Christelijke prioriteiten stellen: de top drie!

10

aug

Lydia Hiemstra

Op het moment van schrijven heb ik twee banen, twee paarden te rijden, schrijf ik een nieuwsbrief voor de kerk en schrijf ik voor Zij Lacht. Maar… ik was ook nog bezig met het opzetten van een nieuwe website voor dronevideografie. Toen ik daar wat aanvragen voor kreeg, greep het me opeens naar de keel. Heb ik het niet veel te druk? Waar is God in al mijn drukte en waar liggen mijn (christelijke) prioriteiten? En nog een betere vraag: hoe ga ik dit nu veranderen?

Zoek eerst God!

Zoek liever eerst het koninkrijk van God en zijn gerechtigheid, dan zullen al die andere dingen je erbij gegeven worden. Maak je dus geen zorgen voor de dag van morgen, want de dag van morgen zorgt wel voor zichzelf. Elke dag heeft genoeg aan zijn eigen last.
– Mattheüs 6: 33-34 (NBV)

Als je zulke vragen hebt, grijp dan als eerste naar Gods Woord. Hij zal je antwoord geven. Bij mij kwam als eerste de tekst uit Mattheüs naar voren. ‘Zoek eerst God en dan zal het andere je gegeven worden. Maak je niet zo druk!’ Oh, wat was dat fijn, maar ook confronterend om te horen. Want hoe vaak gaat dat toch anders? Hoe vaak niet sta ik op, eet ik snel iets, ga ik naar mijn werk, kom ik thuis, ga ik snel koken, nog even paardrijden en na het douchen uitgeput naar bed? Ja, bijna elke dag dus! En daar gaat het fout, want ik zoek niet het Koninkrijk van God of zijn wil voor mijn leven, ik probeer  alles op eigen kracht te doen. Tijd om christelijke prioriteiten te stellen! Ik probeer dit nu als mijn top drie te houden:

1. God

We weten allemaal wel dat God onze eerste christelijke prioriteit hoort te zijn in ons leven, maar in de praktijk is dat soms lastig. Hoe zet je God nu op de eerste plaats? Ik denk dat het allereerst belangrijk is dat je met Hem de dag begint. Ook Jezus ging regelmatig naar een eenzame plek om te bidden. Neem dus zelf ook de tijd om met Hem te praten, om zijn Woord te lezen en om te vragen wat zijn wil is voor jou die dag. Doe dat juist als je het heel erg druk hebt, geef Hem ook in je drukte de eerste plaats. De duivel lacht namelijk in zijn vuistje als wij met een volle agenda zitten en geen tijd of energie meer over hebben voor God. Dat is precies wat hij wil: je zó afleiden dat je te druk bent voor God.

Let dus goed op welke weg u bewandelt, gedraag u niet als dwazen maar als verstandige mensen. Gebruik uw dagen goed, want we leven in een slechte tijd. Wees niet onverstandig, maar probeer te begrijpen wat de Heer wil.
– Efeziërs 5:15-17 (NBV)

Maar laat het dan niet bij dat ene moment aan het begin van de dag. Probeer bij elke beslissing die je maakt, moeilijk of makkelijk, God te betrekken. Een biddende houding zorgt ervoor dat alles in een ander perspectief komt en je je minder zorgen maakt over de dingen die komen. Je doet het niet meer uit eigen kracht, maar God zelf helpt je bij je dagelijkse werk.

Christelijke prioriteiten stellen en daarbij God op de eerste plaats zetten vraagt ook om flexibiliteit. God kan namelijk je plannen ‘in de war schoppen’. Heel praktisch kan dat betekenen dat God iets van je vraagt wat misschien niet zo goed uitkomt vandaag. Dan is het belangrijk: leef je voor God en wil je doen wat Hij van je vraagt? Of doe je liever wat je zelf wilt en wat je al gepland had staan?

2. Jij en je gezin

Als tweede christelijke prioriteit is het essentieel om te zorgen voor jezelf en je gezin. In 1 Korintiërs 6:19-20 (NBV) staat:
Of weet u niet dat uw lichaam een tempel is van de heilige Geest, die in u woont en die u ontvangen hebt van God, en weet u niet dat u niet van uzelf bent? U bent gekocht en betaald, dus bewijs God eer met uw lichaam.

In dit gedeelte spreekt Paulus tot de gemeente in Korinthe, die zich in een stad bevond waar ontucht en hoererij de normaalste zaak van de wereld was. Paulus wijst de gemeente erop dat je lichaam niet alleen van jezelf is, maar ook van God. Hij woont zelfs in je met zijn Geest! Juist daarom moet je je lichaam niet bezoedelen met vieze dingen, maar God juist eer bewijzen met je lichaam door er goed voor te zorgen. Zorg dus voor genoeg beweging, een gezond en gevarieerd eetpatroon, genoeg nachtrust en bezoedel je lichaam niet. Als jij gezond bent en goed in je vel zit, kun je daarnaast ook goed voor je gezin zorgen en je werk goed uitvoeren.

Wie niet voor de eigen familie zorgt, zelfs niet voor huisgenoten, heeft het geloof verloochend en is slechter dan een ongelovige.
– 1 Timoteüs 5:8 (NBV)

Je moet als christen niet alleen zorgen voor je eigen lichaam, maar ook voor je familie. Maar…dat kan alleen als je ze ook ziet! Ik zie vaak dat ouders zo druk zijn met hun werk dat ze weinig tijd doorbrengen met hun kinderen of met elkaar. Heel jammer, want zorgen voor je familie is natuurlijk ook tijd vrij maken voor je familie! Maak er een christelijke prioriteit van, boven je werk of andere bezigheden. Dat hoeft natuurlijk niet heel moeilijk te zijn, het kan al in de kleine dingen. Je kinderen een boekje voorlezen voordat ze gaan slapen, ze te laten vertellen wat er op school is gebeurd, met je partner een date-avond houden en eens echt goed praten: dingen die heel makkelijk en klein zijn, maar een grote impact hebben op je gezin.
Hoe tof is het als je, doordat je tijd doorbrengt met God en daarnaast met je gezin, ze iets kunt laten zien van wat een persoonlijke relatie met God inhoudt!

Vaders, maak uw kinderen niet verbitterd, maar vorm en vermaan hen bij het opvoeden zoals de Heer dat wil.
– Efeziërs 6:4 (NBV)

Je persoonlijke relatie met God en een biddende houding kan een voorbeeld zijn voor je kinderen, maar ook door je manier van opvoeden kan je je kinderen iets van hun liefdevolle Vader laten zien. Door tijd samen door te brengen en ze steeds meer te laten zien wat God van hen vraagt, kom je niet alleen dichter tot elkaar, maar ook dichter tot God!

3. Je werk/de kerk/hobby’s/…

Je werk, je hobby’s en zelfs het werk dat je doet in de kerk kan al je tijd opslokken. Als dit structureel voorkomt en het je qualitytime met God en je gezin wegneemt, is het tijd om weer naar je christelijke prioriteiten te kijken. Kijk maar naar de geschiedenis van Marta en Maria. Jezus is op bezoek en Marta is bezig met het werk en het dienen in huis. Maria zit aan Jezus’ voeten.
Als Marta daarover klaagt tegenover Jezus zegt Hij: Marta, Marta, je bent zo bezorgd en je maakt je veel te druk. Er is maar één ding noodzakelijk. Maria heeft het beste deel gekozen, en dat zal haar niet worden ontnomen.
– Lucas 10: 41-42 (NBV)
Je werk kan heel belangrijk zijn, maar blijf je christelijke prioriteiten goed stellen: zet God op nummer één!

Aan de slag!

Is deze overdenking herkenbaar voor jou? Misschien heb jij het dan ook wel erg druk en verschuiven stiekem je prioriteiten. Het is zo goed om je van tijd tot tijd af te vragen wat nu voor jou het belangrijkste is. Denk erover na waar jouw prioriteiten liggen en bid tot de Heilige Geest of hij je wil helpen om je oog steeds op God te richten.

Deel deze overdenking

  1. Kim schreef:

    Zoveel dank lieve zuster Lydia 🙏❤️ Dit is precies wat ik nodig had. God is goed. :”) 🙏❤️

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap