De arme, wijze man

09

mrt

Dorine

Ik ontdekte nog iets onder de zon wat met wijsheid te maken heeft. Het maakte veel indruk op me. Er was een kleine stad met maar weinig bewoners. Een machtige koning viel die stad aan. Hij omsingelde de stad en bouwde er hoge aanvalstorens bij. In die stad woonde een arme, wijze man. Hij had met zijn wijsheid de stad kunnen redden. Maar niemand dacht aan die arme man, omdat hij arm was. Toen zei ik: “Wijsheid is beter dan wapens, maar de mensen luisteren niet naar de wijsheid van arme mensen.” Toch is het beter om te luisteren naar de rustige woorden van een wijs man, dan naar het geschreeuw van een leider van dwazen. Wijsheid is beter dan wapens, maar één slecht mens bederft veel goeds.  (Prediker 9:13-18)

In de Bijbel wordt er veel over wijsheid gesproken. De boeken Spreuken en Prediker staan vol met wijsheden. Dit stukje uit Prediker springt er voor mij uit. Deze man ontdekte nóg iets onder de zon wat met wijsheid te maken heeft, iets dat echt indruk op hem heeft gemaakt! Hij ontdekte een arme wijze man te midden van allemaal ‘dwaze’ bewoners.

Voor mij springt dit stuk eruit, omdat het zo doet denken aan onszelf. We wonen in een wereld waar we als christen met weinig zijn. We zijn als kerk een klein stadje met weinig inwoners. We worden constant aangevallen door de wereldse koning, door de satan. Hij trekt tegen ons op. Dit doet hij niet zomaar. Hij omsingelt de stad en hij bouwt hoge aanvalstorens. Hij denkt er echt goed over na hoe hij het beste de stad kan aanvallen en haar in bezit kan nemen.

Dat is eigenlijk wel gek dat hij zoveel inzet om een klein stadje te veroveren! Waarom zoveel overmacht?! Satan weet dat er in het kleine stadje een wijze man woont!

De bewoners zelf hebben niet door dat er in hun midden een wijze man woont, want de man was arm. Daarom keken ze niet naar hem om en besteedden ze geen aandacht aan hem. In Jesaja wordt er over Jezus geschreven:

“Niemand wilde iets met Hem te maken hebben. Hij werd door iedereen in de steek gelaten. Hij kende pijn en verdriet en ziekte. De mensen draaiden hun hoofd weg als ze Hem zagen. We hebben geen enkel respect voor Hem gehad.” (Jesaja 53:3)

Satan maakt gebruik van de dwaasheid van de bewoners en omsingelt het stadje en bouwt hoge aanvalstorens om hun aandacht niet op de arme wijze man te richten, maar op hem. Elke dag opnieuw probeert de Satan met zijn wapengekletter ons af te leiden. Elke dag worden er pijlen op ons afgevuurd om ons uit evenwicht te halen. Als we naar Job kijken zijn het pijlen die op zijn familie en zijn gezondheid worden afgevuurd. David kon de pijl van verleiding niet weerstaan en zo zijn er in ieder van ons leven pijlen waartegen wij ons moeten verdedigen. Het zijn dingen die onze aandacht opeisen zodat we onze aandacht niet meer op Jezus hebben.

“En toch is het beter om te luisteren naar de rustige woorden van een wijs man, dan naar het geschreeuw van een leider van dwazen.”

Er is iemand die jou kan redden van al die aanvallen en pijlen van de vijand. Ga naar de arme wijze man en laat zijn rustige woorden diep tot je doordringen en laat je redden!

Aan de slag!

Sla vandaag je Bijbel eens open. Kies een van de evangeliën uit (Mattheus, Marcus, Lucas of Johannes) Jezus is veel aan het woord in deze Bijbelboeken. Zoek een stukje verhaal en lees zijn woorden. Laat deze rustige woorden van de Wijze Man op je inwerken.

Onze naam Zij Lacht betekent niet per se dat je iedere dag een lach op je gezicht hoeft te hebben. Maar hoe tof zou het zijn om met een groep vrouwen samen te kunnen lachen én te kunnen huilen? Om gezellig een kopje koffie (met de Koning) te drinken, om van hart tot hart met elkaar te praten of om samen Bijbelstudie te doen? Gewoon om vriendschappen te sluiten bij jou in de buurt, met vrouwen die ook hart voor hun Papa hebben. Dan hebben we goed nieuws: we gaan beginnen met Zij Lacht groepen. Yay! Meld je snel aan! 

Deel deze overdenking

 1. Ruth schreef:

  Dankjewel, laat me zo vaak intimideren door slimme mensen om me heen, die de wijsheid denken te hebben.
  Dit geeft moed om weer goed te bedenken, wie de echte wijsheid heeft.

  • Dorine schreef:

   Erg herkenbaar!
   Er is er maar één waar we de ware Wijsheid kunnen vinden! Fijn om te lezen dat dit je weer moed geeft!

  • Dorine schreef:

   Hoi Ruth, zo herkenbaar! Maar wij hebben de grootse, sterkste en meest wijze God. Als Hij voor ons is, wie zal dan tegen ons zijn?!

 2. Emma schreef:

  Wauw, Dank je wel Dorine. Satan is bang voor de wijze man, die zijn plannen overheersen kan. De Heer is nog steeds sterker en als wij met Hem staan en naar Hem luisteren, kan ons niets gebeuren. Wat een prachtige boodschap!

  • Dorine schreef:

   Dank je wel Emma!
   Onze God is de grootste, de wijste en de sterkste. Als God voor ons is, wie zal dan tegen ons zijn?!

 3. Truus schreef:

  Dank je wel!
  Er zijn zoveel pijlen!Wij mogen ook een wapenrusting aan trekken.(efeze:6)
  Gods zegen toegebeden
  en……..sterkte in de strijd.

 4. Niek schreef:

  Een zeer actuele tekst want overal klinkt het mediageweld van de macht. Er worden oorlogen begonnen onder valse voorwendsels en de verzorgingsstaat wordt afgebroken.

 5. John schreef:

  Wijze mensen aanvaarden de werkelijkheid en zijn deugdzaam.
  Wijsheid, moed, rechtvaardigheid en zelfbeheersing zijn hun eigenschappen.

 6. johan schep schreef:

  .
  Via de Koningin van Scheba kwam ik bij de wijze manen zij zocht ook wijsheid en kreeg veel meer dan zij verwachtte. Zo is het met de meer van Salomo onze Heere Jezus in wie alle wijsheid is en dat heeft Hij aan ons gegeven Kolossenzen 2:3,9,.10. Wijsheid is beter dan geld en als kennis.
  Zijn Shalom toegewenst van Johan Schep

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap