Dankbaar zijn in verdrukking – waarom zou ik?

05

feb

Sanne van Heukelum

Dankbaar voor verdrukking zijn? Dat klinkt niet logisch. Tenminste, niet in mijn leven. Ik probeer in moeilijke tijden dankbaar te zijn voor wat er wel goed gaat, maar ik ben niet dankbaar voor de moeilijkheden zelf. Toch is de psalmist van vandaag blij ermee, want het leerde hem Gods regels die goed voor hem waren.

Daar zat hij dan, op de trap. Hij had iets stouts gedaan en was boos geworden toen zijn ouders hem daarop aanspraken. Daarom moest hij nu even op de trap, om na te denken over wat hij had gedaan en te beseffen dat dit niet goed was. Het was niet dat zijn ouders niet meer van hem hielden, nadat hij dat had gedaan, maar dat ze hem een les wilden leren.

Zo voelt de schrijver van Psalm 119 zich ook:

Het is goed voor mij dat ik verdrukt ben geweest, opdat ik uw verordeningen zou leren.
(vers 71)

Zo. Dat is een inzicht van deze schrijver. Er zijn aanwijzingen dat deze psalm is geschreven na de ballingschap in Babylonië, waarbij men als gevangene mee was genomen naar een ander land, weg van dierbaren (Studiebijbel Zij Lacht). Het wordt duidelijk dat deze ballingschap als straf is, omdat het volk van Israël zich steeds weer afkeerde van God. Maar ook als deze psalm gaat over andere verdrukking, verandert de boodschap niet: de dichter van Psalm 119 heeft ontdekt dat het hem goed heeft gedaan. In een paar verzen eerder geeft hij al aan dat hij ervan geleerd heeft:

Voordat ik verdrukt werd, dwaalde ik af, maar nu neem ik uw woord in acht.
(vers 67)

Blijkbaar gebeurt er iets in verdrukking. Wanneer het moeilijk wordt, word je teruggebracht naar de basis. Het gaat niet meer om alle aardse dingen, maar je zoekt hoop en hulp. De psalmist ontdekte dat God goed is en goed doet (vers 68). Hij is betrouwbaar en goedertieren. Iemand waarop je altijd terug kan vallen. De hele psalm bezingt hoe goed Gods wetten zijn. Misschien krijg je wel de kriebels van het woord ‘wet’. Sommigen zullen opstandig worden, want niemand vertelt hen wat te doen. Anderen zullen het Nieuwe Testament erbij halen, en uitleggen dat we ons niet meer aan de wet hoeven te houden, want Jezus is voor ons gestorven. Zeker waar.

Maar dat maakt de boodschap van Psalm 119 niet minder waar: je wordt gelukkiger als je je aan de Thora houdt. De regels van God zijn er om allereerst God de eer te geven die Hij verdient, maar daarnaast zijn er ook veel regels die gewoon heel goed zijn voor jou. Die je een gezonder, beter mens maken. Dat willen we toch allemaal?

Kun jij terugkijken naar een periode waarin je het moeilijk had en nu inzien dat je er beter van geworden bent? Kan je net als de dichter van Psalm 119 blij zijn dat je verdrukt bent?
Dat vind ik voor mezelf best lastig, en getuigt van veel geloof. Toch ben ik wel blij dat mijn ouders mij als kind terecht hebben gewezen en ik ook tijd op de trap heb doorgebracht. De minuten stil zitten, leerden mij inzicht in mijn eigen gedrag en brachten mij de stilte en rust om daarna ‘sorry’ te zeggen. Hopelijk herken je dit. En deze ‘trap’-momenten, van verplicht stilzitten en rust, herken ik wel in mijn leven. En daar ben ik dankbaar voor.

Aan de slag

Neem een moment om God te danken voor Zijn werk in jouw leven.

Deel deze overdenking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap