Bid je Bijbel, leef elke dag – 5 stappen voor het bidden van bijbelteksten

12

mrt

Gastblogger

Bidden kan soms lastig zijn. Soms heb je letterlijk geen woorden voor je situatie, je gevoel en je gedachten. Hoe vind je woorden voor iets dat je niet eens naar jezelf uit kan spreken? We worden in de Bijbel regelmatig aangespoord om te bidden en te blijven bidden. Niet op eigen kracht of om onze eigen roem, maar in Jezus’ naam en door zijn Geest. Toch kan het lastig zijn om te bidden; vaak heb je gebed het hardst nodig als je er zelf eigenlijk even geen ‘zin’ in hebt. Dan kan het helpen om bijbelteksten over jezelf, of over anderen, uit te bidden. Je hoeft het namelijk niet zelf te doen en we hebben een prachtig boek vol woorden van kracht en Waarheid gekregen. Hier volgt een stappenplan, met een voorbeeld en tips bij het bidden van bijbelteksten. 

De Bijbel uitbidden, misschien is dit een nieuw concept voor jou. De Bijbel vraagt ons vaak om te bidden. Er zijn wel 60 bijbelteksten over gebed. Eén van deze teksten staat in 1 Johannes. 

“Wij kunnen ons vol vertrouwen tot God wenden, in de zekerheid dat hij naar ons luistert als we hem iets vragen dat in overeenstemming is met zijn wil. En omdat we weten dat hij naar ons luistert, wat we hem ook vragen, weten we ook dat we alles al hebben gekregen wat we hem gevraagd hebben.”
– 1 Johannes 5: 14-15 (NBV) 

Er staat namelijk in vers 14 dat we ontvangen, wanneer we vragen wat in overeenstemming is met Zijn wil. Bij het lezen van deze tekst vroeg ik me af hoe wij dan kunnen weten wat de wil van God is. Toen besefte ik welk boek ik voor me had. Het Woord van God zelf. Dat zou dan toch met Zijn wil in overeenstemming zijn, toch? Ik geloof dat we ons gebed nieuw leven in kunnen blazen door het bidden van bijbelteksten. In plaats van ‘lees de Bijbel, bid elke dag’ zeg ik:  

Bid de Bijbel, leef elke dag!’ 

Stap 1: Kies een tekst

Kies een tekst uit die je persoonlijk raakt, die je niet los kan of wil laten. Dit kan een heel hoofdstuk zijn, maar het is aan te raden om je te beperken tot maximaal vier verzen. Op deze manier wordt je gebed niet te lang en kan je het makkelijk uit je hoofd leren. Wanneer je de dag begint in meer haast, dan heb je al meteen een gebed voor de hand om te bidden. 

Stap 2: Stel jezelf de vraag wat deze tekst voor jou betekent

Sta stil bij de tekst. Waar heb je moeite mee? Waar ben je dankbaar voor? Hoe zie je de tekst terug in je leven? Waar verlang je naar bij het lezen van deze tekst? Wat wil je vragen? Denk hierover na. Je kan deze vragen ook uitschrijven of met iemand anders bespreken. 

Stap 3: Schrijf de tekst op

Bij het bidden van bijbelteksten kan het helpen om de tekst eerst op te schrijven. Pak je notitieboek erbij en schrijf op de linkerbladzijde de tekst over. Laat de rechterbladzijde leeg, hier komt straks jouw gebed. 

Stap 4: Schrijf het gebed op 

Schrijf je gebed op. Neem de kernwoorden en een aantal zinnen uit het bijbelstuk over, maar buig deze om in persoonlijke zinnen. In plaats van ‘zij’ gebruik je dus ‘mij’. Daarnaast kan je meer ruimte geven aan persoonlijke dingen, zoals het belijden van dingen die je lastig vindt en waar je God bij nodig hebt. Nodig zijn Geest uit om je te leiden in gebed en in je leven. 

Voorbeeld: 

Ook oudere vrouwen moeten zich ingetogen gedragen, ze mogen niet kwaadspreken of verslaafd zijn aan wijn. Ze moeten goede raad weten te geven, en de jonge vrouwen voorhouden dat ze hun man en kinderen moeten liefhebben, dat ze ingetogen, kuis, zorgzaam in het huishouden en vriendelijk moeten zijn, en dat ze het gezag van hun man moeten erkennen. Dan wordt het woord van God in ere gehouden.
– Titus 2: 3-5 (NBV) 

Gebed:

Vader, maak mij tot een vrouw die een voorbeeld mag zijn voor andere jongere vrouwen. Vergeef mij wanneer ik kwaadspreek. Maak mij los van verslavingen in de wereld. Zegen de woorden uit mijn mond, dat ze mogen zijn als goede raad. Help mij om lief te hebben en ingetogen, kuis en zorgzaam te zijn. Geef dat ik niet hoef voor te staan op mijzelf, maar mag vertrouwen op U. Dat U zal voorzien. Maak mijn leven een getuigenis van uw Liefde en uw Woord. Dank U dat ik zo bij U mag komen in Jezus’ naam. Amen.  

Wanneer je het bidden van bijbelteksten voor een ander toepast, kun je in plaats van ‘zij’ of ‘mij’ gebruik maken van ‘haar’. Bijvoorbeeld: ‘Maak haar tot een vrouw die een voorbeeld mag zijn voor andere jongere vrouwen. Vergeef haar voor wanneer zij kwaadspreekt en maak haar los van verslavingen in de wereld…’ enzovoort. 

Stap 5: Bid de Bijbel

Nu is het tijd om je handen te vouwen en je ogen te sluiten en de tekst te bidden in stilte of hardop. Wanneer je het gebed uit je hoofd hebt geleerd gaat het sluiten van je ogen natuurlijk makkelijker.  

Aan de slag! 

Hier nog 7 tips bij het bidden van bijbelteksten: 

  1. Heb je moeite om je tot het bidden te zetten? Lees eerst een psalm en zie hoe David ook steeds terugkeerde bij God. 
  2. Memoriseer de gebeden. Wanneer je zelf geen woorden meer hebt, kan je terugvallen op de woorden die je eerder hebt opgeschreven. Herinner jezelf eraan dat het niet slechts een riedeltje is wat je opdreunt. Je eerste prioriteit is intimiteit met God. 
  3. Houd het kort, dan is het makkelijker om de gebeden te onthouden. 
  4. Laat ook ruimte open om persoonlijke invulling te geven, te belijden waar je moeite mee hebt en te danken. 
  5. Herinner jezelf aan de gebeden door briefjes in je huis op te hangen of herinneringen in je telefoon te zetten. Het kan ook helpen een bid-maatje te zoeken met wie je regelmatig bidt en met wie je kan delen waar je staat in je gebedsleven. 
  6. Bid in de ochtend en begin zo je dag met de Heer. Geen ochtendmens? Altijd haast? Kijk dan even naar tip 2 en 3.
  7. Je kan je gebed ook voor andere mensen inzetten door het bidden van bijbelteksten!

Deze blog is geschreven door Nienke Alblas, oud-schrijfster van Zij Lacht.

Deel deze overdenking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap