Code oranje – storm in je leven

06

feb

Belinda Bos

‘Alarm! Code oranje! Vandaag windkracht 11, blijf binnen indien mogelijk en pas op voor onverwachts afbrekende takken. De storm komt met hevige hagelbuien en kan hierdoor files veroorzaken.’ In de herfst en de winter horen we dit weerbericht in Nederland regelmatig. We zorgen dat we niet teveel de straat opkomen en verstoppen ons het liefst binnen, indien mogelijk met een warme kop thee. Maar soms stormt het in ons leven: windkracht 11 op de schaal van Beaufort en ook dan gebeuren er onverwachte dingen, al zullen het geen afbrekende takken zijn. Het liefst verstoppen wij ons met onze kop thee totdat de storm is gaan liggen en alles opgelost is. Maar ook dat is niet altijd mogelijk. In de Bijbel lezen we ook over storm en wat Jezus doet.

Soms lijkt het alsof het allemaal misgaat: misschien op je werk, binnen je familie, op school. Je bent het overzicht even (of al langer) kwijt. Het is storm. Code oranje. Elke onverwachts afbrekende tak of ander onverwachts moment brengt je tot de vraag: hoe breng ik de storm tot rust? Het water staat je aan de lippen. Zo ook bij de discipelen.

Wat er gebeurde

Op een keer stapte Jezus met de leerlingen in een boot en zei: ‘Laten we naar de overkant van het meer varen.” Ze voeren weg en Jezus viel in slaap. Het begon te stormen op het meer. De boot liep vol water en ze kwamen in gevaar. De leerlingen gingen naar Jezus toe en maakten Hem wakker. Ze riepen: ‘Meester, Meester, we zinken!’ Hij werd wakker en sprak streng tegen de wind en de golven. En het water en de wind werden rustig en het werd stil. Toen zei Jezus tegen hen: ‘Waar was jullie geloof?’ En ze waren bang en vol ontzag voor Hem. En ze zeiden verbaasd tegen elkaar: ‘Wie is Hij toch?’ Zelfs aan de wind en het water geeft Hij bevelen en ze gehoorzamen Hem!’ (Lukas 8:22-25, BasisBijbel)

Wat de discipelen doen

In het begin zijn de discipelen vol vertrouwen meegegaan op de boot. Zouden er al donkere wolken aan de hemel gestaan hebben toen ze vertrokken? Geen idee. Maar de storm breekt los. Het moet oprecht hevig zijn geweest, aan de paniek van de discipelen te merken. Ze staan zelfs op zinken! Het water staat ze aan de lippen. Dus gaan de discipelen naar Jezus toe, die nog rustig slaapt. Ze spreken hun angst uit om te zinken.

Wat Jezus doet

Jezus lag gewoon rustig te slapen toen alles gebeurde. Voor Hem was er niets aan de hand. Maar zodra de discipelen Hem om hulp vragen wordt Hij wakker en helpt hen. Met kalmte. Juist zijn kalmte heeft de discipelen misschien wel rustig gekregen. Jezus brengt de storm tot bedaren. Daarna vraagt Hij aan de discipelen waar hun vertrouwen in Hem gebleven is. De verbazing daarna van de discipelen, als ze zien dat zélfs de wind en het water naar Hem luisteren. Zouden ze zich niet heel klein en dom gevoeld hebben? Zoiets als wanneer je je ergens heel erg druk over maakt, maar je na afloop denkt: waarom eigenlijk? Het viel toch eigenlijk best wel mee?

Wat wij ervan kunnen leren

De storm is hevig. De discipelen worden bang en Jezus lijkt niets te doen. Maar zodra de discipelen Hem om hulp vragen, helpt Hij hen ook! Zelfs de zee en het water luisteren naar zijn grote Naam. Dus wat wij ervan kunnen leren:

1. Vraag Hem om hulp. Wacht niet af tot Hij het initiatief neemt, maar vraag Hem! Hij zal je helpen.
2. Onze angst is misschien niet altijd terecht. Misschien lijkt het water aan je lippen te staan, maar is dat ook echt zo? Kijk naar de discipelen. Ze zijn heel bang voor het hoge water, maar met de hulp van Jezus komt het goed. Was hun angst terecht?
3. Vertrouw op zijn kalmte. Hij kan alles aan, want zelfs de zee en het water gehoorzamen Hem. Hij kan elke storm, ook in jouw leven, tot bedaren brengen. Zo wordt jouw code oranje weer code groen.

Aan de slag!

In dit mooie liedje van Rend Collective (My Lighthouse) komt dit thema heel mooi terug. Het beschrijft hoe Hij de rust en de kalmte in onze storm op zee is. Hij is onze ‘lighthouse’, oftewel: onze lichtgevende vuurtoren, die we altijd kunnen vinden, hoe hevig de storm in ons leven ook is. Dus is het onrustig in je leven en wil je je het liefst verschuilen tot de storm bedaard is? Zoek dé Lighthouse. Vraag Hem om hulp, Hij zal je rust brengen.

Vind hier het hele nummer:

In my wrestling and in my doubts
In my failures You won’t walk out
Your great love will lead me through
You are the peace in my troubled sea
You are the peace in my troubled sea

I won’t fear what tomorrow brings
With each morning I’ll rise and sing
My God’s love will lead me through
You are the peace in my troubled sea
You are the peace in my troubled sea

Deel deze overdenking

 1. Inge schreef:

  Prachtige overdenking, met handige tips.
  Aan het nummer heb ik prachtige herinneringen van de vakantie.
  en dat er dan nog zo’n mooie en diepe betekenis achter is, is nog geweldiger.

 2. carola schreef:

  Mooi Belinda! Dank je wel!
  Wij zingen dit lied bij ons in de kerk geregeld in het Nederlands. ” U bent de rust als het stormt op zee” ?
  En idd stormen in ons leven, we kennen ze allemaal wel. Ik hoorde eens in een preek, hoe het ook stormt, met Jezus in je boot kom je altijd op de plek waar je zijn moet. Ik vond dat zo’n geweldige bemoediging! (Zelfs als het niet is op de manier zoals wij het zelf voor ogen hebben)
  Hij is onze rust in de storm, en onze Hoop dat we goed aan de overkant komen. ?
  Lieve groetjes Carola

 3. Kim schreef:

  Bedankt voor deze prachtig bemoedigende woorden, lieve Belinda! :’) ? Deze boodschap had ik juist zo nodig ? Dankjewel ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap