Christelijke roestbehandeling – over de leugens in onze gedachten

18

dec

Lydia Hiemstra

Al voordat we in januari thuis kwamen van onze reis door Europa hadden we alweer een nieuw project klaar staan: een classic Mini. Hij lag helemaal uit elkaar en aan ons de taak om hem te schuren, een paar kleine dingen te lassen en dan te spuiten, aldus de vorige eigenaar. Helaas zoals met elk project, liepen we ook hier tegen problemen aan. Er was veel meer roest, lagen verf en plamuur dan we hadden gedacht. Tijdens één van de vele momenten schuren dacht ik: hebben wij als christenen soms ook geen christelijke roestbehandeling nodig?

Wat is roest?

Auto’s zijn gemaakt van staal en de grootste vijand is roest. Roest krijg je als ijzer met water in aanraking komt en dan reageert met zuurstof. Het oxideert en breekt als het ware af. Het vervelende is ook: doordat roest weer meer water en zuurstof doorlaat, roest een klein stukje steeds verder door. Dat kan zelfs zo erg zijn dat er gaten in het plaatwerk komen. Het is eigenlijk een soort kanker bij auto’s, als je het niet aanpakt verspreidt het zich in een razend tempo.

Leugens in onze gedachten

Zelf ben ik erg gevoelig voor negatieve gedachten en zie ik dat als roest in mijn leven. Als ik een tegenslag heb, kan ik mezelf wel voor mijn hoofd slaan en als ik met mensen spreek die aan het roddelen, mopperen of zeuren zijn, kan ik daar al snel in mee gaan. En als het eenmaal in mijn hoofd zit, krijg ik het er niet meer uit. Het verspreidt zich door heel mijn lichaam en soms word ik er nog fysiek moe van ook! Herkenbaar?

Net als roest kunnen negatieve gedachten en leugens zich verspreiden als roest over ons leven. Het zorgt er soms zelfs voor dat je naar onwaarheden gaat leven en het kan heel je leven beïnvloeden. Een voorbeeld: stel je voor dat je worstelt met overgewicht. Je probeert elke keer af te vallen, maar het lukt niet. Je kunt gaan denken: ‘Ik kan het toch niet’, ‘Ik ben niet mooi en zal het ook niet worden’ of ‘Dat kledingstuk staat mij toch niet, want ik ben te dik’. Het zijn dan eerst nog gedachtes, maar uiteindelijk worden het ook acties. Je wordt onzeker over je uiterlijk, over hoe je loopt, over wat je draagt en over hoe mensen over je zullen denken. Onzekerheid zorgt er dan misschien voor dat je fouten gaat maken op je werk, waardoor je nog onzekerder wordt en het je hele leven gaat beheersen.

Een christelijke roestbehandeling

Voor de classic Mini hebben we een bepaald goedje dat we op lichte roest kunnen smeren en waar de roest als het ware door oplost. Na een aantal keer smeren en schuren is de roest weg! Maar hoe komen we nu van onze geestelijke roest af, van de leugens die zich nestelen in onze gedachtes? Welke christelijke roestbehandeling bestaat daar voor?

De wapens waarmee wij ten strijde trekken dienen niet ons eigen belang, maar zijn er om met hun kracht bolwerken te slechten voor God. We halen spitsvondigheden neer en iedere verschansing die wordt opgetrokken tegen de kennis van God, we maken iedere gedachte krijgsgevangene om haar aan Christus te onderwerpen.
– 2 Korintiërs 10: 4-5 (NBV)

Er zijn bolwerken, spitsvondigheden en verschansingen die we moeten neerhalen. Dit zijn allemaal gedachten, meningen of redeneringen die door de duivel ingefluisterd worden en recht tegenover de waarheid van God staan. Om deze gedachten neer te halen, hebben we wapens nodig, een christelijke roestbehandeling. Het grootste wapen tegen de leugens van de duivel is Gods Woord. De Here Jezus werd verzocht door de duivel en hield stand door de leugens van de satan te toetsen aan het woord van God. Onze christelijke roestbehandeling bestaat dus uit de waarheid van God tot ons nemen, maar hoe doe je dat nu?

En nu praktisch

Hoe maak je de christelijke roestbehandeling nu praktisch? Ik denk dat het heel belangrijk is om niet te veel met de wereldse dingen bezig te zijn, maar je te laten voeden met Gods woord en Gods waarheid. Je moet je niet aanpassen aan de wereld en je negatief laten beïnvloeden door de reclamewereld, social media, door de vrienden die je hebt of door de films die je kijkt. Je moet niet mee gaan in de onwaarheden die de wereld je vertelt, want de duivel probeert je van God af te trekken en je te vervreemden van de waarheden die in de bijbel staan. Maak al die leugens en negatieve gedachtes krijgsgevangene. Stop ze in de gevangenis en zorg ervoor dat ze je acties niet beïnvloeden. We moeten ons niet aanpassen aan de wereld, maar gericht blijven op het leven met God. En God spreekt in zijn Woord prachtige dingen over je uit:

Je bent een kind van God (Johannes 1:12) en Hij heeft je uniek en prachtig gemaakt (Psalm 139:13,14). Hij kent je (Psalm 139:6), Hij geeft je wat je nodig hebt (Mattheüs 6:31-33) en Hij houdt net zoveel van jou als van zijn Zoon (Johannes 17:23b). God heeft jou uitgekozen (2 Thessalonicenzen 13b). Hij wil heel graag bij je zijn (Johannes 14:2,3) en Zijn liefde zal je nooit verlaten! (Romeinen 8:38-39, HSV)

Je kunt je natuurlijk nog op veel meer manieren laten voeden met Gods Woord. Dat kan bijvoorbeeld door christelijke boeken te lezen, door christelijke muziek te luisteren of met christelijke vrienden op te trekken. Misschien klinkt dit wel heel ‘heilig’ en ‘christelijk’, maar ik denk dat het heel belangrijk is om te beseffen dat je niet bij deze wereld hoort, maar dat je bij God hoort.

Heilige Geest

Zonder de Heilige Geest kunnen we wel heel erg hard proberen om alle negatieve gedachten uit ons hoofd te bannen, maar dat gaat niet lukken. De Heilige Geest zal je helpen om leugens op te sporen in je hoofd, Hij zal ervoor zorgen dat je je bijbelteksten herinnert op het goede moment en Hij zal samen met je strijden om de roest in jouw hoofd te bestrijden.

Aan de slag!

Misschien vind jij het ook moeilijk om om te gaan met negatieve gedachten. Mij helpt het om liederen te luisteren/te zingen over de waarheid die God over ons uitspreekt.  
Luister dit lied van Lauren Daigle en bid mee:

God, ik vind het soms zo moeilijk om de strijd aan te gaan met mijn gedachtes. Ik geloof in wat U over mij zegt. Heilige Geest, wilt U mij herinneren aan de woorden die ik lees in de bijbel om zo mijn denken te vernieuwen, elke dag weer.

Deel deze overdenking

  1. Scullion schreef:

    Zo waar en wat prachtig gebed aan het einde. With blessings, Julie -Anne.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap