Check-up: hoe staat het met je geloofsleven?

06

jul

Marije Brandwijk

Terwijl ik dit schrijf, is het bijna weer de dag dat ik belijdenis deed. Dat ik ‘ja’ zei tegen God, mijn leven aan Hem gaf. Elk jaar is dat een moment van reflectie en dankbaarheid dat de Heilige Geest ervoor zorgde dat mijn hart die keuze wilde maken. Ik zie het geloof echt als iets wat ik mocht ontvangen van God, want uit mijzelf had ik die keuze nooit gemaakt (Efeze 2:8). Ik ben dankbaar dat ik in vrijheid mijn geloof mag belijden, waar zoveel mensen ter wereld dat niet kunnen. Misschien herken je dit ook, als je misschien zelf herdenkt dat je belijdenis deed of je liet dopen. Dit jaar voelde het voor mij meer alsof God vroeg: ‘Hoe staat het met je geloof?’ Het was tijd voor een check-up, om eens kritisch naar mijn geloofsleven te kijken. Hoe staat het met jouw geloof? Is het ook tijd voor een check-up?

‘Waarom geloof je eigenlijk?’

Een poos geleden vroeg een collega mij: ‘Waarom geloof je eigenlijk?’ Waar dit een geweldige opening had kunnen zijn om over mijn geloof te vertellen, merkte ik dat ik het lastig vond om deze vraag te beantwoorden, omdat ik simpelweg voor mezelf deze vraag al heel lang niet meer beantwoord had. Het kan soms goed zijn om weer even terug te gaan naar de basis, naar het ‘waarom’ van je geloof, als het soms moeilijk is en je vol vragen zit. Het is belangrijk om ook je eigen geloof scherp te houden, dat je geloof niet lauw wordt. Zeker als voor je gevoel momenteel je geloofsleven in een dal zit.

Hoe is het met je geloofsleven momenteel?

Je geloofsleven is een ruim begrip, daar komt een heleboel bij kijken. Het is ook naar mijn mening iets wat schommelt. Hoe je je geloof momenteel ervaart kan zo verschillen met een tijd terug. Er kan natuurlijk ook veel gebeuren in een korte tijd. Het ene moment heb je veel toewijding, lees je met veel vreugde de Bijbel. Het andere moment ben je al blij als je één bijbeltekst hebt gelezen.

Als ik voor mijzelf spreek, heb ik de afgelopen tijd mijn geloofsleven een beetje laten sudderen, ik had het veel te druk met allerlei dingen die geregeld moesten worden. Herkenbaar misschien wel? Het is vaak lastiger om de Bijbel te openen, dan om op Pinterest je droomhuis bij elkaar te zoeken. Dit laten sudderen, zorgde er ook voor dat ik mij heel gestrest voelde, niet goed mijn rust kon vinden en slecht sliep. Zodra ik er echt weer voor koos om bewust momenten te delen met God, in zijn aanwezigheid te zijn, merkte ik past hoe nodig het voor mijn geloofsleven was dat ik dat bleef doen.

Hoe staat het met je vertrouwen in God?

Misschien zong je het ook wel als kind: “‘k Stel mijn vertrouwen, op de Heer mijn God. Want in zijn hand ligt heel mijn levenslot.” Ik verlang er wel eens naar terug om het zó te zingen als ik toen deed toen ik 7 jaar oud was. Met zoveel overtuiging en geloof, een echt vertrouwen dat Hij alles in zijn hand heeft. Want als een situatie lastig is of uitzichtloos lijkt, is dat soms knap lastig: een vast vertrouwen hebben in God. Hoe staat het momenteel met je vertrouwen in God?

Denk er eens over na, heeft God jouw vertrouwen ooit beschaamd? Dat Hij zijn beloften niet nakwam, of je alleen liet? Als ik de Bijbel lees, dan zie ik een God die nooit verandert (Numeri 23:19), die ons wil helpen in moeilijke tijden. Ik hoop dat je net als David mag zeggen: Ik vertrouw op God, ik vrees niet; wat zou de mens mij kunnen doen? (Psalm 56:12, HSV)

Zoek je wel genoeg rust op om Gods stem te horen?

Toen ik een paar dagen in een klooster verbleef, ontdekte ik dat rust en stilte belangrijk zijn voor het geloofsleven. Daar hadden de kerkdiensten de hoogste prioriteit, alle andere activiteiten van de dag werden om de kerkdiensten heen gepland. Hoe anders is dat bij ons vaak, we houden helemaal geen tijd meer over om rust te vinden, sterker nog, het krijgt bij ons misschien het laatste gaatje in onze agenda. In de rust en stilte die we nodig hebben kunnen we God soms sterk ervaren. Daarom is het belangrijk om ook die rust op te zoeken.

Én, hoe staat het met je geloofsleven? Is het zoals je verlangt, of zou je het graag anders zien? Besef dat God de Vader graag een relatie met jou wil, Hij heeft voor jou gekozen. Hij wil ook jouw geloofsleven verdiepen waar dat nodig is!

Aan de slag!

 1. Denk eens na over de vraag: ‘Waarom geloof ik eigenlijk?’ Zet het op papier; als het lastig is heb je iets om terug te lezen.
 2. Plan deze week eens een moment in je agenda waarin je de tijd neemt om aandacht te geven aan je geloofsleven.

Deel deze overdenking

 1. Martine schreef:

  Dankjewel voor deze eye-opener!!!

 2. Tineke schreef:

  Ik geloof omdat ik weet dat de beginletters in de Bijbel beginnen,”God schiep de Hemel en de Aarde”,door Hem leven wij,Hij is het die naar ons omziet.
  God is het die jou en mij Geschapen heeft.Hij alleen!!
  Hij is die in de harten van mensen kan werken,in het geborgene!
  Abba Vader

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap