De belofte in Jeremia 17: je zult altijd vrucht dragen!

12

mrt

Jacomien van Urk

Verlang jij ernaar om altijd vrucht te dragen? In Jeremia 17 worden mensen vergeleken met een kale struik en een boom die altijd groen is. Wat kan jou als een kale struik laten zijn? En wat is het geheim van een altijd groene boom?

Een kale struik

Zo zegt de HEERE: Vervloekt is de man die vertrouwt op een mens, en die een schepsel tot zijn arm stelt, terwijl zijn hart van de HEERE afwijkt. Hij zal zijn als een kale struik in de vlakte, die het niet ziet wanneer het goede komt: hij verblijft op de droogste plekken in de woestijn, in zilt en onbewoond land.
– Jeremia 17:5-6 (BB)

Als we deze tekst letterlijk vertalen staat er volgens de StudieBijbel: ‘Want hij zal zijn als de heide in de wildernis, die het niet voelt wanneer het goede komt; maar blijft in dorre plaatsen in de woestijn, in zout en onbewoond land.’ 

Wat mij opvalt, is dat er staat dat de heide in de wildernis het niet voelt als het goede komt. In de BasisBijbel staat dat hij het niet opmerkt. In de natuur zien we dat alles meegaat met de seizoenen. Als het herfst wordt, vallen de bladeren van de bomen. In de lente gaat alles weer groeien. De bomen, struiken en bloemen voelen dit en merken het op. Zo heeft God dit geschapen. Behalve als iets helemaal dood is, dan zal het niet meer meegaan in de seizoenen. Maar zolang er leven is, gaat het door.

Focus op andere dingen

De mens die in Jeremia vergeleken wordt met de kale struik is zo gefocust op andere dingen, dat hij het niet opmerkt wanneer er iets goeds gebeurt. Wat doet hij dan? Hij vertrouwt op mensen of op zichzelf. Hij kijkt alleen maar om zich heen en verwacht voeding van de struiken om hem heen of van zichzelf. In plaats van zich te focussen op de bron van zijn bestaan en de plek waar hij geplant is, is hij met totaal andere dingen bezig. Herken jij jezelf misschien hierin? Waarop vertrouw jij voor groei in jouw leven? Merk jij het op als er iets goeds gebeurt? Of sta je maar op droge woestijngrond, in een onbewoond en onvruchtbaar land?

De groene boom

Naast deze kale struik staat een groene boom. Jeremia schrijft ook over de man die met deze boom vergeleken wordt. Wat is zijn geheim?

Gezegend is de man die op de HEERE vertrouwt, wiens vertrouwen de HEERE is. Hij zal zijn als een boom, die bij water geplant is, en die zijn wortels laat uitlopen bij een waterloop. Hij merkt het niet als er hitte komt, zijn blad blijft groen. Een jaar van droogte deert hem niet, en hij houdt niet op vrucht te dragen.
– Jeremia 17:7-8 (HSV)

Deze boom heeft lange wortels, schat ik in. Ze groeien tot aan de beek. En dat zorgt ervoor dat de boom altijd genoeg vocht binnenkrijgt om te groeien. Om groen en fris te zijn. Zelfs de hitte merkt hij niet! En als er geen regen komt, heeft hij geen zorgen. Want de beek geeft genoeg. Elke dag opnieuw. Deze boom is helemaal afhankelijk van de beek. Zijn wortels zijn stevig daarop aangesloten. Daarom kan hij altijd vruchten dragen. Vermenigvuldigen. Nieuw leven voortbrengen. 

Het geheim

Hij is aantrekkelijk hè? Deze frisse en groene boom. Weet je wat zijn geheim is? Hij vertrouwt op de Bron. Zijn wortels zijn aangesloten op de Bron. Op de Bron van leven, hoop, goedheid, genade, vrede en licht. Zijn jouw wortels op Hem aangesloten? 

Oh, wat heerlijk! Je hoeft je geen zorgen te maken, er zullen altijd vruchten aan je groeien. Ook als jij dit niet merkt of voelt. Als de hitte komt of er een jaar geen regen valt… Zelfs als je het gevoel hebt dat je in een onbewoond en onvruchtbaar land woont. Deze Bron is niet ver weg. En jouw wortels zijn onlosmakelijk aan Hem verbonden.

In de ouderdom zullen zij nog vruchten dragen, zij zullen fris en groen zijn, om te verkondigen dat de HEERE waarachtig is; Hij is mijn rots en in Hem is geen onrecht.
– Psalm 92:15-16 (HSV)

Aan de slag!

Ga naar buiten en bekijk eens een boom en zijn takken van dichtbij. Zie je al knopjes? Misschien kun je in het bos een omgevallen boom zien waarbij de wortels zichtbaar zijn. Verwonder je over de natuur! Jij bent met duizenden wortels van liefde verbonden aan de Bron als je je vertrouwen op Hem stelt. 

Deel deze overdenking

  1. Ditske schreef:

    De podcast van vandaag, 12 maart werkt niet. Als je hem aanklikt, hoor je die van 11 maart

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap