Dagelijks je kruis op je nemen – wat mag geloven jou kosten?

17

sep

Irene Poot

Geloven in en leven met God kan zoveel mooie dingen met zich meebrengen. Vrede, geluk, doelgerichtheid, steun en ga zo maar door. Dat betekent helaas niet dat het altijd makkelijk zal zijn om te geloven en je toch dagelijks je kruis op je moet nemen. Geloven kan je ook best wat kosten…

Jezus is er eerlijk over. Hem volgen is niet zo maar iets. God zal altijd bij je zijn en Hij zal je kracht en wijsheid geven, maar het vraagt ook iets van jezelf; je moet dagelijks je kruis op je nemen.

Hij zei tegen allen: ‘Als iemand achter Mij wil komen, moet hij zichzelf verloochenen, zijn kruis dagelijks opnemen en Mij volgen.
– Lukas 9:23 (HSV)

Als je God echt wil volgen, zul je jezelf moeten verloochenen en dagelijks je kruis op je nemen. Dit betekent dat je jezelf helemaal moet overgeven aan God, telkens weer. Niet proberen om je vast te blijven houden aan alles wat deze wereld te bieden heeft, maar je hulp zoeken in God. Dingen en mensen loslaten die niet passen bij wat God voor jou voor ogen heeft.

Wat kan geloven je kosten?

Tegenwoordig ligt de focus in de maatschappij vaak op andere dingen dan op God. Zaken zoals macht, je eigen voorspoed nastreven en kortetermijngeluk worden steeds belangrijker. Dit betekent helaas wel dat geloven en God volgen daar vaak tegenin gaan. Jezus noemt dit ook tijdens een ontmoeting met een rijke jongeman.

En zie, er kwam iemand naar Hem toe en die zei tegen Hem: Goede Meester, wat voor goeds moet ik doen om het eeuwige leven te hebben? (…) Jezus zei tegen hem: ‘Als u volmaakt wilt zijn, ga dan heen, verkoop wat u hebt, en geef het aan de armen, en u zult een schat hebben in de hemel; en kom dan en volg Mij.’ Toen de jongeman dit woord gehoord had, ging hij bedroefd weg, want hij had veel bezittingen.
– Mattheüs 19: 16, 21-22 (HSV)

En al wie huizen of broers of zusters of vader of moeder of vrouw of kinderen of akkers zal verlaten hebben omwille van Mijn Naam, die zal honderdvoudig ontvangen en het eeuwige leven beërven.”  
– Mattheüs 19:29 (HSV)

Jezus zegt het al. Als je Hem wil volgen kan het soms veel kosten: geld, bezittingen, familie. En dat niet alleen. Zo was ik vroeger altijd bang dat mensen mij niet meer leuk zouden vinden als ze wisten dat ik gelovig was. Ik zou dan mijn imago kwijtraken. Of als je echt gehoorzaam wil zijn aan God zul je soms ook uit je comfortzone moeten stappen. Of die veilige baan waar je veel verdient, moeten opgeven, als dit je van God afhoudt.

Het is dus niet zomaar iets wat je doet…

Hoe kan je jouw kruis op je nemen?

Dit klinkt allemaal misschien heel erg confronterend. Want hoe neem je nou je kruis op je? En moet je nou echt zoveel dingen opgeven als je gelooft?

Allereerst geloof ik dat als je steeds meer en meer met God gaat leven, het niet voelt alsof je heel veel dingen moet opgeven. Dit komt doordat je zelf gaat beseffen dat niet alles wat deze wereld te bieden heeft, ook is wat goed is voor jou. Je zult dus minder behoefte krijgen aan bepaalde dingen, waardoor het niet zal voelen dat je dit hoeft op te geven.

Daarnaast zijn er soms wel dingen of mensen die pijn doen als je die kwijtraakt. Daarom is dit ook niet iets wat je alleen moet doen. Vraag God om jou kracht te geven om dagelijks je kruis op je te nemen. Bid of de Heilige Geest jou elke dag weer wil leiden om God te volgen. En zoek ook andere christenen op die jou in jouw reis kunnen bijstaan.

Jezus heeft Zijn kruis voor jou op Zich genomen. Neem jij jouw kruis op je voor Hem?

Aan de slag!

Maak een lijst met alle dingen die jij belangrijk vindt in jouw leven. Denk aan een goede baan, leuke vrienden, comfort, familie, reizen, enzovoorts.

Welke van deze dingen zou jij kunnen loslaten als dat nodig is voor God? Wat mag God jou kosten?

Deel deze overdenking

  1. Susan schreef:

    Hallo Irene,Ik heb ooit iemand los moeten laten, die niet paste hoe God wil dat wij leven.. Deze persoon heeft het mij niet makkelijk gemaakt, bleef aandringen, het was een hele strijd, Maar God heeft mij van deze persoon bevrijd..Daarna kwam er weer iemand weer met de zelfde , idieen weer op mijn pad. Uiteindelijk heeft God mij ook van deze persoon bevrijd. Dus de kruis dragen, en doen wat God van je verlangt, Is niet altijd makkelijk, maar je kiest voor God te gehoorzamen.. Dat het beste war er is Lieve Groetjes Susan.

  2. Jaleesa schreef:

    Deze overdenking was diep en goed om over na te denken. Aan dingen vast houden, die je nergens brengen en alleen maar harm doet. Ik sta echt op een punt in mijn leven, waar ik ready ben om alles op te geven, mijn kruis oppakken, mijn vader volgen en te sterven aan mijn vlees! Amen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap