Bijzondere Bijbelverhalen: Maria’s vertrouwen in Gods plan

04

jul

Mandy

Als je al jaren naar de kerk gaat, klinken de meest bekende verhalen uit de Bijbel vaak logisch. Je weet precies wat er gaat gebeuren, welke keuzes iemand maakt en wat de gevolgen daarvan zijn. Maar dat neemt soms ook weg van het bijzondere dat er eigenlijk plaatsvindt. Daarom duiken we de komende twee dagen in twee bekende verhalen, zodat we ons extra kunnen verwonderen over wat God doet.

Vandaag lezen we over Maria, de moeder van Jezus. En om te beginnen wil ik dat je je dit even voorstelt:

Ergens deze week, aan het einde van een lange dag, hang je op de bank. De bel gaat. Je staat met een zucht op en loopt naar de deur. Terwijl je de deur opent, word je bijna verblindt door een licht. Je wendt je hoofd wat af, probeert scherp te stellen en dan zie je ‘m staan. ‘Wat is dat?’, vraag je je enigszins bang af. 

En de engel zei tegen haar: Wees niet bevreesd, Maria, want u hebt genade gevonden bij God. En zie, u zult zwanger worden en een Zoon baren en u zult Hem de Naam Jezus geven. Hij zal groot zijn en de Zoon van de Allerhoogste genoemd worden, en God, de Heere, zal Hem de troon van Zijn vader David geven, en Hij zal over het huis van Jakob Koning zijn tot in eeuwigheid en aan Zijn Koninkrijk zal geen einde komen.
– Lukas 1:30-33 (HSV)

Maria, een tienermeisje met een rotsvast vertrouwen

Toen de engel Maria bezocht was ze waarschijnlijk een meisje van rond de vijftien jaar. Stel je even voor dat dit jou als tienermeisje overkomt. Wat is het antwoord van Maria?

Maria zei: Zie, de dienares van de Heere, laat met mij geschieden overeenkomstig uw woord. En de engel ging van haar weg.
– Lukas 1:38 (HSV)

Maria is ongetrouwd. Het is echt ongehoord in de tijd van de Bijbel om dan zwanger te raken. Het is niet alleen een schande voor haarzelf, maar ook haar verloofde Jozef, die daarop het recht heeft om de verloving te verbreken. En de vooruitzichten voor alleenstaande moeders waren niet bepaald goed. 

Maria trekt Gods plan niet in twijfel

En tóch is vers 38 Maria’s antwoord. Er zijn zat mannen in de Bijbel die twijfelden wanneer God hen een opdracht of taak gaf. Mozes bedacht een mooi rijtje redenen waarom hij het volk niet kon bevrijden en Jona liep gewoon de tegenovergestelde richting van Ninevé uit. Maar Maria, dat meisje van vijftien jaar, niet. Geen spoortje twijfel. ‘Laat met mij geschieden.’

Met haar antwoord maakte zij het grootste verschil ooit. Zij werd de moeder van Jezus en Hij herstelde onze relatie met God. Maria maakte verschil, zelfs in jouw en mijn leven. Het laat zien dat God met íedere situatie iets groots kan doen als je durft te vertrouwen. 

Aan de slag!

Nu zal geen van ons gevraagd worden om de Zoon van God te baren. Maar zijn we, net als Maria, bereid om ‘ja’ te zeggen, zelfs als de situatie onmogelijk of gek lijkt? Als het niet past binnen de normen van de maatschappij? Heb jij je wel eens in zo’n situatie bevonden? Deel je verhaal, als je wilt, in de reacties. Laten we elkaar bemoedigen!

Deel deze overdenking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap