Christelijke spreuken deel 1: ‘Naast God heb je niemand anders nodig’

29

jul

Mandy

Sommige zinnen krijgen een eigen leven in het christelijke wereldje. ‘God geeft je nooit meer dan je aankunt.’ ‘Naast God heb je niemand anders nodig.’ Het worden ware christelijke spreuken die we naar hartenlust delen. Van tijdlijn tot badkamermeubel en van toiletmuur tot koelkastdeur; we geven ze een centrale plek in ons alledaagse leven. Maar wat als het goedbedoelde delen en herinneren meer kwaad doet dan, jawel, goed? Omdat dit soort christelijke spreuken eigenlijk verder van de Bijbel blijken te staan dan we altijd dachten?

En de Heer God zei: “Het is niet goed dat de mens alleen is. Ik zal iemand maken die bij hem past en die hem kan helpen.”
– Genesis 2:18 (BasisBijbel)

Lees jij wel eens iets waardoor een bijbelvers of – tekst op een totaal andere manier binnenkomt? Alsof je 180 graden draait. Dat had ik pas met deze tekst. Ik las het boek ‘Liefdeologie’ van John Mark Comer, wat trouwens écht een aanrader is. Hij benoemde het volgende (in mijn eigen woorden): ‘Sommige mensen stellen dat ze niemand anders nodig hebben dan God, maar dat is helemaal niet hoe Hij het bedoeld heeft. Adam hád God en God zag dat het niet genoeg was. We hebben andere mensen nodig.’

God, als een relatie in Zichzelf, heeft het zo gemaakt dat we aan Hem alleen niet genoeg hebben.

Ik had echt een aha-moment toen ik dat besefte.

Christelijke spreuken die een eigen leven beginnen te leiden

Soms heb ik wel eens een hersenkronkel, mede mogelijk gemaakt door bovenstaande christelijke spreuken. Ik lees iets meerdere keren en begin het voor waar aan te nemen, zonder te beseffen dat dat niet per se in de Bijbel staat. Die mooi vormgegeven tekst op Instagram? Ik deel ‘m. Ik hang ‘m aan de koelkast. En ik zie hetzelfde om me heen gebeuren. De tekst begint een eigen leven te leiden, véél verder dan deze eigenlijk zou moeten gaan. Als zoveel mensen christelijke spreuken delen, dan moet ze wel waar zijn, toch?

Totdat iemand een stapje terug zet en je doet beseffen: ‘Hé wacht, dit klopt helemaal niet!’ Zo ook met ‘naast God heb je niemand anders nodig.’ Een prachtig gegeven natuurlijk. Als je dit kunt zeggen ben je toch wel het ultieme voorbeeld van christen, of niet? Tenminste, dat is wat ik me inbeeldde. Totdat John Mark me uit deze droom hielp.

Want wat hij zegt is waar. Ik kan er niets anders van maken. God zegt het Zélf. “Het is niet goed dat de mens alleen is.” Als we iets anders beweren, gaan we compleet in tegen hoe God het heeft bedacht en gemaakt.

Christelijke spreuken geven ons een goed gevoel, maar zijn ze wáár?

Voelen we ons goed als we dit kunnen beweren? Ja. Want zeg je daarmee niet dat je God op de allerhoogste plek in je leven zet? Nummer 1 is voor Hem, 100%.

Ja. Amen. Die eerste plek is voor Hem gereserveerd.

Maar, waar zijn dan nummer 2, 3 en 4?

God de hoogste plaats geven kan en mag niet synoniem zijn voor anderen aan de kant schuiven. En dat is wel een beetje waar we met dit soort christelijke spreuken op kunnen doelen.

Hoe kan het dat we soms zo ver afdrijven van wat de Bijbel zegt? Je hoeft vers 18 maar te lezen en de uitspraak wordt compleet onderuit gehaald. Maar echt, meer uitleg hebben we eigenlijk niet nodig.

Ik geloof dat de bedoeling goed is. Die was er bij mij in ieder geval wel. Maar wat we niet zeggen of tekort door de bocht stellen heeft effect op ons denken én onze daden. Bovendien vormt het ons beeld van God én dat van de ander.

Aan de slag!

Dus, wat moeten we ermee? We toetsen wat we voorbij zien komen. We nemen niet één op één over wat anderen zeggen, maar leggen het naast het Woord van God. En mochten we onverhoopt toch iets meenemen wat niet helemaal klopt? Dan laten we ons onderwijzen. Hebben we een open houding voor andere ideeën en durven we van gedachten te veranderen.

Morgen duiken we in die andere van de christelijke spreuken: ‘God geeft je nooit meer dan je aankunt.’

Deel deze overdenking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap