Date night // Vier wat je vieren kunt

22

feb

Sifra Bekx

Het is weer date night, tijd voor een avondje samen. Deze week wil ik jullie uitdagen om even stil te staan. Stil te staan bij jullie samen. Hoe lang zijn jullie samen? Wat hebben jullie allemaal met elkaar beleefd in de tussenliggende tijd? Ons leven gaat zo snel aan ons voorbij, dat we soms vergeten om bijzondere momenten en gebeurtenissen met elkaar te vieren. Lieve mensen: vier het leven, vier de liefde, vier elkaar, vier je verschillen, vier waar je iets vieren kunt. Het maakt je leven en je relaties zoveel rijker.

“Huh, vieren jullie je 5-jarig huwelijksjubileum? Dat is toch alleen als je 12,5 jaar getrouwd bent?”, hoorden we mensen zeggen wanneer we vertelden dat we ter ere van ons 5-jarig huwelijk een feestje gaven. Op 5 september 2017 was het zover, wij vierden onze liefde en ik ga uitleggen waarom. Jafeth en ik zijn 5 jaar geleden in twee dagen getrouwd. Op 7 september hadden we het burgerlijk huwelijk en een diner met onze beste vrienden en familie. Op 8 september volgde de rest. Wat genoten we van die eerste dag met de mensen die ons het meest dierbaar zijn! Na die dag gingen Jafeth en ik allebei nog naar onze ouders thuis. En in het kostbare moment wat we nog even samen hadden zeiden we tegen elkaar “Dit was zo fantastisch vanavond, als we 5 jaar getrouwd zijn dan gaan we dit gewoon weer doen.”

En zo gezegd, zo gedaan. We hebben onszelf er die 5 jaar altijd aan herinnerd; we gaan het echt doen. Als je iets kunt vieren, vier het dan. Dat het goed is om dingen te vieren, hebben we geleerd van Jafeths ouders. Iets vieren betekent in onze ogen niet dat alles perfect is en dat je daarbij stil gaat staan. Nee, vieren is in onze ogen omarmen wie je samen bent, wat je samen hebt bereikt, uitkijkend naar wat er voor je ligt. Wij hebben ervaren dat de eerste vijf jaar van ons huwelijk heel mooi, bijzonder, intens, uitdagend en soms ook heel moeilijk en verdrietig zijn geweest. 5 jaar geleden stonden we tegenover elkaar en spraken we onze trouwbeloftes uit. Die beloftes naar elkaar waren oprecht, vol liefde en verwachting voor onze toekomst samen. Ik kende Jafeth, vergeleken met nu, nog helemaal niet zo goed als ik toen dacht. Je hebt allebei hele andere gewoontes, normen en waarden. Je hebt andere idealen en dromen. En dat komt dan ineens samen. Dat heeft zeker in het begin van ons huwelijk weleens voor wat strubbelingen gezorgd. Samen leren hoe je met conflicten omgaat, samen vakantie vieren, samen thuis zijn, samen relaties met anderen onderhouden etc. Maar oh, wat is het het waard geweest om samen voor te knokken, om samen te zoeken naar ONS.

Voor ons is juist dat liefde. Elkaar in alles zoeken en vinden, elkaar spiegelen en bemoedigen. Ook en juist in momenten die niet gemakkelijk zijn.

Elkaar dan opnieuw trouw beloven tijdens ons feestje – met de eerste 5 jaar huwelijk achter ons, wat was dat intens. En zo mooi! Alle woorden hadden zoveel meer betekenis en liefde. We hebben elkaar nog beter uit kunnen leggen waarom we van elkaar houden en voor elkaar kiezen. Maar we hebben elkaar ook om vergeving gevraagd voor de dingen waarin we tekort zijn geschoten naar elkaar. En we hebben opnieuw uitgesproken dat God ons middelpunt is en dat we alles van Hem willen verwachten en Hem in ieder facet van ons huwelijk nodig hebben. En wat was het mooi om weer dezelfde mensen om ons heen te hebben als 5 jaar geleden. Familie en vrienden zijn van onschatbare waarde in ons leven. We wilden hen ook zo graag bedanken voor hun liefde en betrokkenheid in ons leven.

Wij blijven de liefde vieren. Op de dag dat Jafeth me ten huwelijk vroeg, op onze trouwdag, onze verjaardagen, de datum waarop onze bedrijven zijn ontstaan. En we willen jullie uitdagen om hier samen ook over na te denken.

Aan de slag!

Oké, de praktische uitwerking ligt eigenlijk helemaal in jullie handen. Het enige wat ik kan zeggen, is: vier de momenten die je kunt vieren. Sta stil bij de bijzondere gebeurtenissen en neem tijd om ervan te genieten en samen weer vooruit te kijken. Vieren kan iedereen op een geheel eigen wijze invullen. Ga samen uit eten, picnicken, koop een cadeautje voor elkaar, geef een feestje voor de daggasten van je bruiloft of breng samen een avondje door op de bank achter jullie plakboeken. De vorm waarin je iets viert, is per stel verschillend en is eigenlijk niet het belangrijkste – dát je iets viert, dat is belangrijk!

Foto’s door Merel Smit – Cheersmedia 

 

Deel deze overdenking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap