Dankbaar het nieuwe jaar in. Bid je mee?

01

jan

Mandy

2022. Het begin van een nieuw jaar. Je hebt vast allerlei verwachtingen. Misschien hoop je ergens op. Ben je juist ergens bang voor. Een nieuw jaar kan zoveel gevoelens oproepen. Een frisse start! Dit wil ik allemaal doen! En dat is mooi. Met intentie het jaar beginnen, I’m here for it. Maar op deze eerste dag van het jaar wil ik ergens anders mee beginnen. Met een gebed, dankbaar.

In plaats van vooruit te kijken, kijken we vandaag omhoog. Naar onze Vader in de hemel, die het allemaal overziet. Die ons op dit punt bracht, weer een jaar verder. Die ons helpt in het stellen van doelen, maar ook gewoon als we de dag (laat staan een jaar!) niet eens kunnen overzien.

En daarom, een gebed. Om mee te beginnen. Dankbaar. Bid je mee?

Vader in de hemel, ónze Vader, dichterbij dan wie of wat ook. Dichterbij dan onze eigen adem of gedachten. Dichterbij dan alles wat ons definieert.

Aan het begin van dit jaar komen we bij U, om dankbaar 2021 af te sluiten en 2022 te starten. We danken U dat U er was, het afgelopen jaar. Dat het jaar voorbij is, de moeilijke momenten achter ons. U hebt ons erdoorheen geholpen, gedragen, misschien wel geloodst. We hebben hoge pieken en diepe dalen gehad. En we zijn dankbaar dat we nu aan de andere kant staan.

Het nieuwe jaar kan zoveel gevoelens oproepen, van hoop tot vrees en alles ertussenin. In dit alles – wilt U er zijn? In onze zorgen, angsten of ronduit ellende. En in onze blijdschap en overwinningen. In onze zoektocht en onze vondsten.

We zijn dankbaar dat we hier staan. Dat U ons weer een dag gegeven heeft. Want op 1 januari overzien we het jaar voor ons en achter ons, maar ten diepste draait het hierom: U geeft ons ieder moment. Met elke ademhaling ademen we Uw genade in en weten we dat we voor de volgende afhankelijk zijn van U. In alles wat ons bezighoudt, draait het om niets anders dan onze afhankelijkheid van U. 

Mogen we ons dat meer beseffen dit jaar, Heer? In onze zorgen voor morgen, volgende maand en eind van het jaar. In onze dagelijkse gang. Ieder moment is door U gegeven en heeft de eeuwigheid in zich, omdat U ons erin ontmoet. Wanneer we het vuilnis buiten zetten of boodschappen doen. Wanneer we kinderen op bed leggen of koffie drinken. Diep verdriet ervaren of intense vreugde. Leer ons stilstaan en beseffen dat, zelfs als we niet méér hadden dan dit ene (misschien nietszeggende) moment, het goed genoeg is – omdat U er bent. 

En vanuit die basis mogen we het jaar ingaan. Afhankelijk en dankbaar. Dat U ons iedere ademhaling geeft. Mogen we verder kijken dan die ene ademhaling terwijl we weten dat we het zelf niet in de hand hebben. Weten dat wanneer het erop aankomt Ú alles is wat we (nodig) hebben.

Ga zo met ons mee, Vader, dit volgende moment én nieuwe jaar in.

Om Jezus’ wil, 

Amen.

Ik wens je een mooi jaar toe! 

Deel deze overdenking

  1. Elise schreef:

    Wauw, super mooi! Dit zou een goede start van élke dag zijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap