Boos op God: waarom Job het beter doet dan ik

07

nov

Eline

Ik ben al zes weken niet naar de kerk geweest. Ik bid alleen als ik heb gekookt voor mijn huisgenoten, want dan moet het. Er was niets wat ik liever deed dan zingen voor God, maar nu word ik bijna agressief als ik aanbiddingsmuziek hoor. Mijn Bijbel ligt al die tijd onaangeraakt in de kast. Ik wil best wel zingen, ik wil best wel bidden en ik wil best wel lezen in mijn Bijbel, maar het lukt gewoon niet. De enige keer dat ik naar de kerk ben geweest, ben ik na tien minuten huilend weggelopen. Ik ben boos op mezelf omdat ik boos ben op God.

Ik heb al eerder geschreven over mijn ziek-zijn. Ik dacht dat ik het wel had geaccepteerd ondertussen, maar het blijkt ingewikkelder te zijn. Lang verhaal kort, ik vind het heel moeilijk dat God mij niet geneest. Ik begrijp niet waarom de Enige die weet hoe erg ik lijd, de Enige die het op kan lossen, het niet doet. En daarom ben ik boos. Maar ik voel me ook schuldig, want rationeel gezien weet ik dat God mij nooit in de steek laat, en ik weet dat God ongelooflijk veel voor mij doet en voor mij zorgt.
Mijn vrienden vertelden me over Job. Een man in het Oude Testament, die letterlijk alles verloor in het leven. Zonder dat hij iets fout had gedaan.

Verlies

Job had een goed leven, een mooi gezin met tien kinderen en een heleboel vee. Tot Satan zei dat Job alleen zo’n goede dienaar was, omdat hij rijk was. God ontkende en Satan kreeg zijn toestemming Job te testen. Job verloor in één klap al zijn vee en al zijn kinderen. Zelfs in deze verschrikkelijke tijd deed Job niets tegen God. Hij zondigde niet en nam God niets kwaad. Job was niet boos op God.

Satan zag dit ook en verzon snel een andere rede waarom Job een goede dienaar bleef, dit keer schoof Satan het op de gezondheid van Job. En dus werd Job ontzettend ziek. De vrouw van Job begreep niet hoe hij nog bij God wilde blijven als hem zo veel onrecht werd aangedaan. Toch was Job niet boos op God en bleef trouw, zondigde niet en zei geen slechte dingen over God.

“Maar hij zei tegen haar: “Je praat als een dwaas. Zouden we de goede dingen van God wel aannemen, maar de slechte dingen niet?” Hiermee zei Job niets verkeerds over God.”
(Job 2: 10, BasisBijbel)

Toen Jobs vrienden kwamen schrokken ze van hoe erg hij eraan toe was. Samen waren ze een week lang stil.

Boos

Na deze stille week wordt het uiteindelijk ook Job te veel. Hij roept uit naar God, hij kan niet meer. Waarom doet God hem dit aan? Waarom is hij ooit geboren en niet gestorven? Als hij dood zou zijn had hij rust gehad en had hij deze vreselijke tijd niet mee hoeven maken.

“Waarom geeft God het leven aan mensen die zoveel ellende moeten meemaken? Waarom geeft Hij het leven aan mensen die zoveel verdriet te wachten staat?”
(Job 3: 20, BasisBijbel)

Vrienden

De eerste vriend van Job, Elifaz, meent dat Job dit wel verdiend zal hebben. Jobs tweede vriend, Bildad, sluit zich hierbij aan. Als je niets verkeerd doet, heb je niets te vrezen, als je gestraft wordt, is dat omdat je iets fout hebt gedaan. Sofar, Jobs derde vriend, doet er nog een schepje bovenop. Ook hij gelooft niet dat Job onschuldig is, en hij gelooft zelfs dat het nog veel erger had gekund.

Job reageert met sarcasme: “Gelukkig zijn jullie de wijsheid zelve, aan jullie verklaring had ik nog nooit gedacht!”

Dit is best herkenbaar. Ook ik merk dat mijn vrienden soms adviezen hebben die wel heel open deuren in trappen. Dingen die ik al lang overwogen heb, maar die simpelweg niet de oplossing zijn. Dit is enorm frustrerend!

“Als je de Almachtige God weer gaat dienen, zal alles weer goed komen. Zorg dat je geen verkeerde dingen meer doet!”
(Job 22: 23, BasisBijbel)

Alsof dit alles nog niet genoeg is, neemt nu een jonkie het woord. Hij erkent dat hij jong is, maar meent het toch beter te weten dan Job en zijn vrienden. Een enorm monoloog van verwijt is wat volgt. God is groter dan de mens, Hij zal een reden hebben waarom Hij dit laat gebeuren. Als Job beter had geluisterd, had hij het antwoord van God al lang gehoord. Hij maakt dit alles vast mee om iets te leren, om niet alleen in slechte tijden God te zoeken, maar ook in goede tijden Hem te eren.

God

Hoe boos en teleurgesteld Job ook is, hij houdt vast aan één belofte; Gods rechtvaardigheid. Hoeveel het ook lijkt alsof God hem in de steek heeft gelaten, hoeveel Job ook lijdt. Job blijft God tot verantwoording roepen, hij geeft niet op tot hij antwoord krijgt.

Eindelijk geeft God antwoord. Job raasde tekeer tegen God, dus God raast als een storm terug.

“En de Heer antwoordde Job vanuit een storm. Hij zei:‘Wie is het die mijn besluit bedekt onder woorden vol onverstand? Sta op, Job, wapen je; ik zal je ondervragen, zeg mij wat je weet.”
(Job 38: 1-3, NBV)

God geeft groots antwoord, maar het is niet het antwoord dat Job had verwacht. Hij is er stil van. God is groter dan de mens, Gods plannen zijn groter dan wij kunnen begrijpen. Helaas is de onwetendheid iets waar we mee moeten leven.

Job erkent dat hij God eigenlijk helemaal niet zo goed kent, en troost zich eindelijk met de feiten:
“Ik weet dat niets buiten uw macht ligt en geen enkel plan voor u onuitvoerbaar is. Wie was ik dat ik, door mijn onverstand, uw besluit wilde toedekken?”
(Job 42: 2-3, NBV)

Job noemde zijn vrienden wel betweters, maar zelf was hij dat ook. Hij meende dat hij gelijk had over zijn lot, dat het niet zou moeten gebeuren. Nu komt hij daarop terug. Het is niet aan hem te beslissen wat hem toekomt, God is de enige die zulke beslissingen maakt.

Lang en gelukkig

Uiteindelijk leefde Job nog lang en gelukkig, niet langer boos om wat hem overkwam.
Ik ben nog niet zo ver. Waar Job tegen God kon zeggen wat hij voelde, kan ik dat nog niet. Ik werk eraan, en ik weet dat God geduldig is en op mij wacht. Als een vader die wacht tot zijn peuter klaar is met haar woedeaanval. Ik weet dat er grote plannen voor mij zijn en ik weet dat God bij me is, ook in mijn boosheid en teleurstelling. Ook al voelt dat even niet zo.

Aan de slag!

Als je boos bent op God, mag je dat accepteren. Gods plannen zijn niet altijd duidelijk, en soms lijkt het alsof God helemaal niet reageert op je vragen. Het is niet erg om in die situaties teleurgesteld te zijn. Zolang je maar met God blijft communiceren. Laat Hem weten waarom je boos bent, waar zit de pijn?

Luister naar God of this city van Chris Tomlin. Herinner jezelf aan Gods grootheid, zoals God bij Job deed. God heeft de regie over jouw leven, over jouw stad, over het donker en het licht.

Deel deze overdenking

 1. Regina schreef:

  Wow wat een enorm getuigenis. Jij moet wel heel veel van jou Vader houden.
  Dank je wel.
  Woorden heb ik niet voor je. Blijf kijken naar Hem waar je hulp vandaan komt.
  Hij is er voor je altijd

 2. Renee schreef:

  Lieve Eline,

  De Heer zegene jou en Hij behoede jou, Hij doet Zijn aanschijn over je lichten, zal je genadig zijn en wil je vrede geven!

  Hou vol, Hij laat niet los💕

 3. Lisanne schreef:

  Ken je het lied ‘Blessings’ van Laura Story? Aan te bevelen als je lijdt.

  Verder: herkenbaar!

  Hartelijke groetjes, Lisanne

 4. Hennie Bakker schreef:

  Lieve Eline, wat moedig dat je dit met zoveel vrouwen deelt. Geen opgesmokt verhaal. Maar puur en eerlijk. Ik wil je graag bemoedigen. Weet dat God ons wil gebruiken in welke situatie we ook zitten. Hoe moeilijk we het ook hebben. Hij zal het laten mee werken ten goede. Deze uitspraak neemt jouw pijn en moeite niet weg. Maar ik hoop dat je mag gaan ervaren dat je met jouw situatie ook anderen tot zegen kan zijn. Zoals je hier Open en bloot eerlijk verteld. Vrouwen die deze situatie herkennen zullen je alleen daarom al dankbaar zijn. Ik moet denken aan die man in de bijbel met een doorn in het vlees. Ik vergeet altijd hoe hij heet. Maar God nam het niet weg. Het herinnerde deze man steeds opnieuw hoe veel hij God nodig had. God kom hem op deze manier gebruiken in Zijn plan. Ik bid je toe dat jouw moeite dragelijk zal zijn. En dat God je juist door deze moeite heen zal gebruiken voir Zijn machtige plan

 5. Nelly schreef:

  Lieve Eline, wat moedig van jou om dit met ons te delen. Soms snap ik ook niet waarom ik zoveel pijn en verdriet mee moet maken, je voelt je daarin soms erg alleen.
  Ik ben momenteel het boekje VOL BLIJDSCHAP VERTROUWEN Van Joyce Meyer aan het lezen. Heel mooi en duidelijk.

  Gods liefde kracht en zegen.
  Liefs Nelly

 6. Kim schreef:

  Lieve Eline,
  Ontzettend veel dank voor het delen van jouw moedige verhaal. Het zal niet makkelijk zijn. Ook ik heb iemand in mijn familie die hiermee leeft en ik zie wat een strijd het is… Moeilijk is het zeker, maar blijf altijd vertrouwen in jouw Hemelse Vader. Zowel in tijden van teleurstelling, verdriet, blijdschap & boosheid. Ookal voelt het soms niet zo, Hij is almachtig, Hij heeft alles in Zijn hand en Hij heeft beloofd “Zie, ik maak alles nieuw”, straks in dat hemelse Koninkrijk waar geen enkel spoor van ziekte meer is en alleen maar gezondheid zal bloeien. Maar ik geloof dat jij hier op aarde een zegen mag zijn en Zijn helpende hand mag zijn naar een ieder om jou heen die in een soortgelijke situatie zit. Je bent een grote zegen in jouw opleiding en straks in jouw werk. Een begripvol hart is daarin goud waard. Houd moed, lieve Eline! En dank voor dit delen! Ik bid je Gods blijvende vreugde toe in jouw hart, dat Hij jou constante, onophoudelijke vreugde (rust) mag zijn in deze donkere wereld. En dat je altijd mag weten “Mijn plan met [jou] staat vast, spreekt de Heer. Ik heb [jouw] geluk voor ogen, niet [jouw] ongeluk. Ik zal je een hoopvolle toekomst geven.” – Jeremia 29:11 :’)

 7. Leanne schreef:

  Lieve Eline
  Heel erg bedankt dat je dit gedeeld hebt aan de hand van het verhaal van Job, dit is een enorme steun voor me!
  Ik bid dat God je Zijn liefde zal laten zien ondanks de moeilijkheden die er zijn.
  “In de grootste smarten blijven onze harten in de Heer’ gerust” ps.33:10 berijmd

 8. Anna schreef:

  Lieve Eline,
  wat zou ik nu graag even naast je willen zitten en je een knuffel geven!

 9. Arenda schreef:

  Lieve Eline,

  Je draagt Jezus licht uit in je getuigenis.
  Hij die alles maar dan ook ALLES doormaakte bij het sterven aan het kruis.
  Houd vol…en eens zal die dag komen dat er geen ziekte, pijn, honger en verdriet zal zijn. Maranatha kom spoedig!

 10. Linda schreef:

  Zo herkenbaar!
  Heel erg bedankt voor het open delen hiervan. Respect!

 11. Sophie schreef:

  Lieve Eline..
  ik wil je heel erg bedanken voor je eerlijke en open getuigenis… Wat een moeilijke tijd moet dit voor je zijn…

  Ik moest wel toegeven, dat ik ook erg veel van je getuigenis herkende!!

  Dankjewel dat je dit wilde delen..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap