Bijbelse lessen over het lijden – dag 2: wees eerlijk!

08

okt

Mandy

Als ik aan lijden in de Bijbel denk, denk ik in eerste instantie aan het bijbelboek Job. De ‘Aan de slag!’ eindigde gisteren met hartverscheurend eerlijk zijn en als iemand dat was, dan was het Job wel. Vandaag kijken we hoe je dat precies doet.

Lees de volgende woorden en laat ze op je inwerken. Stel je voor dat Job dit met een van pijn en boosheid vertrokken gezicht zegt. Hij gooit de woorden eruit, met speeksel en al. Hij is diep en diep gekwetst om het lijden dat hij doormaakt en houdt zich niet in. En hij schreeuwt naar de hemel.

Wat is de sterveling dat U hem groot maakt,
en dat U Uw hart op hem richt?
Dat U hem elke morgen opzoekt,
dat U hem elk ogenblik beproeft?
Hoelang duurt het voordat Uw blik zich van mij afwendt,
voordat U mij de rust gunt om mijn speeksel door te slikken?
Heb ik gezondigd? Wat moet ik voor U doen,
Bewaker van de mens?
Waarom hebt U mij als doelwit voor U gezet,
zodat ik mezelf tot een last ben?
– Job 7:17-20 (HSV)

Hij laat mij niet toe om op adem te komen,
maar Hij verzadigt mij met bitterheden.
– Job 9:18 (HSV)

Mijn ziel walgt van mijn leven;              
ik laat mijn klacht de vrije loop;
ik spreek in de bitterheid van mijn ziel.
– Job 10:1 (HSV)

Vanuit de stad kermen mensen,
en de ziel van de dodelijk gewonden schreeuwt het uit;
toch beschikt God niets ongerijmds.
– Job 24:12 (HSV)

Ik roep tot U, maar U antwoordt mij niet;
ik sta daar, maar U let niet op mij.
U bent veranderd in een wreedaard tegen mij;
met de macht van Uw hand hebt U Zich tegen mij gekeerd.
U heft mij op in de wind; U laat mij erop rijden,
en U laat mijn bestaan wegsmelten.
Want ik weet dat U mij naar de dood brengt,
en naar de verzamelplaats.
– Job 30:20-23 (HSV)

Jobs houding naar God – ongemakkelijk?

Job houdt niets achter. Hij is hartverscheurend eerlijk over zijn lijden en in plaats van zijn rug naar God toe te keuren eist hij dat God zich naar hém toe keert.

Misschien denk je: ‘Kán je dat wel zeggen? Mág je dat wel eisen? Ga je niet een beetje te ver, Job?’ Maar zegt het feit dat dit in de Bijbel staat niet al genoeg? En leert ons ongemak over Jobs woorden over zijn lijden niet dat we misschien weleens iets eerlijker mogen zijn?

Wat zou je God vandaag willen zeggen over jouw lijden, als je daarvoor de kans nam? Hoe eerlijk zou je willen zijn?

Aan de slag!

Als het op je gevoelens aankomt, is er niets off limits, dat laat Job zien. Je mag hartverscheurend eerlijk zijn. Soms weet je echter niet hoe je het onder woorden moet brengen. Gebruik vandaag de woorden van Job om je pijn bij God te leggen.

Deel deze overdenking

  1. Nel schreef:

    We denken vaak te menselijk van God, terwijl Hij allang weet wat er in mijn hart leeft en gedachten omgaan. We gaan zo vaak onze weg in plaats de toevlucht tot Hem te nemen. Terwijl Petrus 1 hoofdstuk 5 vers 7 ons er ook op wijzen hoe we met alles tot Hem mogen gaan, Het God voor de voeten gooien 9 Werpen ) Wij kijken zo menselijk tegen Hem op. Hij is onze Vader die graag ziet dat Zijn kind tot Hem komt. Wat een liefde.
    Dank Mandy voor de bemoediging.
    Een fijne dag en een goede voorbereiding voor morgen als we weer op mogen gaan naar Zijn huis.

    Nel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap