Dagelijkse momentjes met God, hoe dan?

08

aug

Renske Hoste

Ik heb de beste beste vriendin ever. Maakt me niet uit wat je te zeggen hebt over de jouwe, die van mij is toch echt de leukste ;-). Ik heb haar leren kennen in de trein (verhaal voor een andere keer) en ken haar inmiddels zo’n drie jaar. Eén van de dingen die ik zo leuk aan haar vind, is dat ze op haar eigen gekke manier door het leven rolt. Ze maakt nieuwe vrienden, probeert van alles en nog wat, gaat door ups en downs… maar: grotendeels zonder mij.

Zij woont ver weg, ik woon ver weg. We hebben het allebei erg druk met studie en werk, en zijn te blut om even snel op bezoek te gaan. Talloze redenen waarom we niet vaker bij elkaar langs kunnen komen. Dat betekent dat we zo af en toe bellen of dat we voornamelijk communiceren via spraakberichtjes. Dan hoor ik stukjes en beetjes van het laatste nieuws: “Oh ja, ik heb geprobeerd m’n haar te verven. En ik heb geëvangeliseerd toen ik laatst op een feestje was. En ik ga deze vakantie liften!” Ik vind het zo ontzettend leuk om dat soort dingen te horen! Er zijn veel dingen waar ik over door zou willen vragen, maar dat lukt lang niet altijd. Het is zoveel beter om ze van haar zelf te horen, dat ik het liefst altijd bij haar op de koffie zou zitten.

Valt je de vergelijking al op? Bij mij kwam het laatst pas binnen. Zoals ik sporadisch contact heb met mijn beste vriendin, zo heb ik (te) vaak ook sporadisch contact met mijn beste Vriend. En dat terwijl Hij altijd voor me klaar staat! Zoals ik zo graag meer van haar verhalen zou willen horen, zo verlangt Hij naar al jouw verhalen, je struggles, je ups en je downs. Dit is geen enkelzijdig praten met de lucht, dit is spreken met een echte levende Persoon. Geen monoloog, maar dialoog: Hij met jou en jij met Hem. Hij geniet van de manier waarop jij door het leven rolt en zou daar graag een groter deel van willen uitmaken. Toen ik me dat realiseerde, ben ik op zoek gegaan naar manieren om God zoveel mogelijk bewust bij m’n leven te betrekken. Sommige dingen deed ik al, sommige dingen ben ik net begonnen. Wat ik al heb gemerkt, is dat het je leven gegarandeerd mooier maakt!

Wat past het beste bij jou?

1. Het pijltjesplan

Teken een pijltje op je nagel, pols of andere plek die je vaak ziet zonder er bewust bij na te denken. Zodra je het dan voorbij ziet flitsen, kan je een (heel) klein moment nemen om iets te delen met God. Een genietmomentje, een indruk, een zorg, wat er op dat moment maar op je hart ligt. Het gaat niet om urenlange gebeden of ingewikkelde woordkunsten. Het gaat om waar je op dat moment mee bezig bent. Je hoeft voor dit pijltjesplan geen uren achter elkaar te focussen op God, juist de kleine momenten van bewustzijn van JHWH (Ik ben erbij!) tellen.

2. Houd een dagboek bij

‘Lief dagboek, …’ Herkenbaar? Maak er een gewoonte van om elke avond een stukje te schrijven. Zelf schrijf ik vaak over mijn dag, over dingen en dingetjes die ik van God heb mogen zien. Als ik ergens tegenaan ben gelopen, schrijf ik daar ook over. Het is goed om dingen van je af te kunnen schrijven, helemaal als je dat op deze manier richting God doet, bijvoorbeeld in briefvorm. Wat helemaal tof is, is dat je na verloop van tijd terug kan lezen. Het is heel bemoedigend om te zien op welke manier God met je bezig is en je legt daarnaast mogelijk verbanden die je anders niet had ontdekt. Ook heel fijn voor gebedspunten, beelden, mogelijke blogonderwerpen ^^, quotes, creatieve uitspattingen, noem maar op! En meteen een goed excuus om een notitieboek te kopen, toch? 😉

3. Telefoontijd

“I want to reach for God the way I reach for my phone. When I’m bored, when I’m uncomfortable, when I need answers or entertainment, when I’m lonely and need someone to talk to.”
– Cory Ashbury

Oef, die was raak bij mij. Tijd om hier eens op te gaan letten! Hoe zit dit bij jou?

4. Absolutely everything

“That’s why I urge you to pray for absolutely everything, ranging from small to large. Include everything as you embrace this God-life, and you’ll get God’s everything.”
(Markus 11:23, The Message-vertaling)

Ik lees graag uit de Message-vertaling, een vrije (Engelstalige) vertaling van de Bijbel in spreektaal. Sommige bekende passages komen hierdoor in een verrassend licht te staan! Zoals deze tekst uit Markus. ‘Absolutely everything’, dat is nogal wat! Het is het proberen echter meer dan waard. Bedenk eens hoeveel dingen God in je leven zou kunnen veranderen als je ze bij Hem zou brengen… Precies. Begin klein. Probeer eens tien minuten lang je dagelijkse dingen te doen met deze tekst in gedachten. Wat kom je tegen? Probeer vervolgens een half uur, een uur, een halve dag, etcetera. Wat verandert er als je dit vaker gaat doen?

Om af te sluiten, ga ik maar meteen beginnen met dit laatste punt: ik bid, lieve lezeres, dat je geraakt mag worden. Dat je gemotiveerd mag worden om God te zoeken in alles wat je doet. Dat je Hem mag vinden én terug mag vinden in je leven, elke dag opnieuw. Ik bid dat Hij zo je leven nog veel en veel mooier mag maken. Wees gezegend 🙂 In Jezus’ naam, amen.

Aan de slag!

Welke van deze tips spreekt jou het meest aan?

Ga bij jezelf na: Wat is het eerstvolgende wat ik kan doen om God meer bij mijn leven te betrekken? Wat houdt me tegen? Bid hiervoor.
Kies jouw favoriete manier en ga aan de slag! Succes!

PS. Sorry wat ik zei over je beste vriendin. Die van jou is vast ook heel leuk 😉

Deel deze overdenking

  1. Kim schreef:

    ^^ dankjewel Renske, voor deze mooie reminder!! :’) En praktische en handige tips 😀 en je mooie gebed aan het eind :’) Liefs & Gods zegen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap