Bid jij al voor je vijanden?

07

dec

Irene Poot

De mensen die mij goed kennen, weten dat ik heel slecht tegen mijn verlies kan met spelletjes. Ik ben nog net niet iemand die het Monopoly-spelbord van tafel gooit, maar ik kan wel flink chagrijnig worden als ik verlies. Zeker als ik het hele spel vóór sta en dan opeens toch verlies. Mijn tegenstanders of zelfs vijanden hoeven dan geen vrolijk gesprek met mij meer te verwachten, nadat ze me verslagen hebben. Dit is niet de reactie die God van ons vraagt richting onze vijanden in het dagelijks leven. God vraagt ons namelijk te bidden voor je vijanden. Maar hoe doe je dat dan?

Bidden voor je vijanden

Tijdens de Bergrede geeft Jezus de mensen die naar hem komen luisteren onderwijs. Hij geeft hier wijze levenslessen en Hij gaat in op de Wet die alle Joden naleven. Eén van zijn lessen is het liefhebben, zegenen en bidden voor je vijanden.

U hebt gehoord dat er gezegd is: U moet uw naaste liefhebben en uw vijand moet u haten. Maar Ik zeg u: Heb uw vijanden lief; zegen hen die u vervloeken; doe goed aan hen die u haten; en bid voor hen die u beledigen en u vervolgen; zodat u kinderen zult zijn van uw Vader, Die in de hemelen is, want Hij laat Zijn zon opgaan over slechte en goede mensen, en laat het regenen over rechtvaardigen en onrechtvaardigen. Want als u hen liefhebt die u liefhebben, wat voor loon hebt u dan? Doen ook de tollenaars niet hetzelfde? En als u alleen uw broeders groet, wat doet u meer dan anderen? Doen ook de tollenaars niet zo? Weest u dan volmaakt, zoals uw Vader, Die in de hemelen is, volmaakt is.
– Mattheüs 5: 43-48 (HSV)

Jezus bidt voor zijn vijanden

Jezus zegt niet alleen dat we voor onze vijanden moeten bidden, Hij laat het ook zien. Eén van de laatste dingen die Jezus doet voordat Hij sterft aan het kruis, is bidden voor zijn vijanden.

En Jezus zei: Vader, vergeef het hun, want zij weten niet wat zij doen. En ze verdeelden Zijn kleren en wierpen het lot.
– Lukas 23: 33-34 (HSV)

Het Joodse volk heeft hem aangeklaagd, vernederd en ter dood veroordeeld. Maar wat doet Jezus als ze hem gekruisigd hebben? Hij vervloekt ze niet, maar Hij bidt juist voor hen. Wat bijzonder dat Jezus in zulke verschrikkelijke omstandigheden nog steeds de kracht heeft om zijn vijanden lief te hebben en voor hen te bidden. En Hij wil jou vragen hetzelfde te doen.

Wie zijn jouw vijanden?

De term ‘vijand’ klinkt natuurlijk best heftig en ik kan me voorstellen dat het niet altijd zo duidelijk is wat dat dan nu in onze tijd zou betekenen. Ik hoop dat er in jouw leven geen mensen zijn die je zulke verschrikkelijke dingen aandoen, zoals in Jezus’ geval. Maar misschien heb je nu al gelijk namen in je hoofd van mensen die als een vijand voor je zijn. Misschien mensen die jou pesten, misbruiken of slecht behandelen. Of misschien is het niet zo heel duidelijk voor je wie dan deze vijanden voor jou zouden zijn.

Zelf zie ik mijn vijanden als mensen die ik soms lastig vind om lief te hebben of niet altijd het beste gun. Dit kunnen mensen zijn bij wie ik het altijd lastig vind of alleen in een bepaalde situatie. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een vriendin met wie jouw persoonlijkheid botst, een ex, een collega die altijd al jouw ideeën afkraakt, een buurvrouw die heel arrogant of egoïstisch doet of een zus waar je jaloers op bent.

Vaak merk ik aan mezelf al of iemand voor mij een ‘vijand’ is, doordat ik een bepaalde weerzin ervaar als ik voor hen wil bidden. Dat wil ik helemaal niet voor hen bidden. En dat is dan juist voor mij het teken dat het goed is om het wel te doen!

Waarom zou je bidden voor je vijanden?

Bidden voor je vijanden is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Allemaal leuk en aardig, maar waarom zou je voor je vijanden bidden?

Allereerst natuurlijk omdat God het van ons vraagt. Hij vraagt ons naar zijn evenbeeld te leven en onze naasten lief te hebben. Dit betekent ook dat we dit doen in onze omgang met minder leuke mensen. Hij roept ons op om onze vijanden lief te hebben, te zegenen en voor hen te bidden.

Daarnaast kan het ook helend voor ons werken. Om voor je vijanden te kunnen bidden, heb je ze moeten kunnen vergeven. Het is namelijk extra moeilijk om voor mensen te bidden die je niet hebt vergeven. Als ik merk dat ik voor iemand kan bidden en hem of haar zelfs kan zegenen, dan is dat voor mij een teken dat ik weer stappen heb gezeten in het vergeven van hen. Voor hen bidden zal je nog meer helpen om hierin stappen te zetten.

Ook vernieuwt het bidden voor je vijanden jouw karakter en denken. Mensen om wie je geeft liefhebben, is een stuk makkelijker dan mensen die je niet mag liefhebben. Je moet er dus echt voor kiezen om je vijanden lief te hebben en voor hen te bidden. Door dit te doen, kan dit je manier van denken over je ‘vijanden’ veranderen en je ook helpen om met Gods ogen naar hen te gaan kijken. Zelf heb ik veel gebeden voor bepaalde ‘vijanden’ wat er voor zorgde dat ikzelf gemakkelijker met hen omging en ook meer de mooie dingen in hen ging zien. Dit zal natuurlijk niet voor al je ‘vijanden’ gelden, maar bij sommige zal het jou ook doen groeien als persoon.

Dus waar wacht je nog op? Ontdek vandaag nog wat bidden voor je vijanden voor jou en de mensen om je heen kan betekenen!

Aan de slag

  • Wie zijn voor jou ‘vijanden’, mensen die je moeilijk vindt om lief te hebben of die je niet echt mooie dingen toewenst?
  • Kies een ‘vijand’ uit en bid deze week voor hem of haar. Wat doet het met je?

Deel deze overdenking

  1. Jose schreef:

    Pittige opdracht van Jezus, maar merk in m’n eigen hart dat mijn blik richting mijn ‘vijanden’ milder wordt als ik het wel doe. Keuze echt met m’n hoofd maken steeds, dat vraagt wel wat. Dank voor je opbouwende stukje en dat ik lees dat ik niet de enige ben die dit wel wil doen maar het o zo lastig vindt…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap