Bidden zoals Jezus ons leert

30

mei

Alies

‘’Gebed is de sleutel van de morgen en de grendel van de avond.’’ – Corrie ten Boom. We kunnen in contact komen met God op een aantal manieren. Best bijzonder hè, dat we zo’n toegankelijke God hebben? Hij is heilig, maar dat betekent niet dat Hij onbereikbaar is. Hij is maar één gebed bij ons vandaan (ook als Hij ver weg voelt!). We kunnen Bijbellezen, dan spreekt God tot ons. We kunnen zingen, om God te loven en te prijzen. En we kunnen bidden: praten met Hem.

Ik vind het best lastig om te bidden. Heel vaak gebeurt het spontaan en niet gepland. Als ik bijvoorbeeld in de natuur loop, of als het zonnetje schijnt, voel ik me soms volstromen met dankbaarheid. Dan welt er spontaan een gebed op. Dat gebeurt soms ook juist als ik pijn zie of voel. Het zijn gebeden van soms niet meer dan één zin. Of twee woorden: ‘Heer, help!’

Maar echt gepland bidden? ’s Morgens heb (of maak) ik vaak geen tijd. De wekker gaat en het leven begint te razen. Ik heb op de een of andere manier altijd haast in de ochtend. ’s Avonds ben ik te moe en val ik halverwege het bidden in slaap. Heel leuk, die quote van Corrie ten Boom, maar bij mij gaat het in de praktijk toch vaak anders. En dat terwijl praten met God zo belangrijk is.

In Lukas 6:12 vinden we de volgende tekst:

Op een keer ging Jezus naar de bergen om te bidden. De hele nacht lang bad Hij tot God.

We kunnen een hoop van Jezus leren als het gaat om bidden. In deze tekst lezen we dat Jezus naar de bergen ging om te bidden. Hij stapte even uit alle drukte en zocht een plek om alleen met God te zijn. Bovendien bleef Jezus de hele nacht lang bidden tot God. Dat is wel even wat anders dan een schietgebedje. Jezus nam de tijd en de ruimte (ondanks dat Hij het ook druk genoeg had met andere dingen). Bidden tot God mag natuurlijk spontaan en niet gepland zijn, toch is het ook goed om tijd opzij te zetten om dit te doen.

Als je een hele drukke dag hebt, is tijd met God of bidden misschien wel iets wat je van je lijstje schrapt. Onder het mom van: ‘Ik heb nu even geen tijd hoor, dat komt later wel. Of ik bid tussendoor wel even.’ Ik heb ooit de volgende uitspraak gehoord: ‘Geen tijd is geen prioriteit’. Hoe belangrijk is gebed? Hoe hoog staat dat op het prioriteitenlijstje?

Misschien wil je wel bidden, maar weet je gewoon niet zo goed hoe. Dat is helemaal niet gek. De discipelen van Jezus wisten het ook niet precies. Ze vroegen het aan Jezus en Hij gaf een heel fijn antwoord, een soort handleiding om te bidden. Lees maar mee in Lukas 11:1-3.

Op een keer was Jezus ergens aan het bidden. Toen Hij weer opstond, vroeg één van zijn leerlingen Hem: “Heer, leer ons bidden. Johannes leerde óók zijn leerlingen bidden.” Hij zei tegen hen: “Wanneer jullie bidden, zeg dan: Onze hemelse Vader, laten alle mensen diep ontzag voor U krijgen. Laat uw Koninkrijk komen. Laat op aarde worden gedaan wat Ú wil, net zoals in de hemel wordt gedaan wat U wil. Geef ons elke dag het eten dat we nodig hebben. Vergeef ons wat we verkeerd doen, zoals wij ook de mensen vergeven die verkeerd tegen óns doen. En stel ons niet op de proef, maar red ons van het kwaad.”

Jezus leert Zijn leerlingen het ‘Onze Vader’. Als je misschien niet zo goed weet wat je moet bidden, dan kun je altijd het gebed uitspreken wat Jezus aan Zijn leerlingen leerde. Ook mag je weten dat God je Vader wil zijn. Hij wil graag dat je met Hem praat, net zoals je ook met jouw aardse ouders praat. Je hoeft geen grote of mooie woorden te spreken. Vertel Hem maar gewoon wat je bezig houdt.

Aan de slag!
Ik wil je uitdagen om deze week een uur de tijd te nemen om te bidden. Je hoeft echt niet een uur non-stop te praten, stil zijn is ook oké. Maar neem gewoon echt de tijd. Prik een moment in je agenda, leg het vast en bid!


 

 

 

 

 

 

Dit weekend staan wij met een hele leuke stand op Opwekking! We zoeken echter nog vrijwilligers die ons een uurtje willen helpen door bij onze stand te staan als aanspreekpunt. Je ontvangt van ons alle informatie die je nodig hebt, dus no worries als je denkt dat je Zij Lacht nog niet (zo) goed kent. We zoeken nog hulp voor de volgende uren:

Zondag tussen:
12.00-13.00 uur (1 persoon)

Maandag tussen:
10.00-11.00 uur
11.00-12.00 uur
12.00-13.00 uur

Je zou ons enorm uit de brand helpen! Je kunt je opgeven door een mailtje te sturen naar liza@zijlacht.nl. Opgeven als duo mag ook! 

Deel deze overdenking

  1. Lea schreef:

    Bedankt voor deze zo belangrijke herinnering dat bidden goed is en het echt waardevol is om tijd voor te nemen. Geen tijd is geen prioriteit… Die neem.ik mee!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap