer in een pashokje. Eindeloos te rekenen en te dubben: kopen of niet kopen?! Uit, die broek – hm, nee, toch nog even aan. Uit en weer aan. Uit en weer aan. 

Hoeveel is 70 procent van 80 euro? Tja, toch nog 32 euro. Wel doen, niet doen, draaien, trekken en plukken. Eindeloos, tijdrovend en totaal zinloos. Streng vermaande ik mezelf: “Al deze tijd kun je ook besteden aan Bijbelstudie, Natascha!” Blijkbaar vond men dat buiten het pashokje ook, want na drie pasbeurten hoorde ik een diep hartgrondig gezucht met bijbehorend commentaar. Onmiddellijk was ik de uitslag van mijn met moeite berekende rekensom kwijt, want ik besefte dat ik degene was voor wie dit commentaar was bedoeld.  

Woest over zoveel brutaliteit en ongepastheid besloot ik ‘wraak’ te nemen door nog een beetje langer in het pashokje te blijven en opnieuw mijn hersens te laten kraken over 70 procent van 80 euro, ondertussen mijn achterkant nog eens uitgebreid bekijkend. 

Na 5 passingen besloot ik dat het genoeg was. Ik trok mijn oude kloffie aan en trok het gordijn open. Ik stapte naar buiten waarbij ik nog net een volgende diepe zucht kon ontwijken. 
Een dodelijke blik was mijn antwoord.

Op dat moment was het voor geen mens vreemd geweest als God het hokje “totaal ongeschikt” had aangekruist. 

Maar dat gebeurde niet.  

Jezus in het pashokje 

Er kwam wel een vraag. Hoe denk jij dat Jezus zou hebben gereageerd in deze situatie? 

Nou, om te beginnen zou Hij waarschijnlijk al niet een uur hebben staan turen naar zijn eigen spiegelbeeld, om te beoordelen of dat nieuwe kleed echt niet te strak om zijn buik zat.  
Ook had Hij waarschijnlijk nooit vanwege onbedwingbare koopneigingen zoveel frustratie willen veroorzaken bij de dame buiten het pashokje. 
En tot slot had Jezus deze dame nooit met dodelijke blikken willen doorboren. Dat liet Hij alleen toe bij zichzelf, door anderen. 

Maar als Hij het nooit zo zou doen, wat vroeg Hij dan van mij? 

Het antwoord was klip en klaar:  

Heb uw naaste lief als u zelf. Als u elkaar bijt en verslindt, pas dan op dat u niet door elkaar verteerd wordt.
– Galaten 5: 14-15 (HSV).

En dat was precies wat er gebeurde. Ik stond versteld, maar het ging nog verder! 

Het is duidelijk wat er allemaal voortkomt uit ons zelfzuchtige ik, haatgevoelens, ruzie en eigenbelang.  

Paulus’ wijsheid zelfs na 2000 jaar nog actueel 

Ik rolde bijna van mijn stoel af. Wat een ellende, zelfs na ruim 2000 jaar was Paulus nog in staat om mij fijntjes te wijzen op mijn zwakke feilbare menselijkheid en alle nare gevoelens die daarbij kwamen, want we waren er beiden niets mee opgeschoten. Mijn dodelijke blikken hadden waarschijnlijk alleen maar meer aversie en boosheid bij de ander opgeroepen.  

Dan toch even de retorische vraag: hoe had Jezus gereageerd in mijn situatie? 

Hij liet zich leiden door de Geest en had geen gevolg gegeven aan zelfzuchtige verlangens, dat is wel duidelijk. Dat pashokje zou Hij dan dus ook nooit van binnen hebben gezien, is mijn voorzichtige conclusie. Die verleiding kon Hij weerstaan. 

Goedheid en vrede, het diepe effect van een leven vanuit Gods Geest 

Maar waar leidt een leven met Gods Geest dan toe?  

Maar wat de Geest doet groeien en rijpen, is liefde, vreugde en vrede, geduld, goedheid en vertrouwen, vriendelijkheid en zelfbeheersing.
– Galaten 5: 22 (Groot Nieuws Bijbel)

Zelfs na 2000 jaar blijkt de goddelijke wijsheid van Paulus nog een waarheid als een koe. Want als ik Jezus en zijn Geest in mijn hart had gevolgd, dan was ik eerder en anders dat pashokje uitgekomen. Dan was er vriendelijkheid en een excuus gekomen.  

En ik weet zeker dat dit een veel dieper effect had gehad, zowel op mijzelf als de ander. Het had de boosheid onmiddellijk gekeerd en bij beiden het hart gezuiverd. Waardoor we vrolijk en licht verder op zoek konden naar leuke koopjes!  

Want zo werkt God. Altijd uit op goedheid en vrede in harten van mensen.  

Nu was ik te laat, ik kon niet meer terug. Maar wat ik wel kon doen, was het tonen van berouw en er mee naar God gaan. En dan is God zo trouw en rechtvaardig dat Hij altijd weer vergeeft en alles weg doet wat niet goed was.

En ik? Gelukkig nog steeds niet ongeschikt verklaard, maar ik mag verder groeien met Gods hulp. Zodat ik steeds meer, met vallen en opstaan op Jezus mag gaan lijken. 

Aan de slag!

Lees ter verdieping voor jezelf 1 Johannes 1 & 2 en Galaten 5.

Deel deze overdenking

 1. Alien schreef:

  Wauw…
  Dank je wel voor je stukje
  Op dit moment zit ik in de bus van Reghin naar Cluj-Napoca in Roemenië (op weg naar huis in nederland). Een ruim 2 uur durende rit. En er gaat dus net een man naast me zitten die flink ruikt zeg maar… God geeft soms zo snel antwoord…

 2. Renee schreef:

  Bedankt Natascha, ik moet denken aan dat lied: laat zó je licht maar stralen bij alles wat je doet, zodat de mensen zeggen God is goed!
  Ook voor mij een belangrijke reminder!
  Geniet van Gods nabijheid en goedheid elke dag.

 3. Anne schreef:

  Beste Natascha, echt een prachtig stuk wat je hebt geschreven. Ik ben zo vrij geweest om dit toe te passen in mijn eigen leven. Op dit moment doe ik aan hospitaverhuur en woon ik bij de hoofdhuurder thuis. Ze legt op elk slakje zout en wijst me elke keer op wat ik niet goed doe volgens haar, maar nooit zegt ze wat er wel weer goed is gegaan. Gisteren heb ik bijvoorbeeld een afspraak 3 uur later verzet bij haar thuis, zodat ze op zaterdagochtend lekker kan uitslapen, maar er kon geen bedankje af van haar kant. Zo’n stukje als deze overdenking helpt me om stil te staan bij mijn gevoelens van wrok en haat die naar haar toe beginnen te groeien. Ik hoop dat Gal 5:22 waarheid mag worden in mijn leven. Groetjes, Anne

 4. Natascha schreef:

  Oei oei oei sterkte Anne. Ik snap helemaal je frustratie. Uit ervaring weet ik ook dat in dit soort situaties het vaak helpt om direct te bidden. Jezus help me deze vrouw te zien en te behandelen zoals U het zou doen. Werk in mijn hart Here, werk alstublieft heel hard met uw Geest in mijn hart!:)))

  Mooi dank voor jullie mooie reacties. En ik hoop Alien dat je goed bent aan gekomen.

  Groet
  Natascha

 5. Anne schreef:

  Hallo Natascha,

  Dankjewel voor je reactie en ik heb ervoor gebeden :).

  Groetjes,
  Anne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap