Zelfreflectie – besef wat je bezig houdt en maak de goede keuze

11

jul

Debora

Gezond, energiek, zorgeloos, gelukkig en enthousiast – Vreemde woorden voor je? Dan wil ik je vandaag bemoedigen: kijk eens kritisch en vooral eerlijk naar jezelf! Welke keuzes maak je als het gaat om gezondheid*? Eet je bewust? Drink je genoeg water? Ga je op tijd naar bed? Als je moeder en huisvrouw bent, pak je de rust van de avond voor jezelf of ben je zo’n moeder (net als ik) die nog snel wat huiswerk doet en uiteindelijk weer veel te laat in bed belandt? Wat doe je eigenlijk zo allemaal op een dag? Wat houdt je bezig? Misschien ben je mama van lieve kleintjes of heb je tieners thuis? Een tienerdochter heeft juist in deze fase een liefdevolle, duidelijke, vertrouwensvolle, krachtige mama nodig. Heb je een drukke baan? Een afstandsrelatie die veel tijd opslurpt? Verplichtingen in de kerk? Een druk, sociaal (studenten)leven? Bejaarde ouders, die zorg nodig hebben? Of zit je met een verslaving (lichamelijk of emotioneel)? Tijd voor een stukje zelfreflectie: kijk eens goed naar jouw leven. 

(*Vooraf wil ik dit wel duidelijk maken: ik weet dat er ziektes en aandoeningen zijn, zonder toedoen van onze leefgewoontes. Het is dan ook zeker niet mijn bedoeling om zulke vrouwen te vertellen dat ze hun leefstijl moeten veranderen, dat ze schuldig zijn aan hun ziektes of dat het een straf van God zou zijn op welke manier dan ook. Integendeel, jullie vrouwen zijn stuk voor stuk kanjers en getuigen van Gods kracht in jullie levens, ondanks of juist door de ziekte en beperkingen in jullie leven heen! Mijn diepe respect voor jullie.)

Vandaag zag ik in de etalage van een kledingszaak een t-shirt met deze tekst:

It only takes one person to change your life: You!

In de bijbel staat een inspirerend verhaal over 2 zussen, Marta en Maria:

38 Onderweg naar Jeruzalem kwam Jezus ergens in een dorp. Daar vroeg een vrouw, Marta, Hem om bij haar thuis te komen eten. 39 Marta had een zus, Maria. Maria ging naar Jezus zitten luisteren. 40Maar Marta had het druk met het bedienen van Jezus. En ze ging naar Jezus toe en zei: “Heer, vindt U het dan helemaal niet erg dat mijn zus mij al het werk alleen laat doen? Zeg haar alstublieft dat ze me moet komen helpen!” 41 Maar de Heer Jezus antwoordde haar: “Marta, Marta, jij maakt je bezorgd en druk over allerlei dingen. 42 Maar eigenlijk is er maar één ding nodig. Maria heeft het goede gekozen. Dat zal haar niet worden afgenomen.
(Lukas 10:38-42)

Wat was Marta een hardwerkende, verzorgende, bezige bij. En toch. Jezus zegt tegen haar: Jij maakt je bezorgd en druk over allerlei dingen. Maar eigenlijk is er maar één ding nodig. Maria heeft het goede gekozen. Bij Jezus zitten, aan zijn voeten. In zijn Aanwezigheid. Ze luistert naar zijn stem, naar de waarheden die Hij spreekt. De adviezen en antwoorden voor jouw vragen, problemen en situaties.

Terug naar jou

Zie jij niet meer die gezonde, energieke, zorgeloze, gelukkige en enthousiaste vrouw in jouw spiegelbeeld? Wat de reden ook is: je  moet het willen opgeven. Stoppen. Loslaten. Vervangen. Inruilen. Doen wat nodig is om het goede te doen. Anders zou zomaar iets anders het kunnen opgeven, en dat zou zomaar eens je lichaam kunnen zijn. Serieus. Als jij niks verandert in je onrustige, onstuimige leven dan gaat je lichaam vroeg of laat protesteren.

Wat zegt de Bijbel eigenlijk over goede keuzes?

Alles mag, maar niet alles is nuttig. Ik mag alles, maar ik mag nergens slaaf van worden.
( 1 Korintiërs 6:12)

In Spreuken 17:22 staat in de NBV:

Een vrolijk hart bevordert een goede gezondheid, een sombere geest verzwakt het lichaam.

En in een brief aan Timoteüs schrijft Paulus:

Benut je tijd en energie om geestelijk in conditie te blijven. Lichaamsoefening is niet zo nuttig, maar de oefening van de geest is juist wel erg nuttig, het heeft een goede uitwerking op alles wat je doet.
(1 Timoteüs 4:7b,8a)

Koningsdochter, jouw lichaam is een tempel van de Heilige Geest! Waarom?

19 Weten jullie dan niet dat je lichaam een tempel is van de Heilige Geest? Hij woont in jullie. Jullie hebben Hem van God gekregen. Jullie zijn niet van jezelf! 20 Want God heeft jullie voor een hoge prijs gekocht. Eer God dus met jullie lichaam en met jullie geest, want zij zijn van God.
(1 Korintiërs 6, 19-20)

Maar hoe maak je dan de goede keuze om God te eren met je lichaam en met je geest? Door je alleen maar te laten “beheersen” door Papa’s volmaakte gedachten, door het werk wat de Heilige Geest zo graag wil doen in en door jou heen:

Maar door de Geest ontstaan liefde, blijdschap, vrede, geduld, vriendelijkheid, goedheid, geloof, hulpvaardigheid, zelfbeheersing. Laat je dus leiden door Gods Geest. Dan zul je ook door de Geest op het rechte pad blijven.
(Galaten 5:22, 25)

Aan de slag!
In de Bijbel zien we een paar keer dat Jezus regelmatig de tijd neemt om te rusten en alleen te zijn en om met zijn Vader te praten. Maak vandaag de goede keuze: vraag Papa wat zijn plannen voor jou zijn, specifiek op gebieden die aandacht, wijsheid, verandering of zelfs verwijdering nodig hebben. Hij wil er zijn voor je en doordrenken met liefde, blijdschap, vrede, geduld, geloof, wilskracht en motivatie.

Inspiratiegebed:

“Geef me de moed om te veranderen wat ik kan veranderen. Geef me de wijsheid om te accepteren wat ik niet kan veranderen. Geef me het inzicht om het verschil tussen beide te zien”
(Franciscus van Assisi)

Weet dat jij het kunt!

Naar de dagtekst ‘Wat is er aan de hand?‘ uit het dagboek ‘Een moeder naar Gods hart‘ – Elizabeth George.
Leestip: Jouw lichaam is een tempelHuis van Belle

Download de dagtekst door erop te klikken en deel ‘m op Instagram, Pinterest of Facebook!

BewarenBewaren

BewarenBewarenBewarenBewaren

Deel deze overdenking

 1. Dag goedemorgen Debora

  Duidelijke boodschap schrijf je
  Helder beeld wat ik voor mij zie
  Ook diepe repect voor jou koningsdochter
  Jij laat een ieder zien hoe waardevol wij zijn
  Maar ook de moed om dingen te veranderen
  En wijsheid om omstandigheden door Gods ogen te zien
  En te accepteren wat je niet kan veranderen
  Rust is de kracht voor mij tot bezinning tot diepe vrede
  Juist die liefdevolle band met Jezus elke onrust komt tot vrede aan zijn voeten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap